Panteobligation

6 December 1859

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


Udsl. 25/4 76 Nr 4.

1' Klasse
N 4 FrIV 1859 2 Rdl

Panteobligation


Jeg underskrevne Gaardeier Morten Rasmussen Kjøl af Maglebrænde By og Sogn, tilstaaer herved at være skyldig til som contant laan til velagtede Gaardeier Peder Rasmussen Gammel af Horreby By og Sogn den Summa 600 r hvilke Sex Hundrede Rigsdaler Rigsmønt jeg forrenter med 4 proC aarlig at regne fra dags dato og at betale med Halvdelen i hver 11' Juni og 11' December Termin, stedse for den da forløbne Tid.
Til Sikkerhed skadesløs Betaling af Capital, Renter og mulige Søgsmaal og Inddrivelses omkostninger giver jeg herved Gaardeier Peder Rasmussen Gammel af Horreby trdie Prioritets Panteret i de mig ifølge Skjøde af 29' Septbr læst 2de October 1837 tilhørende Gaard gl. MNr 5 nyt MNr 16a og b af Maglebrænde By og Sogn, Stubbekjøbing Herred i alt det tilliggende og Tilhørende af Jorder, der er skyldsat for Hartkorn Ager og Eng efter den gl. Matrikel 6 Td 3 Skp 3 fk, ¾ alb og efter ny Matrikel 5 Td 5 Skp 2¼ alb, saa og i den til Gaarden hørende Kirke og Kongetiende hvilken sidstnævnte Tiende jeg eier og besidder ifølge Skjøde af 19 April 1847, læst 6 Mai s: a., samt i Gaardens venteliggende Areal i Bygningerne, saaledes som det nu ere eller i fremtiden maalte værdi forøget eller forbedrede med muur og nagelfaste Apertinentier, Kakkelovne tvinte indbefattede, i Besætning og Inventarium, Indsæd og Udsæd, i al af Eiendommen gaaende Leie og Forpagtningsafgift saavelsom i den Sum, hvoraf Bygningerne til enhver Tid ere assurerede, næstefter den Eiendommen paahvilende Capital til Stangerup Hospital 44 r 1 s, samt Andeel i den Maglebrænde

den 6' December 1859


Sogns Kongetiende paahvilende Refusion til Nykjøbing Cathedralskole af 10 Td Rug, 11 Td Byg, 3 Td Havre og Kgl Capital 650 Rdl R M. samt til 2de andre Prioritetshavere 1600 Rd Rigsmønt.
Skulde jeg nogensinde udeblive med Renterne 8 Dage udover de have betingede forfaldsterminer, saa og hvis jeg skulde lade Pantet utilbørligt forfalde eller paadrage til Restancer af Skatter og Afgifter eller af Renter af de i Eiendommen lader perverterede Capitaler og Refusioner, da er Capitalen i ethvert af disse Tilfælde strax og uden Opsigelse forfalden til skadesløs Betaling.
I Søgsmaalstilfælde nærværende Obligation betræffende, underkaster jeg mig den ved Frdng af 25 Januar 1828 hjemlede hurtige Retsforfølgning hvorfor jeg forpligter mig til at betale skadesløse Parcelomkostninger.
Til Bekræftelse har jeg i 2' Vitterligheds Vidners Overværelse underskrevet denne Obligation.

Maglebrænde d 29 Novbr: 1859

Til Vitterlighed.
Hans Jensen A J Straale

Morten Rasmussen kjøl

Det bemærkes at Debitor ikke eier med Thinglæst Adkomst Eiendommen No 16b men kun paa dens Kongetiende Eiendommen No 16a med dens Andeel i No 37 nu 37f for Hartkorn 5 Td 5 Skp 1 fk 1 alb og paa denne hæfte endvidere Andeel i de Stangerup Gods paahvilende Refusioner.