Købekontrakt

26 Juni 1860

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


Anden Klasse.
No 5. 84 s
1859.

Kiøbecontract

Vi undertegnede jeg Huusmand Rasmus Nielsen af Stangerup som Sælger, og jeg Tjenestekarl Hans Peder Jørgensen af Stubbekjøbing som Kjøber oprette herved følgende Kjøbecontract med hinanden :

Læst den 26 Juni 1860

1 Jeg Rasmus Nielsen sælkger og overdrager til Tjenestekarl Hans Peder Jørgensen det mig ifølge Skjøde af 8 Juli 1857, læst inden Falsters Birkeret den 16 Juli 1857 tilhørende Huus med Tilliggende circa 6 Skpr. Land, Matr. No 6ad af Gaarden Matr. No 6 af Stangerup saaledes og med de samme Rettigheder hvormed Eiendommen ifølge ovenciterede Skjøde er mig hjemlet, hvormed bemærkes, at der af den oprindelige Parcel er solgt 2de Parceller til Peder Jørgensen og Peder Rasmussen, paa følgende Vilkaar og Betingelser.
2. Kjøbesummen er 54 Rd skriver Fem Hundrede og Fyrgetyve Rigsdaler Rigsmønt, og berigtiges denne saaledes :
a I dag de mig betalt contant .................................................................. 10 Rd
b. og Resten betales mig i 11 Juni Termin dette Aar Contant med ..... 530 Rd
Tilsammen ............................................................................................ 540 Rd
eller forsaavidt at den nuværende Prioritets haves bestemmer sig til at lade sin Capital forblive indestaaende i Eiendommen, da at udstæde Panteobligation til ham for hans Tilgodehavende 300 Rd og bliver i saa fald da kun Restbeløbet 230 Rd at indbetale mig contant i nævnte Termin.
3. Huset med muur- og nagelfaste Appertinentier, derfra dog undtagen Kakkelovn, indmuret Kobberkjedel og Sengesteder /fratrædes af mig og overtages af Kjøberen omt Mai d: A. i den Stand det nu er i og forefindes.
4. Den forefindende Gjødning saavelsom hvad der til 1 Mai

Læst 22 Mai 1860

samles, følger med Huset.
5. Skulde Ildsvaade indtræffe, da er Kjøberen berettiget til at hæve Assurancesummen.
6. Første Halvaars Skatter og Afgifter af hvad Navn nævnes kan udredes af Sælgeren, ligeledes har jeg at betale Renterne af den indestaaende Capital i 11 Juni Termin og af det Beløb som Kjøberen har at betale mig i samme Termin, erlægges ingen Renter.
7. I Stangerup Gods, hvorunder Eiendommen henhører er perpetueret til Statskassen og Stangerup Hospital 22,135 Rd 40½ s.
8. i Tilfælde af Søgsmaal anvendes den ved Frdn af 25de Januar 1828 hjemlede hurtige Retsforfølgning.
Foranstaaende vedtages af mig Hans Peter Jørgensen samt at jeg bærer Udgifterne ved Skjødets Udstædelse. Dels til Bekræftelse ved vor vidnesfaste Underskrift.

Skreven i Stubbekjøbing den 23 Januar 1860.

Som Sælger Som Kjøber
Rasmus Nielsen H. P. Jørgensen

Til Vitterlighed
A. F. Strale Anders Olsen