Købekontrakt

21 Januar 1858

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


Anden Klasse

No 21 FrIV 1858 10 rdl 48 s.

Kjøbekontrakt

Imellem undertegnede har Gaardmand Anders Nielsen Troelsen udflyttet fra Maglebrænde og jeg Ungkarl Jens Pedersen er Søn af Gaardmand Peder Hare i Falkerslev er Dags Dato oprettet følgende Kjøbecontract om den førstnævntes tilhørende Eiendom.

d 21 Januar 1858

Jeg Anders Nielsen Troelsen sælger og overdrager herved fra mig og Arvinger til Ungkarl Jens Pedersen og hans Arvinger den mig tilhørende Hovedparcel af Gaarden No 14a udflyttet fra Maglebrænde gl No 10 med Glskat 27 r 36 s og Hartkorn 3-4-2-¼ Alb. samt Andeel i Sognets Kirke og Kirketiende og Kongetienden der hører til bemeldte Hartkorn med Bygninger og Jorder. som Eieren har foreviist Kjøberen og denne gjort sig Erkjendt med og som jeg eier efter Skjøde fra Rasmus Andersen Troelsen af 11 Septbr 1845 tinglæst 22 Januar 1856 og paa Kongetienden efter Skjøde 3 December 1847. tinglæst 14 Septbr 1848, alt paa følgende

Conditioner

1/ At Kjøberen overtager de i Eiendommen perpetuerede Capital til Stangerup
Hospital og den Kongl Kasse samt Refusioner af navnlig 1 Td Havre og Penge 96 r 90½ s og Capital 4000 rd samt solidarisk forpligtelse for 7317 r 38½ s r S som indestaaer i forskjellige Eiendomme af ovennævnte Gods og hvoraf Eiendommens Andeel er 55 rdl 3 s r S. samt for Kirketiendens Andeel i den Kongl Capital 550 rd men som formaaes at være indfriet og for Kongetienden er kongl Capital af 650 rd og aarlig Refusion til Nykjøbing Latinskole af 10 Td Rug 11 Td Byg og 3 Td Havre saa og Undertægt, Beboelse og Begravelse tiil Rasmus Andersen Troelsens Enke Karen Pedersdatter for hendes Levetid.
2/ At Kjøberen indfrier følgende i Eiendommen indestaaende Prioriteter :
      1. Til Fuldmægtig Wilcken i Nykjøbing efter 3de udslædte Panteobligation der ere lang-
           læste ____ 2100 rdl
      2. Til Hans Jacob Arnaldussen for tiden paa Bornholm ____ 200
      3. Gmd. Peder Hansen Vægter og hans 2´ Sønner i Byeskov efter udslædte Panteobligati-
           oner ____ 633
      4. Peder Rasmussen, Hans Christian Rasmussen og Ane Lisbeth Rasmussen, der er Børn
           af nu afdøde Rasmus Andersen Troelsen ____ 300
      5. Peder Rasmussen, Lars Rasmussen og Ane Lisbeth Rasmussen der ere de to oven-
           nævnte Børn hver 1 Ko eier tilsammen ____ 100
      6. Forpagter Peder Christian Hansen udbetales contant ____ 500
og 7. Contant til mig selv ____ 2000
                                         Tilsammen ____ # 5833 rdl
er Fem Tusinde Otte Hundrede Tre og Tredive Rigsdaler Rigsmønt.
Endvidere betaler Kjøberen til Forpagter Peder Christian Hansen som er hvad denne har at fordre hos Eieren efter en oprettet Forpagtningscontract 45 rd er fem og fyrgetyve Rigsdaler og endvidere til Præsten i Stubbekjøbing der denne tilkommende Præstetiende for forrige Aar som omsættes til 18 a 19 rdl.
Den anførte Gjæld betaler Kjøberen enten ved nye Obligationer eller med Contante Betalinger saaledes som han bedst ved de Vedkommende kan komme overens. - Jeg Anders Nielsen Troelsen forpligter mig til at lade Et Tusinde Rigsdaler indestaae i den herved solgte Eiendom og hvad jeg tilkommer hos Kjøberen med Prioritet og Panterettighed i denne næstefter fe Prioriteter, som der forbliver indestaaende, hvorimod Kjøberen er pligtig til paa Anfordring at udbetale mig Resten Et Tusinde Rigsdaler og ligeledes paa paa Anfording udbetale til Forpagteren Peder Christian Hansen de ham tilkommende 545 rd. - Ligeledes udbetales paa Anfordring de 300 rd til Rasmus A Troelsens Børn og de 100 rd for de 3 Køer.
3/ Kjøberen betaler Renterne af den perpetuerede Gjæld fra 11 December Termin 1857 og af de 1000 rd som Eieren lader indestaae i Eiendommen ligesom han ogsaa betaler alle mulige Omkostninger af hvad Ham nævnes kan i Anledning af denne Handel og Eiendommens Andragelse

