Panteobligation

9 November 1875

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


5.

Stempel 83 Kr. 30 Ø.

Udslettet 30/3 1886 No 2

Panteobligation.

Undertegnede Proprietair Laurits Christian Nyholm ekjender herved at være skyldig til Overformynderiet indebys Afdelings almindelige Klasse den Summa 50,000 Kr., som Overformynderiet har udlaant mig i rede Penge.
Disse Halvtredsindstyve Tusinde Kroner forpligter jeg mig og Arvinger, en for alle og alle for en, til, efter ¼ Aars Opsigelse fra min Kreditors Side, men et Aars Opsigelse fra min eller mine Arvingers Side, rigtigt og skadesløst at tilbagebetale i en af de sædvanlige Terminer og, indtil skadesløs Betaling og Berigtigelse har fundet Sted, deraf fra 11 December 1875 at svare 4%, er fire Procent Renter aarlig, som erlægges med Halvdelen hvert Halvaar og indbetaler hver 11 Juni og 11 December Termin i Overformynderiets Kontor i Kjøbenhavn eller hvilket andet Sted inden Riget, som maatte blive opgivet, og som første Gang betales i 11 Junii Termin 1876 og bliver Kapitalen paa samme Maade at erlægge, naar den til Betaling er forfalden.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Kapital, Renter, Renters Renter, Opsigelse og Søgsmaals Omkostninger, pantsætter jeg herved med 1 Prioritets Panteret med andre 50,000 Kr dd til Over-

Læst 9 November 1875

formynderiets Kasse, den mig ifølge Skjøde af 17 November 1847, tinglæst den 18 s. M. tilhørende Ejendom "Liselund", der under Matr. Nr. 18 og 36 i Maglebrænde Sogn samt Nr. 1 til 14 i Fjendstrup i Stubbekjøbing Herred staar for Hartkorn 36 Td. 1 Skp. 2 Fdk. 2 Alb Ager og Eng og ¨ Td. 5 Skp- 1 Fdk. 1 Alb. Skovskyld, Glskat 204 Kr. 28 s, med et Areal af ca. 385 Td: Land, samt den til Ejendommen hørende Konge og Kirketiende.
Udi hvilken Ejendom /: som ved den derover under 28 Maj d. A. optagen Taxationsforretninger vurderet til 360,000 Kr :/ saaledes som den mig ved fornævnte Skjøde og Taxationsforretning kjendes hviler og forefindes, eller herefter bliver bebygget og forbedret, saavel som i samtlige i Bygningerne værende Kakkalovne og alle andre muur og nagelfaste Apportinentier med øvrigt tilhørende, intet undtaget i den af Ejendommen gaaende Leje eller Forpagtningsafgift, i Jordernes Afgrøde, hvad enten den staar paa Marken eller bragt i Huus i Gaardens Besætningen, bestaaende af 20 Heste, 60 Køer, 1 Tyr, 20 Ungkvæg, 350 Faar, 30 Svin, til en samlet Værdi af 31,380 Kr. de til Ejendommen hørende Avls og Slagteriredsakber og andet Inventarium, tilsammen af Værdi 10,310 Kr., der til enhver Tid ved Gaarden værende Gjødning, i den Sum /: for iden 106,620 Kr :/ hvortil Bygningerne nu ere elle herefter blive assureret i Brandkassen, og i enhver anden til den pantsatte Ejendom hørende Gjenstand eller Indtægt, Overformynderiet, uhindret af Leje eller Forpagtningskontrakter eller andet deslige, skal have af beholde fornævnte Prioritet, indtil Kapital, Renter og Omkostninger som meldt skadesløst ere betalte.
De til den pansatte Ejendom henhørende Bygninger, Besætning, Inventarium og øvrige Tilbehør forpligtet, jeg mig til bestandig at holde brandforsikrede til deraf fulde nuværende Værdi.
Holdes Pantet ikke i forsvarlig Stand, eller Kontor eller betingede

