Panteobligation

26 August 1858

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


Første Klasse
No 31 FrIV 1858 34rd 64 s

Panteobligation.

Underskrevne Møller Bernt Theodor Rheinlænder af Maglebrænde Mølle tilstaaer herved til forhenværende Gaardeier Mads Simonsen Knudsen i Maglebrænde at være skyldig den Summa
# 5000 rdl
skriver Fem Tusinde Rigsdaler Rigsmønt, der er en Deel af Kjøbesummen for nedennævnte Eiendomme. Denne Capital forpligter jeg mig til fra 11 Juni Termin d. a at regne at forrente med 4 proC p A, halvdelen i hver 11 December og 11 Juni Termin samt skadesløs at udbetale i en af de samme Terminer saasnart der med ½ Aars Varsel fra en af Siderne opsiges til Betaling, dog er Catpitalen, der iøvrigt forsaavidt indestaaer fra Eier til Eier i nedennævnte Pant uopsigelig fra Creditors Side hvad angaar de 3000 rdl i 10 Aar fra 11 December Termin 1856 og hvad angaaer de 2000 rdl i 5 Aar fra samme Termin. Staar i Henhold hertil de 2000 rdl maatte blive tidligere opsagte og udbetalte med de øvrige 3000 rdl kan der ikke istedet for disse 2000 rdl stiftes nogen af Prioritet ved Siden af de 3000 rdl.
Saafremt Renter ikke prompte blive betalt og navnlig inden d. 24de i de respective Terminsmaaneder, eller nedennævnte Pant ikke tilbørlig vedligeholdes, eller Pantet paadrages Skatterestancer med hele

den 26 August 1858

Capitalen strax, uden Opsigelse og uden hensyn til den stipulerede Uopsigelighed forfalden til Betaling og endelig underkaster jeg mig i Tilfælde af Søgsmaal efter nærværende Forskrivning der ved Fr af 25 Januar 1828 hjemlede hurtige Retsforfølgning.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af den saaledes skyldige Capital med Renter og alle nævnlige Omkostninger meddeler jeg derfor herved med Prioritet næstefter, deels det aarlige Arvefæsteafgifter til Communitetet og den paa Tienden hvilende Andeel i Refusion til Nykjøbing lærde Skole samt Kongelige Capital, og deels den Creditor og Hustrue Ane Jensdatter forbeholdte Undertægt samt ellers ved Reservation af de Communitetet ved forandring af Eier tilkommende Recognitioner. Panteret i den mig ifølge Skjøde fra Creditor tilhørende Arvefæstegaard ´Godthaab´ Matr No 6a i Maglebrænde By, af Hartkorn 4-3-3-½ Albm samt den dertil hørende og under det nævnte Hartkorn indbefattede Arvefæste-Huuslod med Bygninger og Jorder, saa og i disse Eiendommes Konge- og Kirketiende, Bygningernes Assurancesum, Eiendommens Avl og Afgrøde og anden Interesse samt Besætning og Inventarium. Alt saaledes og med de Rettigheder og Forpligtelser, hvormed det Pantsatte ifølge ovennævnte Skjøde tilhører mig.

Til Bekræftelse underskrives denne Obligation i 2´ Vidners Overværelse.

Maglebrænde Mølle den 12 August 1858.

Til Vitterlighed

Blæsberg Jørgen Jørgensen

B. T Rheinlænder