pil pil
Hans Pedersen
(1688-Omkr 1743)
Inger Jensdatter
(Omkr 1690-)
Laurits Christensen
(Omkr 1673-Omkr 1743)
Johanne Andersdatter
(Omkr 1685-Omkr 1751)
Jens Hansen
(1724-1806)
Maren Laursdatter
(1729-1812)
Hans Jensen
(1753-1809)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Ane Marie Pedersdatter

2. Margrethe Nielsdatter

Hans Jensen

  • Født: December 1753, Hebelstrup, Mygdal, Vennebjerg, Hjørring 115
  • Døbt: 6 Januar 1754, Hebelstrup, Mygdal, Vennebjerg, Hjørring 116
  • Ægteskab (1): Ane Marie Pedersdatter
  • Ægteskab (2): Margrethe Nielsdatter den 9 November 1788 i Sindal Sogn, Vennebjerg Herred, Hjørring Amt 114
  • Død: 5 Juni 1809, Menholt, Sindal, Vennebjerg, Hjørring i en alder af 55 år 117
  • Begravet: 11 Juni 1809, Menholt, Sindal, Vennebjerg, Hjørring 118
Billede

punkttegn  Forskningsnotater:

Kilde 1926 Chr. Munck Rømer :

"Enestegaard Menholt"


Menholt er den første Gaard i Sindal, der nævnes ved Navn. Der er i Aaret 1459, det aar da Hertug Adolf i Sønderjylland laa paa sin Dødsseng. Tænkeligt er det, at ogsaa Ejeren af Menholt i det Aar laa til Sengs for aldrig at rejse sig. Hvad han hed ved man ikke. Maaske har det været en barnløs Selvejerbonde, der boede i Gaarden, maaske har det været Jes Ulfsen i Voen (Baggesvorgn).

Men hvem det nu var, saa har han villet gøre noget for at skaffe sin Sjæl Fred og vinde Guds Velbehag. Og han gjorde da, som Præsterne bød, og som saa mange andre baade før og senere gjorde: Gav sin Gaard til Kirken. E en Fortegnelse over Børglum Bispestols Breve paa Aalborghus, som er skrevet 1578, staar de nemlig: "1459: Et Pergaments Brev paa et Bol i Sindal, kaldet Meinholt, som er givet til Sindal Kirke." Fra den tid og til 1536 hørte gaarden da rimeligvis til Sindal Kirke, hvis der ikke skete en Forandring f. Eks. ved Mageskifte. Den blev solgt igen, thi 1568 var Kronen hverken Ejer af den eller nogen anden gaard i Sindal. Maaske kom Gaarden straks til at høre under Baggesvogn, og da har Kongen solgt den til sin gode Ven, Erik Banner. Er dette Tilfældet, har det ikke alene været som Medejer af Sindal by, men ogsaa som Ejer af Menholt, at Erik Banners Datter, Magdalene Banner, bad Kong Frederik 2 hjælpe sig i en Skelstrid. I Oktober 1561 udgik da en Kongelig Befaling til fire Adelsmænd, Peder Kruse, Landsdommer i Nørrejylland, Erik Skram, Gregers Holgersen og Mourits Jostsen, at de skulle drage op til Stedet, granske sagen og derefter sætte et retfærdigt Skel mellem Sindal Bys Mark, Bindslev Mark og Menholt Mark.

Hvorledes de udførte deres Hverv, melder Historien intet om; men de gjorde det saa godt, at der aldrig senere herskede Tvivl om, hvor langt Menholt Ejendom strakte sig. Og dette bestemte Omraade beholdt Gaarden i flere hundrede aar - lige til vore dage.

I det ydre har Ejendommen forandret sig meget i Tidernes Løb. Den Skov, som gav Gaarden Navn, var forsvunden i 1683, men da kunde ældre Folk dog huske, at der har været Skov Vest for Gaarden.

Det dyrkede Areal var i 1688 o. 59 Td. Land. og det blev sat til 6 Td. 2 5kp. 3 Fdk. Hartkorn.

Rundt om Agermarken laa endnu store Strækninger hen i Hede og Mose. Her kunde en del Kreaturer finde Føden om Sommeren; men Gaardens egne "Høveder" maatte finde sig i at dele med otte fremmede Stude; saa mange havde Herremanden krævet Ret til at sende pa Græs om Sommeren.

I del sidste hundrede Aar er først Heden bleven opdyrket; derefter er der bleven plantet lange rækker at Hvidgran langs Veje m.m. for at skaffe Læ.

Det er kun lidt, der er at fortælle om de Folk, som i gamle Dage levede her. 1605, 18 Aug., døde Anders Pedersen i Menholt. Samme Aar var Karen Lauridsdatter i Menholt Fadder til Pastor Niels Raffns Datter Karen, og 1630 døde Jens Thamsen i Menholt og alle hans Børn af Pestilens, uden Anna, som var gift.

