Købekontrakt / Skøde

22 Januar 1878

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


17a, b.

Aflæst Panteret betinget i Kjøbekontrakt mellem Chr Larsen og L P Kannike om Ejendommen 15c i Maglebrænde - læst 28 August 1877 - pr f 1177-10 i Følge Kvittering saalydende :
Da Chr Larsen ved det Ole Larsen af Fal-

Læst 22 Januar 1878.

kerslev i Følge min Transport af D. D. meddelte Skjøde har opfyldt denne Kontrakt, kvitteres den mig for dens Opfyldelse givne Panteret til Udslettelse i Pantebogen.

Maglebrænde den 17 Januar 1878.

# #

Stempel 70 Kr 30 Ø.

Kjøbekontrakt (Transport.)

Underskrevne Parcellist Lars Pedersen Kannicke i Maglebrænde sælger herved, til Ole Larsen af Falkerslev den mig i Følge Kjøbekontrakt af 24 August 1877 tinglæst som Pantebrev den 28 August 1877 tilhørende Ejendom Matr Nr 15c i Maglebrænde By og Sogn med Bygninger og Jorder af Hartkorn 1 Td. 2 Skp. 3 Fdk ¾ Alb. Glskat 21 Kr 72 Ø og med Konge og Kirketiende og meddeles ham saaledes herved Transport paa min Ret til overensstemmende med bemeldte Kjøbekontrakt, der samtidig hermed opfyldes fra min Side at erholde Skjøde paa bemeldte Ejendom med Tiender. Denne Overdragelse er sket paa følgende Vilkaar.
1. Ejendommen sælges som den er og forefindes og saaledes som den og hvad der iøvrigt, cfr nedenfor i Post 2 er Gjenstand for Handelen, samtidig hermed tiltrædes og modtagaes af Kjøbren. Jeg forbeholder mig dog indtil 1 Januar Marts det min hidtil værende Bopæl paa Ejendommen, ligesom jeg forbeholder mig Ret til at beholde min nuværende Besætning og at fodre den af den derværende Fourage til samme Tid.
Den faste Ejendom saa vel som det afhændede Løsøre staar fra Dato for Kjøberens Regning og Risiko. Det hele sælges derhos med de Rettigheder og Forpligtelser, hvormed det og navnlig den faste Ejendom i Følge den ovennævnte Kjøbekontrakt har tilhørt mig i hvilken Henseende henvises til hvar denne Kontrakts Post 1 derom indeholder; de Ejendomme i Henhold til denne Post paahvilende Byrder og Hæftelser udredes af Kjøberen uden Afgang i Kjøbesummen.
2. Med Ejendommen følger dens mur, søm og jordfaste Ting og øvrige Tilbehør, Hegn, Led og Plantninger, Stængetrær, Hø, Halm og Gjødning, endvidere medfølger 1 Hest, 1 Vogn med Kasse og Høsthaver, 1 Plov, 1 Harve 1 Sele, 1 Kakkelovn, 2 Sengesteder og 1 Bord, hvilke

Læst 22 Januar 1878.

Løsøregjenstande ere Kjøberen paaviste.
3. Kjøbesummen er for denfaste Ejendom ........................................................... Kr 10300
- og for Løsøret ............................................................................................................. 700
- ------------------
- hvilke i Alt ............................ Kr 11000
er Elleve Tusinde Kroner Kjøberen skadesløst berigtiges ved, atr han skal indfri eller overtage følgende i den afhændede Ejendom indestaaende Prioriteter, nemlig
til den danske Landmandsbanks Hypothek og Vexelbank
i Kjøbenhavn ........................................................................................................... Kr 5500
hvilken Prioritet, der forrentes og afdra-
ges med 5½% p A, overtages af Kjøberen saa-
ledes, at han udrede det den 4 Febr. 1878 for-
faldende Afdrags og Rente Beløb
til Lollikes Enke i Maglebrænde i Følge Obligation ...................................................... 900
med Rente 5% p A. fra 11 Decbr 1877. Kjøberen
er bekjendt med at denne Kapital forfaldt
til Udbetaling i 11 Decbr Termin 1877.
og da han ved sin Medunderskrift forpligter
sig hertil, medens han paa anden Maade har
fyldestgjort mig for Resten .......................................................................................... 4600
- ------------------
er hele Kjøbesummen ................................................................................................ 11000 Kr.
berigtiget og Kjøberen berettiget til overensstemmende med min Kjøbekontrakt og nærværende Transport at erholde Skjøde paa det Solgte.
4. Kjøberen udrede alle fra og med den 1 Januar 1878 forfaldende Skatter og Afgifter og Byrder af Ejendommen af enhver Art, forsaavidt de ikke allerede ere erlagte og præsterede.
5. Kjøberen udreder alene alle Omkostninger ved Købekontrakt og Skjøde saa og ved Indfrielsen ved Kjøbekontrakt og Skjøde saa og ved Indfrielsen eller overtagelsen af den ovennævnte Prioritetsgjæld og Udslettelsen af den øvrige Ejendommen for Tiden paahvilende tinglæste Pantegjæld.
Jeg Ole Larsne, erkjender at have kjøbt den onhandlede Ejendom paa de foranførte Vilkaar - deriblandt, at det paahviler mig at udrede det den 4 Febr. 1878 forfaldne Afdrags- og Rente Beløb til Landmandsbanken, hvilke jeg forpligter mig til nøjagtigt og skadesløst at opfylde.
Overensstemmende med ovennævnte Kjøbekontrakt beregnes det stemplede Papir til i Alt 70 Kr. 30 Ø.

