Medlem af Kreditforeningen

10 Januar 1856

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


Udslettet den 24 Mai 1864.

Første Klasse
No 12 FrIV 1856 7 r 32 s.

Undertegnede Parcellist Hans Tønnesen, Eier af den bebyggede Parcel Matr No 4 B i Alkestrup By i Maglebrænde Sogn under Falster Birks jurisdiktion i Maribo Amt, erkjender herved, at jeg ved at indtræde som Medlem i ´Creditforeningen af Grundejere i de danske Østifter´ har modtaget tillaans af bemeldte Forening 1100 rd r. S. Rgmt i hvilken Elleve Hundrede Rigsdaler rede Sølv Rigsmønt ere mig udbetalte paa statutmæssig Maade.
I forhold til denne Gjeld bliver jeg saaledes ifølge Foreningens Statitur, solidarisk ansvarlig med dens øvrige nuværende eller forpligtelser, indtil jeg Statutmæssig er udtraadt af samme.
Af den nævnte Capital erlægger jeg aarligen fra 11 Juni at regne og indtil Gjelden er betalt 5. er fem Procent per 55 rdl hvoraf halvdelen eller 2½ Procent erlægges i hver 11 Juni og ligeledes Halvdelen eller 2½ Procent i hver 11 December Termin. Af disse halvaarlige Indbetalinger tilfalder i hver Termin ½ s eller 12 Skilling pr 100 rdl af Gjeldens oprindelige Beløb i Foreningens Reserve og Administrationfond, derefter beregnes Rente af den til enhver Tid Skyldige Sum med 4 Procent pro anno og Resten afskrives

den 28 August 1856

som Afdrag paa Gjelden. Capitalen er fra Foreningens Side uopsigelig. Derimod staaer det mig frit for med Sex Maaneders Varsel eller, forsaavidt jeg betaler med Foreningens rentebærende Obligationer, hvilke Foerningen er pligtig til at modtage efter deres fulde Paalydende, da uden foregaaende Varsel, i enhver af de nævnte Terminer, at afbetale Gjelden enten i det hele eller afdragsviis, hvilke Afdrag der ikke bør være under 50 rdl.
Hvor Gjelden er afdraget indtil et saadant Beløb som udgjør mindre end ¾ Procent af dens oprindelige Beløb, er jeg berettiget til at indbetale denne Rest i samme Termin, i hvilken Gjelden er nedbragt til en saadan Størrelse, uanset et Resten maatte være mindre end 50 rdl. Dersom min Gjeld efter denne Obligation maatte bliver afgjort inden forløbet af 5 Aar fra dens Stiftelse er jeg med Udtrædelsen af Foreningen pligtig at erlægge tilsammes Reserve og Administrationesforn, hvad jeg har indbetalt mindre end 5 Aars Statusmæssig Bidrag dertil. Fremdels er jeg pligtig til, hvil nyenævnte Fond i den Tid, hvori jeg er Medlem af Foreningen skulde blive mindre end een Procent af Foreningens Gjeld med 3 Maaneders Varsel i en af de anførte Betalingsterminer at erlægge saadanne overordentlige Bidrag, som efter Paaligning maatte holde paa mig i Forhold til min Oprindelige Gjeld til Foreningen, for atter at bringe Renten op til den anførte Størrelse.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Alt hvad jeg efter denne Obligation til enhver Tid maatte være Foreningen skyldig det være sig Capital, Renter ordentlige eller overordentlige Bidrag til Reserve og Administrationsfond eller Omkostninger i Anledning af Fordringens Sikkerlse og Inddrivelse, saavelsom overhore det for Opfyldelsen af mine Forpligtelser som Medlem af Foreningen, pantsætter jeg herved med første Prioritet næstefter Arvefæsteafgiften, den i Taxationsforretning af 22 Apriil 1856 af ForeningensTaxationsmænd beskrevne og mig ifølge Adkomst som tinglæses samtidig herved tilhørende Eiendom i Parcellen Matr No 4B i Alkestrup By i Maglebrænde Sogn under Falster Birks Hurisdiktion i Maribo Amt, som ifølge Indenrigsministeriets Udstykningsapprobation af 21de Juli 1833 er skyldsat for Hartkorn 1-1-2-- Albm, med Eiendommens Bygninger disses Tilbehør, Jorder, den Avl og Afyride, Eiedommens Leie og anden Industri samt Besætning, Inventarium og Redskaber saavel som samtlige pantsatte Gjenstandes Assurancesummer og iøvrigt med alle Rettigehder og Herligheder, hvormed jeg eier samme i og med de forøgelser og forbedringer, som senere maatte tilkomme.