Da Sofie Sandberg købte Baggesvogn 1635, boede Herman Madsen i Menholt. Han var der ogsaa 1642.

1662 var der to Fæstere: Jens Pedersen og Christen Nielsen.

1705 nævnes igen to Mænd i Gaarden, Peder Madsen og Niels Bertelsen. Kirkebogen siger. at Peder Madsen og Hustru det Aar stod aabenbar Skrifte "for Uagtsomhed mod deres Barn, som blev død for dem. (Det var i de Tider ikke sjældent, at Smaabørn kom ulykkeligt at Dage i de brede Familiesenge.) Samme Peder Madsen var senere en ganske kort Tid i Østergaard; men allerede for denne Tid var der en anden Fæster i hans Sted i Menholt.

1709 var Gaarden nemlig beboet at Laurits Andersen og Niels Bertelsen. Men heller ikke nu kunde to mænd trives i Gaarden, lader det til.

1719 var Niels Bertelsen alene om Gaarden, og saaledes blev det ved at være. Niels B. døde 1740, 73 Aar gl. En Niels Nielsen i Menholt, der 1729 er nævnt i Kirkebogen som Fadder, maa vel være en Søn, men han fik ikke Gaarden.

Efterfølgerens Fæstebrev er ikke indført i Fæsteprotokollen. Hans Navn var Peder Mikkelsen. Navnet findes i Kirkebogen, da han havde et Barn i Kirke. Det findes igen som Peder Menholt, død 1771 (66 Aar gl.) og ligeledes findes det i Fæstebrevet til Sønnen, Thomas Pedersen (dat. !4/12 1771). Denne havde Gaarden i femten Aar, men gik fra den af Armod 1)( Baggesvogn skifteprotokol), hvorefter han blev Husmand i Lille Bradsholt.

Den nye Fæster (fra 1786 ) hed Hans Jensen og var fra Hæbbelstrup i Mygdal. Da han døde 1809 ( 57 Aar gl.), drev Enken, Margrethe Nielsdatter, Gaarden til 1819, da Sønnen Jens Hansen 2) overtog den. (mod Aftægt). ( Fodnote 2) En anden Søn, Niels Hansen, fik et Stykke af Aasens Mark. 1821.) Han havde den, til den 1847 blev solgt til Valdemar Mathiesen." Bette Mathiesen." vil ikke saa faa nulevende kunne huske. Dog ikke fra Menholt, thi der var han kun til o. 1855. Han flyttede nu til Lilholt i Mygdal; senere levede han i det lille Sted, Højborg, til sin død 1888.

I de følgende Aar skiftede Menholt Ejer flere Gange, men fra 1859 til 1884 boede Niels Henrik Simonsen der; en Mand, der med stor Dygtighed drev Gaarden op. Han havde da ogsaa i 1873 Raad til at fejre sin Datter Tines Bryllup med al den gamle Pomp: en stor Brudeskare med til Kirke, Forriddere i Spidsen og siden Gilde i flere Dage. Der gaar Ry af det endnu; det blev det sidste store Bryllup i Sognet. Da Niels Menholt flyttede til Sindal By for at leve sine sidste Aar hos sin Søn. Peder Nielsen, solgte han Gaarden til Hans M. Nielsen. Denne boede der til o. 1902, og om ham minder endnu de smukke Læplantninger om Gaarden og Markerne.

De ny Ejere, Brødrene Larsen, hvoraf nu kun den ene bebor Gaarden, solgte en hel Del Jord fra til Husmandsbrug, saa nu er den store, aabne Vidde, der før strakte sig her, bleven bebygget og forskønnet.

EJERLAV VIII. MENHOLT -- TAAGHOLT. Matr. Nr l Menholt med Lille Menholt el. Holt.( mænhOltj) 1458. Maaske af mein( Skade, Hindring) altsaa " Skoven, der skiller" Sindal fra Bindslev.

Baggesvogn Ejerlav 2a Aasen (nu nedlagt Gaard), 2b Højborg. Matr. 1844.1635; Fæstere i Sindal Sogn; Mændene i Stockholm, Bradsholt, Menholt, Taagholt og Slotved.

FÆSTEBREV for Hans Jensen i Menholt.

Afskrift + kopi fra Vagn Sand, Sindal. Læst og nedskrevet af Emmanuel Nielsen, Sindal.