den 21 Januar 1858

i det Hele og bemærkes det at de 200 rd til Hans Jacob Arnoldussen og de 633 rd til Peder Hansen Wægter og Sønner i Byskov ere lovlige opsagte til Udbetaling i 11 Juni Termin 1858.
4/ Alt hvad der efter denne Contract forestaa paahviler Kjøberen berigtiges i den 2 Aar fra Dato og jeg som Eier er pligtig til at meddele ham lovligt Skjøde hvorved det bemærkes, at der til Eiendommen hører en Tørveeng under Matr No 37i med Hartkorn 3 Fkr 2¼ Alb samt Andeel i Kirke og Kirketienden og Kongetienden af delte Hartkorn men som men som jeg forbeholder mig og undtages altsaa fra dette Salg som Kjøberen uvedkommende og er denne Tørveeng særskilt udstykket.
5/ Jeg som Eier forpligter mig til under Udkastelsestrang at fraflytte og ryddeliggjøre den solgte Eiendom og aflevere den til Kjøberen inden den 1 April 1858, til hvilken Tid den paa Gaarden nuværende Forpagter ogsaa er forpligtet til at fraflytte og ryddeliggjøre Eiendommen.
6/ Med Eiendommen følger alle muur og nagelfaste Ting dog ingen Kakkelovn eller indemurede Kjedler, men forresten Porte, LammeVinduer og Døre saaledes som Eiendommen nu befindes.
7/ Skulde Bygningerne foregaae ved ulykkelig Ildsvaade overdrages Kjøebren Assurancesummen for samme.
8/ Af Fade, Høe og Kløver maa Intet bortføres fra Gaarden ligesom ei heller maa borthugge nogle Træer eller Planter paa Jordene eller i Haven.
9/ Skatter og Afgivter ere betalte til 1´ Januar d. a. fra hvilken Tid Kjøberen tilsvare disse af Eiendommen.
Paa foranførte Conditioner og Forpligtelser erkjendes Undertegnede Jens Pedersen at have af kjøbt Anders Nielsen Troelsen den i denne Contract beskrevne Eiendom med sammes Tilliggende og Tilhørende og indgaaer som Cautionist og Selvskyldner for denne Contract og Handels Opfyldelse i det hele min Fader Gaardmand Peder Hare, Falkerslev og meddeler til Bekræftelse herved til Underskrift paa Contracten.
Den originale Contract forbliver i Eierens og en ligelydende Gjenpart er leveret Kjøberen Saaledes indgaaet og Oprettet i Undertegnede Vidners Overværelse.

Maglebrænde den 17 Januar 1858.

Som Eier og Sælger Som Kjøber

Anders R. Troelsen Jens Pedersen

Til Vitterlighed Som Cautionist og Selvskyldner

Wulff David Staal. Peder Hare

Til Afdrag paa de 2000 rd er To Tusinde Rigsdaler som undertegnede Sælger af den i denne Contract anførte Eiendom tilkommer har jeg Dags Dato af Kjøberen modtaget 200 r er To Hundrede Rigsdaler.
af Anders R Troelsen
Ligeledes og s. D. modtaget Afdrag paa bemeldte Kjøbesum 240 rd er To Hundrede og Fyrgetyve Rigsdaler. Anders R Troelsen
Det bermærkes, at den forbeholdte Tørveeng No 37c af Hartkr 3 Fkr 2¾ Alb. har Glskat under No 14a og er det Rasmus Andersen Troelsen og Hustru Karen Pedersdatter, der fra Eiendommen tilkommer Undertægt, Beboelse og begravelse m. v. ligesom og enhver af deres Børn Anders, Peter, Lars Hans og Lisbeth skal leveres en Ko 6 a 7 Aar gl: ligesom og Svigersønnen Morten pedersen, desuden skal bekaste Bryllup for Hanne Lisbeth og skal hun og Sønnen Hans indtil deres Confirmation nyde Underholdning og Opdragelse paa Gaarden og haves her samtlige Præstationer Panteret i Eiendommen.