Købekontrakt / Skøde

23 November 1880

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


1.

Stempel 25 Kr. 50 Ø.

Kjøbekontrakt.

Jeg underskrevne Parcellist Niels Jacobsen af Stangerup sælger herved til Sadelmager Hans Jacob Nielsen af Nørre Taastrup af den mig i Følge Skjøde, tinglæst 29 Juni 1848, tilhørende Ejendom i Stangerup By Maglebrænde Sogn skyldsat under
Matr. No 6A.b for Hartkorn ¨ Td. 3 Skp. 3 Fdk. 1½ Alb. Glskat . Kr. 7,97 og
- - 6Bb for - Do - ¨ - ¨ - 2 - 1½ - Do - - 1,14
en Parcel udgjørende en 6½ Td. Land. Med Parcellen, der udgjør den sydlig, særskilt beliggende Del af min Ejendom, saaledes at fra Handelen alene er undtaget den Del af Matr. No 6Ab, der ligger umiddelbart ved min Bolig, følger sammes Konge og Kirketiende. Endvidere følger med Parcellen den paa samme staaende Afgrøde af Korn saavel som Kløver og Græs samt Hø. Endelig er i Handelen indbefattet 1 Hest, 1 Vogn og 1 Enspændeseletøj, derimod skal Kjøberen saa snart som mulig levere mig af indeværende Aars Høst 5 Td. Rug, 5 Td. Byg, 4 Traver Byghalm og 2 Traver Rughalm. Alt Smaahalm samt Halvdelen af Kartoflerne, der avles paa Parcellen iaar.
Af de Ejendommen paahvilende Byrder og Hæftelser

Læst 23 November 1880.

som Kjøberen uden Undtagelse overtager og tilsvarer, fremhæves, at Ejendommen henhører under Stangerup Gods, i hvilken Henseende bemærkes, at paa hver hel Gaard under Godset hæfter Kapital Kr. 83,62 for hvilket Beløb udstykkede Parceller ere solidarisk ansvarlige, ligesom der paa hele Godset hviler aarlig Refusioner til Beløb Kr. 193,88 foruden en Del Naturalpræstationer, der ikke ere anslaaede til Penge, at der paa Sognets Kirketiende hviler Kapital Kr. 1100 der dog skal være betalt, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken, at der paa Maglebrænde Sogns Kongetiende hæfter Kapital Kr. 1300 og aarlig Refusion 10 Td. Rug, 11 Td. Byg og 3 Td. Havre, samt at Præstetienden svares med 2 Fdk Byg.
Betingelserne for Salget ere iøvrigt følgende :
1. Kjøberen modtager Ejendommen strax og den staar derfor fra Dato for hans Regning og Risiko i enhver Henseende, hvilket ogsaa gjælder Løsøret.
2. Kjøbesummen udgjør kontant ........................................................................ 3800 Kr.
skriver Tre Tusinde Otte Hundrede Kroner, der ere mig
betalte, og hvorfor min Underskrift er Kvittering.
Naar hertil lægges de foran ommeldte Hæftelser til
Stangerup Gods der kapitaliserede ikke overstige 1 Kr.
aarlig - 25 Gange taget ............................................................................................. 25 -
- -----------------
- bliver hele Kjøbesummen ........................... 3825 Kr.

skriver Tre Tusinde Otte Hundrede Fem og Tyve Kroner.
3. Alle Skatter og Afgifter af Ejendommen, der forfalde fra Dato derunder Kommuneafgifter for 2det Halvaar 1880 - udredes af Kjøberen.
4. Alle Omkostninger ved nærværende Handels Berigtigelse derunder Udstykningsomkostninger bæres alene af Kjøberen.
5. Saasnart Udstykningener approberet, meddeler jeg Kjøberen Skjøde frit for hindrende Retsanmærkninger og navnlig skal jeg besørge og bekoste Parcellen frigjoty for den samme paahvilende Prioritetsgjæld.

