Købekontrakt / Skøde

23 April 1877

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


4.

Stempel 5 Kr.

Kjøbekontrakt

Underskrevne Gaardejer Rasmus Peder Henriksen Stæhr i Maglebrænde sælger herved til fhv. Parcellist sammesteds Christen Larsen, en Parcel af Gaardspladsen i Byen hørende til min nu udflyttede Gaard Matr. Nr. 8a i Maglebrænde By og Sogn (af Hartkorn 4 Td. 5 Skp. 2 Fdk. 1½ Alb., Glskat i Forbindelse med Nr 16c 88 Kr. 56 Ø) hvilken Parcel er afstukket i Marken og opmaalt af Justitsraad Blangstrup at udgjøre 3140 [] Al.. Parcellen hvis Konge og Kirketiende medfølger i Kjøbet besørger jeg snarest mulig behørig udstykket fra min øvrige Ejendom.
Vilkaarene for Handelen ere i øvrigt følgende.
1. Parcellen modtages af Kjøberen som den er og forefindes og med de Rettigheder og Forpligtelser, hvormed den i Følge mit Skjøde, tinglæst 18 Juli 1871, har tilhørt mig i hvilken Henseende navnlig udhæves, at Ejendommen henhører under Stangerup Hospital og at der paa det hermed i Forbindelse staaende Stangerup Gods hviler aarlige Refusioner til Beløb 193 Kr. 88 Ø. foruden forskjellige Naturalier og paa enhver oprindelig hel Gaard hviler Kapital Kr 83,62, hvorfor Parcellerne ere solidarisk ansvarlige. Paa Maglebrænde Sogns Kongetiende hviler Kgl. Kapital Kr. 1300 samt aarlig Refusion til Nykjøbing lærde Skole 10 Td Rug, 11 Td. Byg og 3 Td Havre, paa

Læst 28 April 1878.

Maglebrænde Sogns Kirketiende hviler Kapital 1100 Kr., der dog skal være betalt, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken. Af Matr. Nr. 8a i Forbindelse med 37b og 16c svares Smaaredsel 3 Skp. 1 Fdk. og Kvægtiende til Præsten 1 14/16 Fdk. Byg efter Kapitalstaxt.
2./ Tiltrædelsen sker hermed (>: ved denne Kontrakts Underskrift), og det Solgte staar fra Dato for Kjøberens Regning og Risiko.
3./ Alle Skatter, Afgifter og Byrder af det Solgte, der forfalde fra 1 Januar 1878 betales og udredes af Kjøberen; Tienderne svarer Kjøberen for Aaret 1878 og fremdeles, altsaa første Gang i Foraaret 1879.
4. Kjøbesummen beregnes efter 400 Kr. pr. Skp. Land og udgjøre saaledes ialt 717 Kr. 71 Ø skriver Syv Hundrede og Sytten Kroner 71 Øre, der skadesløst betales i 11 Decbr. Termin d A., 1877, samtidig med at jeg meddeler Kjøberen lovligt Skjøde paa det Solgte overensstemmende med denne Kontrakt og den forventede Udstykningsapprobation, og at jeg godtgjør, at det Solgte er befriet for alle andre Forhæftelser (navnlig samtlige Prioriteter og Aftægt) der hviler paa min Gaard Matr. Nr. 8a i Maglebrænde, end de, Kjøberen i Følge Post 1 af denne Kontrakt skal overtage.
5./ I Søgsmaals Tilfælde anvendes den hurtige Retsforfølgning efter Fr. 25 Januar 1828.
6./ Alle Omkostninger ved Udstykningen, denne Kontrakt og Skjødet, dettes Tinglæsning, Halvprocentafgift m. v. betale vi med Halvdelen hver. Derimod paahvile Omkostningerne ved Parcellens Udfrielse af Gaardens Prioriteter og Aftægt, og navnlig de herved foranledige Tinglæsninger, Sælgeren alene.
7. Indtil Skjødets Udstedelse beholder jeg den originale Kontrakt, af hvilken Christen Larsen er berettiget til at erholde en bekræftet Gjenpart.
8. Kjøberen og efterfølgende Ejere af det Solgte skulle have fri og uhindret Adgang til og Benyttelse af den paa formeldte min Gaardsplads (- men ikke paa den hermed

