Panteobligation

12 Oktober 1869

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


8. (:pag: 14:)

Udsl 15/1 78. Nr. 7.

Stempel 1 Rd: 3 m 12 s.

Panteobligation!

Undertegnede Parcellist Lars Olsen som er bleven Eier af den ifølge Obligation tinglæst d: 4 September 1866 af Parcellist Jørgen Pedersen til "Creditforeningen af Grundeiere af de danske Østifter" pantsatte Eiendom: den bebyggede Parcel Matr: N: 4b i Alkestrup By, Maglebrænde Sogn, under Stubbekjøbing Herreds Jurisdiction i Maribo Amt, med tilhørende Konge og Kirketiende overtages herved den ifølge nysnævnte Obligation tilbagestaaende Restgjæld til et Beløb af 951 Rd: 2 s, og erkjender saaledes at jeg, ved i forrige Debitors Sted at indtrædes som Medlem i bemeldte Forening, er bleven skyldig til denne: Ni Hundrede Halvtrtedsindstyve og Een Rd: 2 s r: S: Rm:. I forhold til den oprindelige af en tidligere Eier stiftede Gjæld til Beløb 1100 Rd: r: S: Rm: er Eet Tusinde og Eet Hundrede Rd: r: S: Rm: bliver jeg altsaa ifølge Foreningens Statuter solidarisk ansvarlig med den øvrige nuværende eller tilkomm: Debitorer for alle af Foreningens indgaaede Forpligtelser, indtil jeg statutmæssigen er udtraadt af samme. Af bemeldte oprindelige Gjælds Beløb erlægger jeg aarligen fra 11 Juni 1869 at regne, og indtil Gjælden er betalt, 5 er Fem Procent eller 55 Rd: hvoraf Halvdelen eller 2½ Procent erlægges..... herved med lige første Prioritet næstefter Arvefæsteafgiften, gjensides der ifølge Obligation, som tinglæses samtidig herved, til Foreningens skyldige 271 Rd: 54 s r: S: Rm: med dertil pligttede Statutmæssige Forpligtelser i Forhold til 300 Rd: r: S: Rm: den i Taxationsmænd beskrevne og mig ifølge Adkomst, som tinglæses samtidig hermed, tilhørende Eiendom Parcellen Matr: N: 4b i Alkestrup By i Maglebrænde Sogn, under Stubbekjøbing Herreds Jurisdiction, i Maribo Amt, ifølge Indenrigsministeriets Skrivelse af 19 Nobr: 1861 skyldsat for Hartk: 1 Td: 1 Skp: ¾ Ab: og Glskat 7 Rd: 70 s, med den paa Eiendomm: tilhørende Konge og Kirketiende med Parcellens Bygninger, disses muur- nagelfaste eller jordfaste Tilbehør, derunder Kakkelovne og Comfurindretninger

Læst d: 12 October 1869.

indbefattede, Jordenes Avl og Afgrøde, Eiendomms: Leie og anden Interesse samt Besætning, Brandredskaber, Inventarium og Redskaber..... Forsaavidt nogen af de Pantet tilhørende Indtægter, Natural eller Arbeidspræstationer maatte blive afløst i den Tid hvori Gjældsforholdet vare, da skal den Afløsningssum, der maatte blive erlagt for en slig Revenu, umiddelbart indbetales i Foreningens Kasse som extraordinært Afdrag paa Gjælden..... eller jeg tilegner mig Afløsningenssummen for nogen af de Eiendomm: tilhørende Indtægter eller Natural eller Arbeidspræstationer ..... Bygningerne med forannævnte Tilbehør, Besætningen, Inventariet Produktbeholdningen ..... Det bemærkes, at Arvefæsteafgiften svarer til det Classenske=Fideicommis med 3 Td: 4 Skp: 2 fk: Byg aarlig. Paa den Eiendom: tilhørende Kongetiende hæfter Andeel i den Sognets Kongetiende hæfter Andeel i den Sognets Kongetiende paahvilende Kgl: Capital 650 Rd: og aarlig Refusion til Nykjøbing Latinskole af 10 Td: Rug, 11 Td: Byg og 3 Td: Havre. Paa Kirketienden hæfter Andeel i den Sognets Kirketiende paahvilende Kgl: Capital 550 Rd:, hvilken dog antages at være indbetalt, men ikke af Pantebøgerne udslettet. Der findes ikke Noget tinglæst om, at den indløselige Deel af Bankhæftelsen paahviler Pantet. Qvægtienden svares til Præsten med 7/16 fk: Byg.

Alkestrup men skrevet i Stubbekjøbing d: 29 September 1869. Lars Olsen.

Til Vitterlighedm med Underskriftens Ægthed og Dateringens Rigtighed.
Gjern. C: G: Wæver.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret 12´. October 1869, deels som Pantebrev for 951 Rd: 9 s deels med Hensyn til den Debitor, i forhold til den oprindelige Gjæld 1100 Rd: paahvilende solidariske Ansvarlighed og med Hensyn til hans Forpligtelse eventuelt at svare overordentlige Bidrag til Reserve og Administrationfonden.

Oxenbøll.