Panteobligation

6 Juli 1875

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


Nr. 35.

Stempel 65 Ø.

Udsl. 6/2 77 Nr 33.

Panteobligation.

Underskrevne Parcellist Hans Christian Pedersen i Alkestrup erkjender herved, at jeg ved Prokurator Blæsberg i Nykjøbing paa Faslter har modtaget kontant til Laans af afg. Gaardejer i Radsted Lars Hansen Nymands Enke Bodil Christensen tilhørende Midler 400 Rd., hvilke Fire Hundrede Kroner jeg forpligter mig til i Medfør af forventet Bevilling, fra 11 Juni 1875 at en at forrente med 5 fem - Procent aarlig, Halvdelen hver 11 Juni og Halvdelen hver 11 December, og til skadesløst at betale den 11 Juni eller 11 December, til hvilken Kapitalen med et halvt Aars Varsel og siges til Udbetaling fra Kreditor eller min Side.
Saafremt Renten ikke erlægges til forfaldstid eller nedennævnte Pant ikke tilbørlig vedligeholdes, eller jeg undlader at holde den pantsatte Ejendoms Bygninger, Besætning, Inventarium og Produktbeholdning brandforsikrede til fuld Værdi, eller jeg ved Kjøbekontrakt, Skjøde eller andet Dokument afhænder eller overdrager til en anden den pantsatte faste Ejendom eller nogen Del af samme, eller der paadrages Pantet nogen Restance af forudprioriterede forhæftelser, er Kapitalen strax, uden

Læst 6 Juli 1875.

Opsigelse forfalden til skadesløs Betaling. I Søgsmaalstilfælde underkaster jeg mig og mine Arvinger der skulle hæfte efter nærværende Obligation en for alle og alle for en, den hurtige Retsforfølgning efter Fr. 25 Januar 1828 og forpligter mig til at møde og svare i Forligskommissionen for Stubbekjøbing Forligskreds og Stubbekjøbing Herreds Ret efter Varsel som til indenherreds Mand forkynde paa den pantsatte Ejendom, paa hvilken Kreditor overhovedet skal være berettiget til at anse mig boende i ethvert Anliggende, som vedkommer mine Forpligtelser efter nærværende Obligation. Jeg vedtager endelig, at der uden foregaaende Lovmaal og Dom skal kunne gjøres Exakution i Pantet i alle de Tilfælde, i hvilke saadant ifølge Loven af 29 Marts 1873. § 15 kan betinges.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af den skyldige Kapital med Renter og alle ved Fordringens Sikrelse, Opsigelse, Inddrivelse eller paa anden Maade foranledigede Omkostninger giver jeg herved Kreditor Panteret i den mig ifølge Skjøde, tinglæst 4 Juni 1872, tilhørende Ejendom Matr. Nr. 4c i Alkestrup By, Maglebrænde Sogn med Bygninger og Jorder af Hartkorn 4 Skp. 3 Fdk. 1 Alb., Glskat 8 Kr. 25 Ø. tilligemed Konge- og Kirketiende, Bygningernes muur og nagelfaste Ting og øvrige Tilbehør samt Assurance, Jordenes Avl og Afgrøde, Besætning og Inventarium, den til enhver Tid paa Ejendommen værende Gjødning og Afgrøde i Stien, Høe og utærsket Sæd, de pantsatte løse Gjenstandes Assurancesum og al af Ejendommen gaaende Leje eller anden Interesse, Alt med Prioritet næstefter aarlig Bygafgift til det Classenske Fideikommis 1 Td. 5 Skp. ¾ Fdk. og Pantegjæld 3200 Kr. samt aftægt og Begravelse til Lars Peder madsen Hare ansat med Hensyn til det samlede Papir til i Alt 1140 Kr., men med Oprykningsret, eftersom disse Forhæftelser andrages, indfrier eller bortfalde. Det bemærkes derfor, at der paa Maglebrænde Sogns Kongetiende hæfter Kongelig Kapital 1300 Kr. og Refusion til Nykjøbing Latinskole nemlig 10 Tdr. Rug, 11 Tdr. Byg

Læst 6 Juli 1875.

og 3 Tdr. Havre, paa Maglebrænde Sogns Kirketiende hæfter Kongelig Kapital 1100 Kr., hvorfor Husfolkene i Fjenstrup have fri Stolestader i Kirken. Endelig bemærke at Adkomstdokumenterne forinden Tinglæsningen skulle forevises paa Korselitze Godskontor og at Kreditor er bekjendt med Skrivelsen af den Ejendommen paahvilende Præstetiende.

Alkestrup, skrevet i Nykjøbing F. d 28 Juni 1875.
Hans Christian Pedersen.

Til Vitterlighed, ogsaa vor rigtig Datering.
P. M. Wæver. Th. Andresen.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 6 Juli 1875.

Oxenbøll.