Læst 28 April 1878.

solgte Parcel af samme -) beliggende Brønd sammen med de andre Parceller af Gaardspladsen, mod at deltage forholdsmæssigt i sammes Vedligeholdelse, hvilken Berettigelse Kjøberen skal kunne lade læse som Servitut paa den Parcel af Gaardspladsen paa hvilken Brønden findes.
Jeg fhv. Parcellist i Maglebrænde Christen Larsen erkjender at have kjøbt den indbemeldte Parcel paa de foranstaaende Vilkaar, hvilke jeg forpligter mig til nøjagtigt og skadesløst at opfylde. Da Refusionerne Kapitaliserede ikke kunne overstige 32 Kr. 29 Ø anvendes efter en Kjøbesum af ialt 750 Kr., Stempel til Taxt 5 Kr.

Skrevet i Stubbekjøbing den 27 Novbr 1877
Christen Larsen R. p. H. Stæhr.

Til Vitterlighed
L Th Blæsberg.

Kjøbesummen er D. D. berigtiget med 717 Kr. 71 Ø skriver Syv Hundrede og Sytten Kroner 71 Ø. og jeg er saaledes pligtig at meddele Chr. Larsen Skjøde overensstemmende med Kontrakten, saasnart Udstykningen er i Orden.

Maglebrænde pt Nykjøbing p F den 11 Decbr. 1877
R P H Stæhr.

Skjøde

I Henhold til og overensstemmende med foranstaaende Kontrakt og da Kjøberen Christen Larsen i Følge min foranstaaende Kvittering af 11 Decbr. s. A. har berigtiget Kjøbesummen 717 Kr 71 Ø. saa tilskjøder jeg, Gaardejer Rasmus Peter Henriksen Stæhr i Maglebrænde, ham herved den i Kontrakten omhandlede Parcel, der nu i Følge Indenrigsministeriets Udstykningsapprobation af 20 Febr. 1878 er betegnet som Matr Nr 8f i Maglebrænde By og Sogn af Hartkorn 1 Fdk. ¼ Alb. Glskat 62 Ø, og i Følge Approbationen bliver at bebygge endnu 2 Aar eller at forene med anden Ejendom, med Konge og Kirketiende.
Jeg gjentager herved, hvad der i Kontraktens 1´ Post, er anført om de Ejendommen paahvilende Fohæf-

Læst 28 April 1878.

telser og tilføjer overensstemmende med Udstykningsapprobationen, at Præstetienden paa M. Nr 8f aarlig udgjør 1¼ Fdk Byg, medens der i Henholdt til Lov af 23 Januar 1862 §6 ikke paa denne Parcel kan overføres nogen Del af det Matr. Nr 8a og 37b i Forening paahvilende tinglæste Vederlag for Smaaredsel eller Kvægtiende. Attesteret Kort vedlægges.

Maglebrænde skrevet i Nykjøbing p F. den 12 April 1878.
R. P. H Stæhr.

Til Vitterlighed
Th. Andresen Johansen
Jernbanekonduktør.

Jeg er bekjendt med at Sælgeren endnu ikke har opfyldt sin Forpligtelse til at befri den solgte Parcel for de den hele Ejendom 8a, 16c og 37b paahvilende Pantehæftelser og frafalder Retsanmærkning.

Maglebrænde p. t Nykjøbing p F den 12 April 1878.
Christen Larsen.

I Henhold til Indenrigsministeriets Skrivelse af 20´ Februar d A. paategnes dette Skjøde til Tinglæsning.

Lolland-Falsters Stiftamt den 13 April 1878
Platon
kst.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 23 April 1878

Oxenbøll.