Købekontrakt

25 Marts 1858

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


Første Klasse
No 7 Fr 4de.
1858

Kjøbecontract.

Jeg underskrevne Gaardeier Peder Larsen Hare i Alkestrup som er Eier af Gaarden Matr. No 3 i denne By med Ager og Engs Hartkorn 7 Td 7 Skpr 2¾ Alb. med Glskat 52 r 37 s, Bygninger, Jorder, Konge- og Kirketiende og som efter min afdøde Kone Birthe Rasmusdatter hensidder i uskiftet Boe; erkjender herved at have solgt denne min Eiendom med dens Besætning og Inventarium, Ind- og Udboe af alle Senge til mine tvende Børn, min Søn Rasmus PEdersen og min Datter Ane Pedersdatter paa følgende Betingelser :

1

Min Søn Rasmus Pedersen erholder de tvende østligste Marker og omtrent 2 Td Land som nu er besaaet med Hvede af den 3die afbemeldte østligste Deel af Hele Avlingen og endelig en ved Fjenstrup Lyng beliggende Tørvemose og erholder min Datter Ane Pedersdatter den øvrige Deel af Avlingen samt Hele Gaardens Bygninger. Det er saaledes en Selvfølge at Avlingen udstykkes og opmaales paa lovlig Maade og alle Omkostninger i denne Anledning tilligemed hvad Documenterne i Anledning af disse Overdragelser i det hele kan koste, betaler min Børn, hver med det Halve.

2

I Kjøbesummen for den Deel af Eiendommen som min Søn Rasmus Pedersen vedholder skal den Regel gjøres gjældende, altsaa af det Hartkorn der efter Opmaalingen og Udstykningen kommer til at hvile paa samme, udrede saameget og i samme forhold efter Hartkornet som jeg selv indgik paa at betale til det Classenske Fideicommis da Gaarden blev overdraget mig til Eiendom, ligesom han ogsaa efter samme forhold overtager og tilsvarer den paalydende aarlige Bygafgift, dog med den Bemærkning, at naar han ikke erholder saameget Hartkorn paa sin Andeel at saadant Beløb kan beløbe sig til 1000 rd. er Et Tusinde Rigsdaler, tilsvarer han Resten til Betaling af al min Gjæld der tilsammen udgjør 4700 rdl. - forsaavidt der maatte paahvile Eiendommen nogen Refusioner, tilsvarer han disse ligeledes i forhold til sit Hartkorn. - Han betaler endvidere til sin yngre Broder Hans Christian = 1000 rd, er Et Tusinde Rigsdaler eller herfor udstæde ham en lovlig 4 proC rentebærende Panteobligation med Prioritet i hans Ejendom.

3

Min Datter Ane Pedersdatter som erholder hvad parcellen af Eiendommen betaler al min Gjæld dersom foranført beløber til = 4700 Rd med fradrag af hvad hun muligen maatte erholde af sin Broder Rasmus efter Bestemmelsen i 2 Post og endvidere betaler han til sin Broder Lars = 1000 rd. er Et Tusinde Rigsdaler eller herfor - udstæder ham en 4 proC rentebærende Panteobligation og da han nu er 19 Aar gl indrømmer han at lade Kapitalen indestaae hos sin Søster i 5 Aar fra den Dag af at hun erholder Skjøde paa Eiendommn, fra hvilken Tid hun ogsaa først svarer ham Renter.

4

Jeg agter at forblive i Gaarden hos min Datter Ane Pedersdatter og forbeholder

Den 25 Marts 1858.