Maglebrænde og Falkerslev skrevet i Nykjøbing p F den 17 Januar 1878
Lars Pedersen Kannike Ole Larsen

Til Vitterlighed
Th. Andresen L Th Blæsberg.

Skjøde

I Henhold til og overensstemmende med

Læst 22 Januar 1878.

vedhæftede Kjøbekontrakt af 24 August 1877 og efter at Kjøberen Gaardejer Lars Pedersen Kannike nu fra sin Side har opfyldt Kontrakten og navnlig berigtiget Kjøbesummen - af hvilken det dog overfor mig fremdeles paahviler ham at indfri Pantegjælden til Landmandsbanken og Lollikes Enke -, tilskjøder jeg, Christen Larsen herved til Ole Larsen af Falkerslev til hvem Lars Pedersen Kannike ved foranstaaende Transport har overdraget sin Ret, der i Kontrakten- og Transporten omhandlede Ejendom - Matr Nr 15c i Maglebrænde By og Sogn med Bygninger og Jorder af Hartkorn 1 Td. 2 Skp. 3 Fdk. ¾ Alb., Glskat 21 Kr. 72 Ø, - og med Konge og Kirketiende i det jeg overensstemmende med Kontrakten gjentager at Ejendommen henhører under Stangerup Gods; med Hensyn hertil bemærkes nærmere, at der paa hver hel Gaard hviler 83 Kr. 62 Ø., hvorfor Parcellerne ere solidarisk ansvarlige til Stangerup Hospital, til Hospitalet og Forskjellige svares aarlige Refusioner til Beløb 193 Kr. 88 Ø forudenNaturalier, der ikke ere anslaaede i Penge.
at der paa Maglebrænde Sogns Kongetiende hæfter Kgl. Kapital 1300 Kr. samt aarlig Refusion til Nykjøbing Latinskole 10 Td. Rug, 11 Td. Byg og 3 Td Havre
at der paa Maglebrænde Sogns Kirketiende hæfter 1100 Kr. som dog formenes at være betalte og at der er forbeholdt Husfolkene fri Stolestader i Kirken.
at der i Følge Skjøde paa Ejendommen tinglæst 29 Juli 1858 til Ejeren af Matr. Nr. 9c i Maglebrænde saalænge Rasmus Johansens Datter Bodil Rasmusdatter lever, hvert Aars Mortensdag udredes 4 Skp. Rug, 1 Lu Flæsk og 4 Lu Smør (som 5 Gange taget i Kontrakten er anslaaet til en Værdi af 80 Kr.) og
at Præstetienden aarlig udgør 1 Skp. 3¾ Fdk Hvede, 1 Skp. 3¾ Fdk. Rug, 1 Skp. 3¾ Fdk Havre og 1 Skp. 3¾ Fdk Ærter samt endvidere 3 Skp. 3½ Fdk Byg og at Kvægtienden udgjør 4/16 Skp. Byg, Alt efter Kapitalstaxt.
Det solgte er jeg pligtig at hjemle.

Maglebrænde, skrevet i Nykjøbing Falster den 17 Januar 1878
Christen Larsen

Til Vitterlighed
Th. Andresen L. Th. Blæsberg.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 22 Januar 1878.

Madsen kst.