Panteobligation

26 August 1858

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


Første Klasse
No 11 FrIV 1858 6 rd 64 s

Panteobligation.

Underskrevne Møller Bernt Theodor Rheinlænder af Maglebrænde Mølle tilstaaer herved til Ungkarl Jens Madsen i Maglebrænde Mølle Søn af forhenværende Gaardeier Mads Simonsen Knudsen af Maglebrænde at være skyldig den Summa
# 1000 rdl
skriver Et Tusinde Rigsdaler Rigsmønt, der er en Deel af Kjøbesummen for nedennævnte Eiendomme. Denne Capital forpligter jeg mig til fra 11 Juni Termin d. a at regne at forrente med 4 proC p A, halvdelen i hver 11 December og 11 Juni Terminer samt skadesløst at udbetale i en af de samme Terminer saasnart der med ½ Aars Varsel fra en af Siderne opsiges til Betaling.
Saafemt Renter ikke prompte bliver betalt og navnlig inden den 24de i de respective Terminsmaaneder eller nedennævnte Pant ikke tilbørlig vedligeholdes, eller Pantet paadrages Restancer er hele Capitalen strax uden Opsigelse forfalden til Betaling og endelig underkaster jeg mig i Tilfælde af Søgsmaal efter nærværende Forskrivning der ved Frdgl af 25 Januar 1828 hjemlede hurtige Retsforfølgning.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af den saaledes skyldige Capital med Renter og alle nævnlige Omkostninger meddeler jeg derfor herved med Prioritet næstefter deels de aarlige Arvefæsteafgifter til Communitetet og der paa Tienden hvilende Andeel i Refusion til Nykjøbing lærde Skole samt Kongelige Capital, og deels den Mads Simonsen Knudsen og Hustrue Ane Jensdatter forbeholdte Undertægt og Partgjæld til fornævnte Mads Simonsen Knudsen af 5000 rdl samt ellers ved Resorvation af de Communitetet ved forandring af Eier tilkommende Recognitioner. Panteret i den mig ifølge Skjøde fra

den 26 August 1858

Mads Simonsen Knudsen tilhørende Arvefæstegaard ´Godthaab´ Matr No 6a af Maglebrænde By, af Hartkorn 4-3-3-½ Alb. samt den dertil hørende og under det nævnte Hartkorn indbefattede Arvefæste-Huuslod med Bygninger og Jorder, saa og disse Eiendommes Konge- og Kirketiende, Bygningernes Assurancesum, Eiendommens Avl og Afgrøde og anden Interesse samt Besætning og Inventarium. Alt saaledes og med de Rettigheder og Forpligtelser, hvormed det Pantsatte ifølge ovennævnte Skjøde tilhører mig.

Til Bekræftelse underskrives denne Obligation i 2 Vidners Overværelse.

Maglebrænde Mølle den 12 August 1858.

Til Vitterlighed

Blæsberg Jørgen Jørgensen

B. T Rheinlænder