Panteobligation

22 Maj 1860

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


Udslettet 11 Septbr 1966.

Første klasse No 16 = 10 rd 1860.

Panteobligation


Jeg underskrevne Lars Peter Madsen i Alkestrup tilstaaer herved at være skyldig til det Classenske Fideicommis 1500 rd Rigsmønt som bemeldte Stiftelses Direction har laant mig. Disse Eet Tusinde og Fem Hundrede Rigsmønt forpligter jeg mig og Arvinger til efter ½ Aars Opsigelse fra Fideicommissets Side, men efter et Aars Opsigelse fra min eller Arvingernes Side rigtig og skadesløs at betale paa Corselitze Skriverstue i en af de sædvanlige Terminer, saaog, medens Capitalen hos

Læst den 22' Maj 1860


mig bliver indestaaende, deraf fra 11 December s. A. at regne at svare i Rente 4 proCent aarligt, der blive at erlægge i 11 Juni og 11 December Termin, hver Gang med det Halve, ligeledes paa Corselitze Skriverstue.
Til Sikkerhed for den ovennævnte mig laante Capital med Renter og mulige Omkostninger skadesløs, giver jeg herved det Classenske Fidei Commis 1ste Prioritets Panteret i den mig efter Skjøde af Dags Dato og som tinglæses samtidig med denne min Obligation, tilhørende Gaard Matr: No 3a og 3c i Alkestrup By, Maglebrænde Sogn, Stubbekjøbing Herred, derpaaer har Hartkorn 5 Tdr 5 Skp 2½ Alb, med paaværende Bygninger, næstefter Bygafgift 16 Tdr 7 Skp 2½ fdk ligesom Fidei-Commisset ogsaa gives samme Sikkerhed i den Sum, hvorfor Bygningerne ere eller blive forsikkrede i Brandkassen.
Dersom Pantet ikke holdes i forsvarlig Stand, men i nogen Maade forringes, eller de af Eiendommen gaaende Skatter og Afgifter ikke til Forfaldstiderne prompte erlægges, da er Capitalen strax og uden nogen Opsigelse forfalden til Betaling og Panthaverne berettiget til at tiltræde Eiendommen og deri at søge Betaling paa lovlig Maade, hvilket ogsaa skal gjælde hvis jeg maatte undlade at holde Bygningerne forsikkrede i Brandkassen. Skulde der af Pantet ikke kunne udbringes skadesløs Betaling før Capital, Renter og Omkostninger, skal saadant ikke i nogen Maade komme Panthaverne til mindste Tab; maa jeg eller Arvinger ere forbundne til af ændre mine Eiendele at udrede det Manglende, saa at det Classenske Fidei Commis eller hvo som med lovlig Adkomst maatte have denne min Obligation i hænde, skal være og forblive skadesløs i alle Maader. I Tilfælde af Søgsmaal angaaende dette Laan, denne Pantsætning eller noget deraf dependerende underkaster jeg mn den hurtige Retsforfølgning, som forordningen af 25de Januar 1828 hjemler.
Til Bekræftelse haver jeg denne min Panteobligation egenhændigen underskrevet og forseglet i 2de Vitter-

Læst den 22' Maj 1860


lighedsvidners Overværelse.

Alkestrup den 9 Marts 1860.

Til Vitterlighed
Dylang Petersen af Rasmus Pedersen
Corselitze af Alkestrup

Lars Peter Madsen

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 22 Mai 1860.
Protocolleret Folio 100B.

Gbhr. §66, 73 = 2rd 1 mk 20% 0 rd 2 mk 12 sk. Copi 0 r 1 mk 14 sk. = 3 rd 0 mk 8 sk.