"Mourits Glerup, til Baggesvogn, Deres Majestæts, justitsråd, gør vitterligt at have stæd og fæst, ligesom jeg og hermed stæder og fæster HANS JENSEN, som er boende i Hebbelstrup i Mygdal sogn, der fra Odden med frihedspas er afskediget, under dato 30 august 1786, en mig tilhørende i Sindal sogn, Menholt kaldet, alt efter de fæste - conditioner, som bemeldte fæster med mig haver indgået og underskrevet, og hvorefter fæsteren meddeles sit fæstebrev, på benævnte Menholt, der skotter af hartkorn 6 tdr. 2 skp, 3 fjk, alt bemeldte fæster sin livs tid, må nyde, ibo og i fæste beholde, med alt dets rette tilliggende. Som formanden før ham, haft haver, så længe han deraf svarer og betaler årligen i rette tider, alle kongelige skatter. som nu ere og herefter allernådigst påbuden vordet. Desligeste landgilden, til hver års" Martini", med penge 4 rigsdaler, smør 4 pund og en gaas. Samt forretter det ham anbefalede hoveri og rejser. Ligesom
godset halve gaardes beboere upaaklagelig, og når og til, hvad tid han derom tilsigendes vorder. Stedets eller gaardens bygninger, med indbo og udbo, samt gods og fuldstændig besætning, der nu alt er af fæsteren imodtaget. i god stand, holder han stedse ved lige, og aarligen bebygger og forbedrer, saa samme, altid kan findes i god forsvarlig stand.

Jorden i marken tilbørlig og med flid dyrker, røgter og gøder, og intet af dens tilliggende ejendom enten bortlejer eller til upligt bruger.

For enken velædle madamme, salige Tørslefs i Sindal Præstegaard, haver fæsteren forbunden sig til aarlig og uden betaling, saa længe hun lever, at føde og græsse de to faar med lam, som hun har i Menholt. Eller et par andre faar i deres sted, og ligesaa er og har fæsteren forbundet sig til, selv og med egne folk af Menholt hede, aarlig og saa længe bemeldte enke madamme Tørslef lever, at grave, røgte og i rette tider i stakke at opsætte, fyrre tyve til halvtredsinds tyve tusind gode og store(læs) tørv, og til dem at være ansvarlig indtil bemeldte enke, lader dem
afhændte. Da fæsteren selv skal være tilstede og udlevere dem uden mindste betaling, og derfor af enken at tage kvittering. Forresten maa fæsteren ikke tillade nogen tørv af Menholt hede og ejendom til andre end til dem selv tillades. Og når bemeldte enke ved døden afgaar, haver fæsteren intet til vederlag at svare for disse faar og tørv, som han til bemeldte enke haver forbundet sig til at svare.

Endvidere godser fæsteren mig aarlig 8 stk stude i hans drift, det bedste han kan. Det korn han til sin husholdning behøver, skal han lade male ved Baggesvogn mølle. Korntienderne for denne sommer med alle kongelige skatter til udgangen af december, samt landgilden for dette aar, item folkelønnen til Michili 1786, er ham ialt akkorderet for tyve rigsdaler.

I øvrigt være han sin husbonde og udsendte hørrig og lydig og ellers rette og forholde sig efter hans kongelige majestæts allernaadigste lov og forordninger, som det sig en lydig fæstebonde, det samme anslaar. Alt under dette hans fæstes fortabelse, og al anden lov tilladelig straf.

Og saaledes er dette fæstebrev in dple efter forordningen forfatter, hvoraf enhver af os, ens ligelydende genpart, haver til sit taget.

Dette til bekræftelse under min haand og segl.

Baggesvogn den 10 september 1786; Mourits Glerup.

Billede

punkttegn  Begivenheder i hans liv:

• Beskæftigelse: Gårdejer Menholt Sindal.


Billede

Hans blev gift med Ane Marie Pedersdatter.


Billede

Hans blev derefter gift med Margrethe Nielsdatter, datter af Niels Hansen og Anne Jensdatter Toplund, den 9 November 1788 i Sindal Sogn, Vennebjerg Herred, Hjørring Amt.114 (Margrethe Nielsdatter blev født den 17 Marts 1765 i Menholt, Sindal, Vennebjerg, Hjørring 119, døbt den 21 April 1765 i Bjergby, Vennebjerg, Hjørring,120 døde den 17 Februar 1826 i Sindal, Vennebjerg, Hjørring 121 og blev begravet den 27 Februar 1826 i Sindal, Vennebjerg, Hjørring 122.)


punkttegn  Ægteskabsnotater:

ArkivalierOnline opslag 449 Bjergby Sogn, Vennebjerg Herred, Hjørring Amt. 1688-1805.

d: 22 Juli Troloved Enkemanden Hans Jensen i Mejenholt af Sindal
Sogn og Pigen Magrethe Nielsdatter af Ørnbøll - Forloverne Niels
Hansen af Ørnbøll og Morten Ladefoged paa Odden.

Copulerede Dom. 25 p. Trinit.


Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 28 Oktober 2011 med Legacy 6.0 fra Millennia