#

Jeg underskrevne Hans Jacob Nielsen erkjender herved at have kjøbt den foran ommeldte Ejendom paa disse Betingelser.
I Søgsmaals Tilfælde ere vi begge underkastede

Læst 23 November 1880.

den hurtige Retsforfølgning efter Fr. af 25 Januar 1828, hvilket ogsaa skal gjælde vore Arvinger, der hæfte for vore Forpligtelser efter foranstaaende Kontrakt en for alle og alle for en og skuldle derhos saa vel vi som vore Arvinger være pligtige at møde og svare i Forligskommissionen for Stubbekjøbing Forligskreds - og Stubbekjøbing Herreds Ret efter Varsel som til indenherreds Mand forkyndt paa den solgte Ejendom, hvor vi end have Bopæl.

Til Bekræftelse med vore Underskrifter i Vidners Overværelse. Jeg Parcellist Lars Jørgensen af Særslev underskriver paa Sælgerens Vegne i Henhold til Fuldmagt af D. D. og erkjender at have modtaget den kontante Kjøbesum.

Skrevet i Stubbekjøbing den 23 Juli 1880.
Paa Sælgerens Vegne. Som Kjøber
Lars Jørgensen. Hans Jakob Nielsen.

Til Vitterlighed
Gjern. H. Munk.

Jeg underskrevne Niels Jacobsen godkjender herved Lars Jørgensens Underskrift paa foranstaaende Kontrakt og erkjender af ham at have modtager Kjøbesummen 3800 Kr.

Stangerup den 23 Juli 1880.
Niels Jacobsen.

Til Vitterlighed
Hans Jensen. Niels Olsen.

Skjøde.

Ligesom jeg underskrevne Parcellist Niels Jacobsen af Stangerup ved foranstaaende Kontrakt har solgt, saaledes skjøder og afhænder jeg herved til Sadelmager Hans Jacob Nielsen af Nørre Taastrup den i Kontrakten ommeldte Ejendom, der nu i Overensstemmelse med Indenrigsministeriets Udstykningsapprobation af 27de Oktober 1880 er skyldsat under følgende Matr. Nrr i Stangerup By, Maglebrænde Sogn.
Matr. No 6b - af Hartkorn ¨ Td. 2 Skp. 3 Fdk. 2 - Alb. Glskat . Kr. 5,99.
- - 6Bb - Do - ¨ - ¨ - 2 - 1½ - Do - - 1,14
tilligemed disse Ejendommes Konge- og Kirketiende.

Læst 23 November 1880.

Kjøbesummen 3825 Kr. er berigtiget ved kontant Betaling af 3800 Kr. og Kjøberens Overtagelse af Hæftelserne til Stangerup Gods og paa Tienderne, der er kapitaliserede til 25 Kr., og da han derhos har leveret mid de i Kontrakten ommeldte 5 Td. Rug, 5 Td. Byg, 4 Traver Byghalm, 2 Traver Rughalm, og Halvdelen af de paa Parcellen avlede Kartofler, skal Parcellerne Matr. Nr. 6b og 6Bb i Stangerup med Konge og Kirketiende herefter tilhøre Sadelmager Hans Jacob Nielsen med de samme Byrder og Rettigheder, hvormed jeg har ejet denne Ejendom i Følge Skjøde, tinglæst 29 Juni 1848 og med de Hæftelser samt iøvrigt paa de Vilkaar, der nærmere ere specificerede i Kjøbekontrakten, hvortil henvises. Præstetienden af 6Bb udgjør 2 Fdk Byg efter Kapitalstaxt.

Til Bekræftelse med min Underskrift i Vidners Overværelse.

Stangerup den 11 November 1880.
Niels Jacobsen.

Til Vitterlighed
Hans Chr. Gammel. Niels Thorsen.

I Henhold til Indenrigsministeriets Skrivelse af 27 s. M. paategnes dette Skjøde til Tinglæsning

Lolland-Falsters Stiftamt den 16 November 1880.

Paa Amtmandens Vegne
Olivarius
Fm.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 23 November 1880.

Madsen
kst.