den 28 August 1856

forsaavidt nogen af de Pantet tilhørende Indtægters Natural eller Arbejdspræstationer, som ere medregnede ved Eiendommens Taxation maatte blive aflæst i den Tid hvori Gjeldsforholdet varer, da skal den Afløsningsum der maatte blive erlagt for en slig Revenue umiddelbart indbetales i Foreningens Kasse som extraordinair Afdrag paa Gjelden. Dersom jeg udebliver længere end til Udgangen af respective Juni eller December Maaneder ved nogen Deel af hvad jeg efter denne Obligation hver at indbetale til Foreningen i nogen af de anførte Terminer, eller det ved Omtaxation af Pantet viser sig, at dette paa Grund af Forringelse ike længer yder statusmæssig Sikkerhed eller jeg tilgaar mig Afløsningssummen for nogen af de Eiendomme tilhørende Indtægter eller Materiel eller Arbeidspræstationer eller jeg udnlader at holde Bygningerne, Besætning, Inventariet og Produktbeholdningen assurande mod Ildsvaade til deres Værdi eller jeg paadrager Pantet Restance af Skatter, offentlige Afgivter eller Tiender, eller Restance som hensyn til de Præstationer eller Anhæftelser som ere prioriterede i Eiendommen forud for Foreningens Fordring, da er Capitalen eller hvad deraf til enhver Tid maatte staae til Rest tilligemed Alt hvad videre paa Skylder efter denne Obligation i ethvert enkelt af de anførte Tilfælde strax forfalden til Betaling, og Foreningens Bestyrelse berettiget til, uden foregaaende Forligsmægling, Rettergang eller Dom ved Fogden at gjøre Udlæg i Pantet eller en saadan Deel deraf som Bestyrelsen maatte finde fornøden, og lade samme bortsælge ved offentlig Auction eller i fornødent fald udlægge Foreningen til Eiendom, Alt til Skadesløs Dækning af Foreningens Redning med Rente og Rentes Rente, beregnet fra forfaldsdagen og uden at det gjorte Udlæg eller den derefter beremmede Auction skal kunne standses eller underkjendes ved nogen Paaankning til hørers Ret, naar Auctionen er afholdt i Overensstemmelse med Frd 22 April 1817 og Frd 11 septbr 1833. hvorimod det dog skal staae mig frit for, hvis jeg anseer mig forrettet at anlægge Regnessøgsmaal til at erholde Erstatning af Foreningen.
Foreningens Bestyrelse, eller hvem denne dertil bemyndiger skal til enhver Tid være berettiget til at undersøge Pantets Tilstand og jeg derfor pligtig til at meddele de Oplysninger som i saa henseende maatte forlanges, ligesom jeg og, naar forlanges under hvert Aars Mai Maaneds Udgang er pligtig til at tilstille Bestyrelsen

den 28 August 1856

tilstrækkeligt Beviis for at ingen Restance i nogen Henseende paahviler Pantet og at Bygninger, Produktbeholdningen, Besætning og Inventarium ere forsikkrede mod Ildsvaade. Alle Indbetalinger som jeg er forpligtet til efter denne Obligation, skulle skee paa Foreningens Contoir i Kjøbenhavn, eller paa hvilket andet Sted Foeningens Bestyrelse maatte anvise mig.
Iøvrigt underkastede jeg mig de Bestemmelser som indeholdes i Foreningens af Regjeringen approberede Statuter tilligemed de forandringer, som disse paa Statutmæssig Maade maatte undergaae, ligesiom jeg hvi der i nogetsomhelst Tilfælde maattet Opstaae Søgsmaal i Anledning af nærværende Gjeldsforfald er underkastet den hurtige Retsforfølgning, som Fr 25 Januar 1828 forskrives.
Det bemærkes at Arvefæsteafgivten svares til det Classenske Fideicommis med 30 Tdr 4 Skp 2 Fkr Byg aarlig.

Alkestrup den 28 August 1856.

Hans Tønnesen

Til Vitterlighed med Underskriftens Ægthed og Dateringens Rigtighed, samt at Lovens 5-1-7 er iagttaget

Bonfils Scheel
Exam: juris Handelscommis

Begge af Stubbekjøbing

Det bemærkes, at til Eiendommen hører dens Konge og Kirketiende ifølge Debitores Skjøde og paa dens Kongetiende hæfte Andeel i den Sognets Kongetiende paahvilende Kongelige Capital 650 rdl og aarlig Refusion til Nykjøbing Latinskole af 10 Tdr Rug 11 Tdr Byg og 3 Tdr Havre.