Panteobligation

2 December 1873

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


Læst 2´ December 1873.

2.

Stemper : 2 Rd 80 s

Udsl. 25/2 79 Nr. 12

Panteobligation

Jeg underskrevne Hans Peter Nielsen Gaardmand i Alkestrup tilstaar herved at være skyldig til det Classenske Fideikommis 1700 Rd Rigsmønt. som bemeldte Stiftelses Direktion har laant mig. Disse Et Tusinde og Syv Hundrede Rigsdaler forpligter jeg mig og Arvinger til efter ½ Aars Opsigelse fra min eller Arvingers Side rigtig og skadesløs at betale paa Corselitze Skriverstue i en af de sædvanlige Terminer saa og medens Kapitalen hos mig forbliver indestaaende deraf fra 11´ Juni d. A. at regne at svare i Rente 5 p. Ct. aarlig, der bliver at erlægge i 11´ Juni og 11´ December Termin, hver Gang med det Halve ligeledes paa Corselitze Skriverstue. Til Sikkerhed for den ovennævnte mig laante Kapital med Renter og mulige Omkostninger, skadesløs giver jeg herved det Classenske Fideikommis 1´ Prioritets Panteret i den mig efter Skjøde af 31´ December 1872 tilhørende Gaard Matr. No 1A i Alkestrup By, Maglebrænde Sogn, Stubbekjøbing Herred, der staar for Hartkorn 5 Tdr. 7 Skpr. 3 Fdk. 1¼ Alb., Gammelskat 45 Rd 35 s med alt dens efter fornævnte Skjøde Tilliggende og tilhørende, af hvad Navn nævnes kan næst efter den i bemeldte Skjøde betinge 1´ Prioritets Panteret for aarlig Bygafgift 17 Tdr. 7 Skpr. 2¼ Fdk., ligesom Fideikommisset ogsaa gives samme Sikkerhed i den Sum, hvorfor Bygningerne ere eller blive forsikrede i Brandkassen, hvorhos bemærkes, at Adkomstdokumenterne paa Ejendommen forevises paa Corselitze Godskontor forinden Tinglæsningen. Dersom Pantet ikke holdes i forsvarlig Stand men i nogen Maade forringes, eller dersom Renterne af den laante Kapital eller de af Ejendommen gaaende Skatter og Afgifter ikke til Forfalds-

Læst 2´ December 1873.

tiden prompte erlægges, da er Kapitalen strax og uden nogen Opsigelse forfalden til Betaling og Panthaveren berettiget til at tiltræde Ejendommen og deri søge Betaling paa bolig Maade, hvilket ogsaa skal gjælde, hvis jeg maatte undlade at holde Bygningerne forsikrede i Brandkassen. Skulde der af Pantet ikke kunne udbringes skadesløs Betaling for Kapital Renter og Omkostninger, skal saadant ikke i nogen Maade komme Panthaveren til mindste Tab, men jeg eller Arvinger ere forbundne til af andre mine Ejendele at udrede det Manglende, saa at det Classenske Fideikommis eller Hvo, som med lovlig Adkomst maatte have denne min Obligation i Hænde, skal være og forblive skadesløs i alle Maader. I Tilfælde af Søgsmaal angaaende dette Laan, denne Pantsætning eller noget deraf Dependerende underkaster jeg mig den hurtige Retsforfølgning efter fr. 25´ Januar 1828. Til Bekræftelse haver jeg denne min Panteobligation egenhændig underskrevet i 2´ Vitterlighedsvidners Overværelse.

Alkestrup den 18´ Juni 1873.
Hans Peter Nielsen

Til Vitterlighed
Hartvig Saugman Hans Palle

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret 2´ Decbr 1873.

En senere Prioriteret Panthaver (Stubbekjøbing Sparekasse) har ikke givet det Samtykke til, at der af nærværende Gjæld maa svares 5% p. A. istedenfor som forhen 4%.

Hastrup
cst