jeg mig mit Ophold og min Underholdnig for hende, i alle Maader saaledes som jeg hidindtil været vant til og betaler Hun mig endvidere aarlig 20 rdl er tyve Rigsdaler med 10 rdl Halvaarlig hvert Aars 1 Mai og 1ste November og første Gang den 1ste Mai d. a. saalænge jeg Lever, ligesom hun og saa ved min Død bekoster mig anstændig begravelse som Skik og Brug er herpaa Egnen. - Men skulde jeg ikke finde mig tilfreds med Opholdet og Underholdning hos hende, da forpligter hun sig til strax paa mit forlangende at indrette en Stue med Kjøkken som er imod Nord i Gaardens søndre Længde til min Beboelse og min Begravelighed og forsyne den med Skorstene og Kakkelovn og udtager jeg da af hele Boet, hvad jeg vil og behøver til Brug, imod at det igjen ved min Død tilfalder Hende. - Hun betaler mig da ligefuldt det foranførte 20 rd aarlig og leverer mig endvidere følgende Undertægt 3 Td. Rug, 3 Td Byg, 6 Skpr Hvede, 1 Skpr Ærter, et fedt Sviin paa 6 Lu flæsk foruden Hoved og Been, 1 Favn godt Bøgebrænde, 1 Læs Gjærdebrænde og 6 Læs Tørv, 4 fede levende Gjæs, 2 u Humle, 6 u Hør og 10 u Brænde, alt hvert Aars Mortensdag med sunde og gode Varer bestandig forud, men dog først den Mortensdag jeg er flyttet ind i Leiligheden som Hun siden bestandig aarligen forsvarligen vedligeholder. - Endvidere leverer Hun mig ugentlig 2 Kander sød og en Kande suur Mælk samt 5¨ godt Smør maanedlig og græset og foder Hun mig i blandt Gaardens Faar, 2 Faar med Grøde.

5.

Da min Datter som anført erholder Hovedparcellen og skal betale den største Deel af min Gjæld beholder Hun og som jeg ogsaa herved overdrager Hende Gaardens Besætning, Inventarium samt Ind- og Udbo af hvad Stand nævnes kanm dog med den forbeholdenhed af min Ret om jeg flytter ind i min egen Leilighed at udtage hvad jeg vil, dog leverer Hun til sin Broder Rasmus Pedersen nogle enkelte Stykker heraf som bliver Hans Eiendom og svarer da selv maa komme Overens, ligesom Hun ogsaa udleverer til hver af sine Brødre Lars og Hans Christian en god Klædekiste og bekoster til mig et Klædeskab til mine Klæder som jeg forbeholder mig at dissemere over..

6.

Da mine Børn Rasmus og Anne nu skal tilsvare min Gjæld og betale Alt hvad der udfordres og kræves af Eiendommen med Tilliggende er det en Selvfølge at jeg fra Dato ikke kan oppebære eller disponere over Noget af dens Indtægter eller raade over Noget af hvad jeg ved denne Contorist har overdraget til Dem..

7.

Naar Eiendommen er udstykke og Enhver ved hvad der tilkommer dem er jeg pligtig at meddele dem særskilte Skjøde alt paa deres egen Bekostning og som skal være skeet under 2 aar fra Dato og pligter de da under deres Tid at Forenes med mine Creditorer, der var det Classenske Fideicommis med 2200 rd, Østifternes Creditforening med 2000 rd og Fuldmægtig Wilcken i Nykjøbing med 500 rd tilsammen som anført i 2 Post 4.700 rd.
Til Regel for det stemplede Papiir til nærværende Contract bemærkes det :
- a, Som Kjøbesum anføres min Gjæld med ......................................................... 4700 rdl
- b, Til mine Sønner Lars og Hans Christian som
- udredes af Rasmus og Ane ............................................................................. 2000
og c, Undertægt nemlig = 150 rd over 5 Gange dobbelt ........................................... 750 -
- __________
- Tilsammen = 7450 rdl
- __________

Den 25 Marts 1858.

Paa foranstaaende Betingelser erkjender vi undertegnede Rasmus Pedersen ogsaa Ane Pedersdatter at have opkjøbt vores Fader Gaardeier Peder Larsen Hare den ham hidtil tilhørende Eiendom med alt tilliggende og Tilhørende samt Ind- og Udbo, Besætning og Inventarium og forpligtelser vi os til Et og Alt at opfylde denne Contract.

Alkestrup d 15 Marts 1858.

Som Sælger. Som Kjøber.
Peder Larsen Hare Rasmus Pedersen, Ane Pedersdatter.

Som Vidner
J Wilcken. Morten Skrikke.

Som Kurator og Værge.
Lars Pedersen

Det bemærkes, at paa Sognets Kongetiende hæfter aarlig Refusion til Nykjøbing Latinskole og Kongl Capital 550 rdl som dog skal være betalt, men er ikke udslettet af Pantebogen.