Panteobligation

22 Maj 1860

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


Udslettet 9 October 1866.

Første klasse.
No 20 - 14 rd.
1860.

Panteobligation!


Undertegnede Gaardmand Lars Peter Madsen, som er bleven Eier af Gaarden Matr: No 3. A. og 3. C. i Alkestrup By. i Maglebrænde Sogn, under Stubbekjøbing Herreds Jurisdiction, i Maribo Amt, hvilken Eiendom, ifølge Obligation tinglæst dem 23de August 1855 af Gaardmand Peder Hansen Hare til "Creditforeningen af Gaardeier i de danske Østifter", er pantsat i forening med den nu fraskilte Parcel Matr: No 3B. i Alkestrup overtager herved den ifølge nysnævnte Obligation tilbagestaaende Restgjæld til et Beløb af 1926 Rd. 81 sk. og erkjender saaledes at jeg, ved i forrige Debitors Sted at indtræde som Medlem i bemeldte Forening, er bleven skyldig til denne Nitten Hundrede Tyve og Sex Rigsdaler 81 Skilling rede Sølv Rigsmønt. I forhold til den oprindelige ved den fornævnte Obliagtion stiftede Gjæld til Beløb 2000 Rd: r: S: RM: er To Tusinde Rigsdaler rede Sølv Rigsmønt bliver jeg altsaa ifølge Foreningens Statuter solidarisk ansvarlig med dens øvrige nuværende eller tilkommende Debitorer for alle af Foreningen indgaaede Forpligtelser, indtil jeg statutmæssigen er udtraadt af samme.

Læst den 22 Mai 1860.


Af bemeldte oprindelige Gjældsbeløb erlægger jeg aarligen fra 11te December 1859 at regne, og indtil Gjælden er betalt, 5 er fem Procent eller 100 rdlr. hvoraf Halvdelen eller 2½ pCt erlægges i hver 11te Juni og ligeledes Halvdelen eller 2½ pCt i hver 11te December Termin. Af disse Halvaarlige Indbetalinger tilfalder i hver Termin ½0; eller ½1 sk pr. 100 rd af Gjældens oprindelige Beløb Foreningens Reserve og Administrationsfond, der efter beregnes Rente af den til enhver Tid skyldige Sum med 4 pCt pro Anno, og Resten afskrives som Afdrag paa Gjælden. Capitalen er fra Foreningens Side uopsigelige. Derimod staaer det mig frit for med sex Maaneders Varsel eller forsaavidt jeg betaler med Foreningens rentebærende Obligationer, hvilke Foreningen er pligtig til at modtage efter deres fulde Paalydende, da uden foregaaende Varsel i enhver af de nævnte Terminer, at afbetale Gjælden enten i det hele eller afdragsviis, hvilke Afdrag dog ikke bør være under 50 rd. Naar Gjælden er afdraget indtil et saadant Beløb, som udgjør mindre end ¾ Procent af dens oprindelige Beløb, er jeg berettiget til at indbetale denne Rest i samme Termin, i hvilken Gjælden er nedbragt til en saadan Størrelse, uanseet at Resten maatte være mindre end 50 Rbdlr. Dersom Gjælden efter denne Obligation maate blive afgjort inden Forløbet af 5 Aar fra dens oprindelige Stiftelse nemlig i 11 Juni Termin 1855, er jeg ved Udtrædelsen af Foreningen pligtig at erlægge til sammes Reserve og Administrationsfond, hvad der er indbetalt mindre end 5 Aars statutmæssige Bidrag dertil. Fremdeles er jeg pligtig til, hvis nysnævnte Fond i den Tid hvor jeg er Medlem af Foreningen, skulde blive mindre end een Procent af Foreningens Gjæld med 3 Maaneders Varsel i en af de anførte Betalings-

Læst den 22 Mai 1860.


