Købekontrakt

26 Februar 1857

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


Anden Klasse
No 22 FrIV 1857 12 r 64 s.

Kjøbekontrakt

Undertegnede Niels Pedersen Gaardmand i Alkestrup sælger herved til ligeledes undertegnede Rasmus Hansen af Virket den mig ifølge Skjøde af 16de December 1853. tilhørende Gaard bestaaende af Parcellen Matr No 5d og 5e i Alkestrup By Maglebrænde Sogn af bemeldt Hartkorn 3-2-1-1¼ Alb. og Glskat 21 r 7 s med paaværende Bygninger, samt Parcellernes Andeel af Maglebrænde Sogns Konge og Kirketiende paa følgende Vilkaar.
Kjøbesummen er #6.950 rdl skriver Sex Tusinde Ni Hundrede og Halvtredsindstyve Rigsdaler Rigsmønt, hvoraf 600 rdl contant er betalt og Resten afgjøres under den 20 Februar 1857, deels ved Contant Betaling, deels ved Indløseselse af de Eiendommen ifølge udstedte Pantafskrivninger paahæftende Prioriteter #2500 rdl.
Alle Eiendomme i enhver navnlig henseende paahvilende Byrder udredes af Kjøberen fra 1 Januar 1857. at ingen, dog ikke herunder indbefattet Bygafgiften for 1856. som forfalder i Februar Maaned 1857., og som udredes af Sælgeren. - Eiendommen tiltrædes af Kjøberen den 1te Marts d. a. til hvilken Tid Sælgeren fraflytter samme. - Den afleveres af Sælgeren og modtages af Kjøberen i den Stand samme ved Handelens Afslutning er som paaviist.
Intet somhelst Foder eller Gjødning maa bortføres, desuden medfølger 2 Kakkelovne, 1 Sengested, 1 indmuret Gryde, 1 Fadræk og Kjøkkenbord, 1 Saltolden, 1 Vogn, 1 Plov, 1 Harve og 1 Tromle og af for øvrigt i Bygningerne værende muur= og nagelfaste Ting. - Skulde Bygningerne af de anførte

den 26 Februar 1857

Effecter forinden Tiltrædelsen ved ulykkeligt Hændelse afbrænde, da har Kjøberen samme Ret til at forlange udbetalt Bygningernes og Effecternes Assurancesum. - Saasnart Kjøbesummen er berigtiget udstæder Sælgeren lovligt Skjøde til Kjøberen overeensstemmende med sit eget Skjøde, navnlig saaledes, at Kjøberen overtager den Eiendommen paahvilende aarlige Afgift 9 Td 7 Skpr ¼ Fkr Byg til det Classenske Fideicommis, Tiendernes Andeel af Refusionen til Nykjøbing Kathedralskole og Andeel i Kongl Capital 650 rdl samt Kirketiende Anddel af halv Kjøbesum 550 rd og endelig Andeel i Undertægt til Jørgen Pedersen Hjulmand og bemærkes, at Actieretten for den indfriede Deel af Bankhæftelsen er Kjøberen uvedkommende.
Til Sikkerhed for Contractens punktlige Opfyldelse underskrives samme af Gaardmændene Rasmus Haugaard og Hans Lise i Virket som Cautionister og Selvkyldnere. - Skulde Kjøberen og Cautionisterne ikke opfylde deres Forpligtelser efter denne Contract er Sælgeren berettiget til at stille Eiendommen til offentlig Auction, og er Kjøberen pligtig til at erstatte det mulige Tab skadesløs for Sælgeren i alle Maader.
Dog er Kjøberen berettiget til ved Kjøbesummens Berigtigelse at tilbageholde saa store en Deel af samme, som maatte være nødvendig til at berigtige andre ved de i denne Contract omtalte Behæftelser, saafremt saadanne skulle befindes.
Alle Omkostninger ved Handlen, Documenteres Udstædelse og Berigtigelse udredes af Kjøberen, hvorimod Udsættelse af de Eiendomme for tiden paahvilende Behæftelser paaligger Sælgeren.
Originalen af denne Contract modtager Kjøberen og Sælgeren erholder en bekræftet Gjenpart.
Saaledes indgaaet og underskrevet i Vitterligheds vidners Overværelse.

Alkestrup d 20 Januar 1857.

Som Sælger Som Kjøber
Niels Pedersen Rasmus Hansen

Som Cautionister Rasmus Hougaard Hans Lise

Til Vitterlighed Lars Belling, Peder Rasmussen Smed

Til Afdrag paa denne er mig idag betalt 200 r skriver To Hundrede Rigsdaler Rigsmønt for her qvitteres.
Alkestrup d 28 Januar 1857.
Niels Pedersen

Det bemærkes at foruden de i Contracten ommeldte Hæftelser paa heele de Eiendomme. efter thinglæst forlig 500rdl.

den 26 Februar 1857

Kjøbesummen ............................................................................ 6.950 rdl
afgjort saaledes :
contract ved Contractens Underskivt og svarer ... 800 rd
Indfrielse af et forlig .............................................. 500 ..
Contant i Dag ......................................................... 250 ..
for Obligationens Udslettelse .................................... 2 .. 48 ..
Endvidere contract i Dag ..................................... 2897 .. 48..
Indfrielse af Pantegjælde ..................................... 2500 ..............6950 rd

Alkestrup d 18 Februar 1857.
Niels Pedersen