Fjendstrup 1978

Vinterkrigen

Fjendstrupvej
Fra Øst
En hverdagskost fra snekrigen i Fjenstrup ved Stubbekøbing, da vejen endelig var gravet fri. I tre dage var Birte Hansen uden elektricitet og måtte håndmalke tyve køer efter at de først havde fået gravet kulen med ensilage og roer fri. Det meste af mælken endte i kloakken, fortæller Birthe Hansen, Wieverknolden 26 i Stubbekøbing
Fotograf : Lolland Falsters Folketidende
Januar 1979



I 1978 begyndte den voldsomste snestorm i hundrede år. Denne snestorm blev til på baggrund af en hel enestående vejrsituation, som ikke er oplevet siden. Det sydlige af Danmark blev omkring Nytåret 78/79 hårdt ramt. På Lolland og Falster går snestormen stadig under navnet Vinterkrigen.
Der faldt i løbet af ca. en uge op mod 1 meter sne, samtidig med at der var en kraftig vind som dannede enorme snedriver, som gjorde al trafik nærmest umulig i store dele af landet.
I dagene omkrig årsskiftet var det direkte livsfarligt at bevæge sig uden døre. Dette oplyste pressen meget om. Enkelte steder fandt folk selv ud af det, da det nærmest var umuligt at komme ud på grund af de store snemængder.
Det hele startede Torsdag den 28. December. Det var ikke særlig koldt, da temperaturen lå omkring frysepunktet, og fronter der adskilte relativt kølig luft i Nord og mild luft i Syd lå lige over Østersøen og gav lidt slud eller sne.
I løbet af de næste timer friskede vinden op fra Øst, mens et lavtryksområde samtidig bevægede sig fra Kanalegnene frem mod Nordtyskland. På Nordsiden af lavtrykket faldt temperaturen dramatisk til under -10oC, og det begyndte at sne kraftigt i det meste af landet.
Hvis det havde været under normale omstændigheder ville sådan et lavtryksområde have meget lidt udbredelse og ville have passeret meget hurtigt Syd om os. Men i dette tilfælde blev der dannet en hel kæde af lavtryk, så der opstod en frontlinie på over 1000 kilometers længde, som skulle passere Syd om os.
Temperaturforskellen mellem Nord- og Sydfronten, var omkring Nytåret over 20oC. I Nordfrankrig var den omkring 10oC og finregn, mens man i Belgien havde -10oC og snestorm. Denne forskel gav anledning til ekstremt meget nedbør, over 1 meter flere steder, som føg sammen til over 5 meter høje snedriver og lammede al trafik i flere dage. Snevejret varede frem til den 3. Januar.
Efter denne dato kunne man begynde at grave sig ud. Dette lykkedes også næsten, men så satte endnu et uvejr ind. Dette begyndte den 13. Februar, hvorefter hele Lolland-Falster igen var begravet.