terminer at erlægge saadanne overordentlige Bidrag, som efter Paategning maatte falde paa mig i Forholf til den oprindelige Gjæld til Foreningen, saa eller at bringe Fonden op til den anførte Størrelse.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Alt, hvad jeg som indtrædende i den oprindelige Debitors Forhold til Foreningen og iøvrigt efter denne Obligation til enhver Tid maatte være Foreningen Skyldig, det være sig Bidrag til Reserve og Administrationsfond eller Omkostninger i Anledning af Fordringens Sikkrelse og Inddrivelse, saavelsom overhovedet for Opfyldelsen af mine Forpligtelser som Medlem af Foreningen, pantsætter jeg herved med Prioritet næstefter Arvefæsteafgiften og efter 1500 Rbd r: S: er Femten Hundrede Rigsdaler rede Sølv til det Classenske Fideicommis, der i Taxationsforretning af 3de December 1859 af Foreningens Taxationsmænd beskrevne og mig ifølge Adkomst som Tinglæses samtidig med nærværende Obligation, tilhørende Eiendom i Gaarden Matr: 3A og 3C i Alkestrup By, Maglebrænde Sogn under Stubbekjøbing Herreds Jurisdiction i Maribo Amt med tilliggende Jorder, som ifølge Indenrigsministeriets Udstykningsapprobation af 5te October 1858 ere Skyldsatte.
under bemeldte Matr: No 3A for Hartkorn . = 4 Td, 5 Skpr. 1 fdl. 1 Alb.
under bemeldte Matr: No 3C for Hartkorn . = 0 Td, 7 Skpr. 3 fdk. 1½ Alb.
tilsammen for Hartkorn 5 Td. 5 Skpr. 0 fdk: 2½ Alb.
med Gaardens Konge og Kirketiende samt med Eiendommens Bygninger, disses Tilbehør, Jordenes Avl og Afgrøde, Eiendommens Leie og anden Interesse samt Besætning, Inventarium og Redskaber saavelsom samtlige pantsatte Gjenstandes Assurancesummer, og iøvrigt

Læst den 22 Mai 1860.


med alle Rettigheder og Herlighederm hvormed jeg eier samme, og med de Forøgelser og Forbedringer, som senere maatte tilkomme. Forsaavidt nogen af de Pantet tilhørende Indtægter, Natural eller Arbeidspræstationer, som ere medregnede ved Eiendommens Taxation, maatte bliver afløste i den Tid, hvori Gjældsforholdet varer, da skal den Afløsningssum, der maatte bliver erlagt for en slig Revenue, umiddelbart indbetales i Foreningens Kasse som extraordinairt Afdrag paa Gjælden. Dersom jeg udebliver længere indtilo Udgangen af respective Juni eller December Maaneder med nogen Deel af hvad jeg efter denne Obligation har at indbetale til Foreningen i nogen af de anførte Terminer eller det ved Omtaxation af Pantet viser sig, at dette paa Grund af Forringelse ikke længere yder statutmæssig Sikkerhed for nogen af de Eiendommen tilhørende Indtægter eller Natural= eller Arbeidspræstationer eller jeg undlader at holde Bygningerne, Besætningen, Inventarium og Produktbeholdningen assurerede mod Ildsvaade til deres Værdi, eller jeg paadrager Pantet Restance af Skatter, offentlige Afgifter eller Tiender, eller Restance med hensyn til de Præstationer eller Behæftelser som ere prioriterede i Eiendommen forud for Foreningens Fordring, eller hvis saadanne Restancer maatte vise sig at være paadragne Pantet af den oprindelige Debitor, da er Capitalen eller hvad deraf til enhver Tid maatte staae til Rest tilligemed Alt hvad videre jeg skylder efter denne Obligation, i ethvert enkelt af de anførte Tilfælde strax

Læst den 22 Mai 1860.