Læst 9 November 1875

Kapitalafdrag udeblive ud over den 18 i Terminsmaaneden, eller de af Ejendommen gaaende Skatter og Afgifter ikke til Forfaldstid prompte erlægges, eller den ovennævnte Forpligtelse med Hensyn til Brandforsikring forsømmes, da er Kapitalen strax og uden nogen Opsigelse forfalden til skadesløs Betaling, og med Hensyn hertil er jeg pligtig hver Termin om paafordres, med vedkommende Kvitteringer eller Attester at godtgjøre, at ingen saadan Restance paahviler Ejendommen
Ligeledes er Kapitalen strax forfalden til Betaling, naar jeg ved Skjøde eller andet lignende Adkomsdokument afhænder den pantsatte Ejendom eller Dele af samme, uden at Overformynderiet Samtykke er indhentet til at Kapitalen hel eller delvis men forblive indestaaer denne ny Obliagtion.
Skulde der af Pantet ikke kunne udbringes skadesløs Betaling for Kapital, Renter, Renters Renter, er jeg eller Arvinger pligtig at tilsvare det manglende.
Saa forpligter jeg mig ogsaa til at erlægge de Omkostninger, der bliver at betale, naar den herved pantsatte Ejendom efter Overformynderiets forlangende bliver efterset eller omvurderet.
I Søgsmaalstilfælde, denne Hjæld eller Pantsætning vedkommende, underkaster jeg mig og mine Arvinger den hurtige Retsforfølgning, som Fr. af 25 Januar 1828 hjemler og er jeg eller de pligtig at modtage Opsigelse, Indkaldelse og Varsel paa det pantsatte.
Med uden Hensyn til Bopæl eller Opholdssted; dog skal det ogsaa staa min Kreditor frit for uden Lovmaal og Dom strax at lade foretage Exekution i det pantsatte i de i Loven af 29 Marts 1873 § 15 værende Tilfælde.
Det bemærkes, at den under Liselund henlagte Gaard af Maglebrænde hører til Stangerup Gods, paa hvilket hviler aarlig Refusioner til Beløb 96 Rdl. 90½ s. og Naturalpræstationer der

Læst 9 November 1875

ikke ere anslaaede til Penge. Desuden hæfter der paa hver hel Gaard under Godset 41 Rdl. 78 s., for hvilket Beløb udstykkede Parceller ere solidarisk ansvarlige. Endvidere bemærkes, at der paa Liselund hviler aarlig Afgift til Stubbekjøbing Maglebrænde Sognekald 13 Td. 4 Skp. Byg efter Kapitalstaxt og paa en Jordlod i Fjendstrup aarlig Afgift til Horbelev-Falkerslev Sognekald 2 Td 4 Skr Kapitalstaxt, at der paa Maglebrænde Sogns Kongetiende hviler Kongelig Kapital 650 Rdl. og Refusion til Nykjøbing Latinskole 10 Tdr. Rug, 11 Td Byg og 3 Td. Havre, og paa Sognets Kirketiende Kongelig Kapital 550 Rd., hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have frit Stolestade i Kirken, Præstetiende er 16 Td. Rug og 16 Td. Btg.

Til Bekræftelse har jeg i Overværelse af Notarius Publicus underskrevet denne Obligation.

Skrevet i Stubbekjøbing den 6 November 1875.
Laurits Nyholm.

1875 den 6 November indfandt Proprietair Laurits Nyholm, der var Notarius og Vidnerne personlig bekjendt, sig paa Stubbekjøbing Herreds Naturalkontor, hvor han i Overværelse af Notarius publicus og Vidnerne Huus og Smidt underkaster foranstaaende Dokument hvilket herved notarielster attesterer.

Stubbekjøbing Herreds Notarialkontor Datum ut supra
Hastrup cst.

Vidner
Magnus Huus S. Smidt

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 9 November 1875

Oxenbøll.