forfalden til Betaling, og Foreningens Bestyrelse berettiget til, uden foregaaende Forligsmægling, Rettergang eller Dom, ved Fogden at gjøre Udlæg i Pantet eller en saadan Deel deraf, som Bestyrelsen maatte finde fornøden, og lade samme bortsælge ved offentlig Auction eller i fornødent fald udlægge Foreningen til Eiendom, Alt til skadesløs Dækning af Foreningens Fordring med Rente og Renters Renter, beregnet fra forfaldsdagen og uden at det gjorde Udlæg eller den derefter berammede Auction skal kunne standses eller underkjendes ved nogen Paaankning tilhøiere Ret, naar Auctionen er afholdt i Overensstemmelse med Plakat af 22de April 1817 og forordningen af 11te September 1833, hvorimod det dog skal staae mig frit for, hvis jeg anseer mig forurettetm at anlægge Regressøgsmaal til at erholde Erstatning af Foreningen. Foreningens Vestyrelse, eller hvem denne dertil bemyndiges, skal til enhver Tid være berettiget at undersøge Pantets Tilstand, og jeg derfor pligtig til at meddele de Oplysninger, som i saa henseende maatte forlanges, ligesom jeg og, naar forlanges, inden hvert Aars Mai Maaneds Udgang er pligtig til at tilstille Bestyrelsen tilstrækkeligt Beviis for at ingen Restance i nogen henseende paahviler Pantet, og at Bygninger, Produktbeholdning, Besætning og Inventarium ere forsikkrede mod Ildsvaade. Alle Indberetninger, som jeg er forpligtet til efter denne Obligation, skulle skee paa Foreningens Contoir i Kjøbenhavn eller paa hvilket andet Sted, Foreningens Bestyrelse maatte anvise mig. Iøvrigt underkaster jeg mig de Bestemmelser, som indeholdes i Foreningens af Regjeringen approberede Statuter Tilligemed

Læst 22 Mai 1860.


de forandringer som disse paa statutmæssig Maade maatte undergaae, ligesom jeg, hvis der i noget somhelst Tilfælde, maatte opstaae Søgsmaal i Anledning af nærværende Gjældsforfald, er underkastet den hurtige Retsforfølgning, som forordningen af 25de Januar 1828 foreskriver.
Det bemærkes, at der paa hele Maglebrænde Sogns Kongetiende hæfter en Refusion til Nykiøbing Cathedralskole af 10 Tdr. Rug, 11 Tdr. Byg samt 3 Td. Havre og i samme perpetueret en Kongelig Capital af 650 Rbd:, hvorfor samtlige Tiendeeiere alle for een og Een for Alle hæfte, saavelsom for Skatter af hele Sognets saavel Kongetiende ydende som matriculerede Hartkorn 21 Td. 2 Skpr. 3 fdk 2¼ Alb:. Samtlige disse Afgifter, der af vedkommende Oppebørselsbetjente fordres under eet af hele Sonets Kongetiende, fordeles der efter paa hver Mand i forhold til Kjøbesummen.
Med hensyn til forrige Eiers den 17de Januar 1839 tinglæste Adkomst paa Kirketienden bemærkes at Fællesskjødet har faaet Retsanmærkningen, at een af Udstederne, Hr Landsted, ikke findes at have tinglæst Adkomst paa Gaarden Liselund, hvorunder Fæstegodset i Fjendstrup By hører, ligesom ei heller de for samme opgivne Fæstere paa Tienden af deres Gaarde; det samme er Tilfældet med den angivne Mensalsbonde og Communitetsbonde af Maglebrænde.
Slutteligen bemærkes, at den foran prioriterede Arvefæstafgift svares til det Classenske Fideicommis med 16 Tdr. 7 Skpr 2½ fdk Byg aarlig.
Pantet er befriet for den indløselige

Læst 22 Mai 1860.


Deel af Bankhæftelsen.

Alkestrup den 19de Mai 1860.
Lars Peter Madsen.

Til Vitterlighed om Underskriftens Ægthed og Dateringens Rigtighed
C. Scheel A: F: Strate.
Kjøbmand i Stubbekjøbing Kjøbmand i Stubbekjøbing.

Læst inden Stubbekjøbings Herreds Ret den 22 Mai 1860. deels som Pantebrev for 926 rd 81 sk, deels med hensyn til den debitor paahvilende solidariske Ansvarlighed for Foreningens Gjæld og med hensyn til hans forpligtelse til eventuelt at svare overordentlige Bidrag til Reservefonden.
Det bemærkes at den foran nævnte Obligation til Creditforeningen af 23 August 1855 ikke er udslettet af Pantebogen.
V. Oxenbøll

Gbhr. §66-76 - 3 rd 3 mk 0 sk. - §71-76 - 3 rd 0 mk 0 sk - § 73 - 0 rd 4 mk 11 sk.
Justitsfondsafgivten 1 rd 2 mk 1 sk. Copi 0 r 4 mk 11 sk. = 9 rd 3 mk 0 sk.