Panteobligation

3 Oktober 1876

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


7.

Udslettet 25/1 1923

Stempel 5 Kr.

Panteobligation.

Jeg underskrevne Gaardmand Tønnes Peter Rasmussen i Alkestrup tilstaar herved at være skyldig til det Classenske Fideikommis 3000 Kr. som bemeldte Stiftelses Direction har laant mig.
Disse Tre Tusinde Kroner forpligter jeg jeg mig og Arvinger til efter ½ Aars Opsigelse fra min eller Side Kommissets Side, men efter 1 Aars Opsigelse fra min eller Arvingers Side, rigtig og skadesløs at betale paa Corselitze Skriverstue i en af de sædvanlige Terminer, saa og medens Kapitalen hos mig forbliver indestaaende deraf fra 11 Juni d. A. at regne overensstemmende med indhæftede Bevilling at svare i Rente 5% p. A. der bliver at erlægge i 11 Juni d. A. og 11 December Termin hver Gang med det halve, ligeledes paa Corselitze Skriverstue.
Til Sikkerhed for den nævnte manglende Kapital med Renter og mulige Omkostninger skadesløs giver jeg herved det Classenske Fideikommis 1 Prioritets Panteret i den mig efter Skjøde af 21 Maj 1875 tinglæst 15 Juni 1875 tilhørende Gaard Matr. Nr. 4a i Alkestrup By, Maglebrænde Sogn, Stubbekjøbing Herred med

Læst 3 Oktober 1876.

Bygninger og Tilliggende Jorder ansat til Hartkorn 5 Td. 3 Skp. ¨ Fdk. 2¾ Alb. og Glskat 73 Kr. 72 Ø. næstefter aarlig Bygafgift 16 Td. 1 Skp. 2¾ Fdk. ligesom Fideikommisset ogsaa giver samme Sikkerhed i den Sum hvorfor Bygningerne ere eller bliver forsikrede i Brandkassen hvorhos bemærkes at Aktieretten for den indfriede Del af Bankhæftelsen er Ejeren uvedkommende og at Adkomstdokumenterne forevises paa Corselitze Godskontor forinden Tinglæsningen.
Dersom Pantet ikke holdes i forsvarlig Stand men i nogen Maade forringes eller dersom Renterne af den laante Kapital eller de af Ejendommen gaaende Skattet og Afgifter ikke til Forfaldstid prompte erlægges, da er Kapitalen strax og uden nogen Opsigelse forfalden til Betaling og Panthaveren berettiget til at tiltræde Ejendommen og deri søge Betaling paa lovlig Maade, hvilket ogsaa skal gjælde, hvis jeg maatte undlade at holde Bygningerne forsikrede i Brandkassen. Skulde der af Pantet ikke kunne udbringes skadesløs Betaling for Kapital Renter og Omkostninger, skal saadant ikke i nogen Maade komme Panthaverne til mindste Tab, men jeg eller Arvingerne ere forbundne til, af andre mine Ejendele at udrede det manglende, saa at Fideikommisset har, som med lovlig Afkomst maatte have denne min Obligation i Hæn skal være og forblive skadesløs i alle Maader. I Tilfælde af Søgsmaal angaaende dette Laan denne Pantsætning eller noget deraf Dependerende, underkaster jeg mig den hurtige Retsforfølgning som fr af 25 Januar 1828 hjemler, ligesom jeg for Kapital, Renter og hvid jeg ellers tilrette Forfaldstid bliver skyldig efter denne min Pantsætningobligation, underkaster mig det ved Lov af 29 Marts 1873 hjemlede Udlæg i Pantet uden Grundlag af Dom eller Forlig.

Til Bekræftelse er underskrivers denne min Panteobligation af mig og min beskikkede Kurator i 2' Vitterlighedsvidners i Overværelse.

Læst 3 Oktober 1876.

Alkestrup den 6 September 1876.
Hans Peter Rasmussen.

Som Kurator.
Hans Jensen.

Til Vitterlighed.
V. Dilleben Rasmus Larsen.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 30 Oktober 1876.
Kuratorbeskikkelse forevist.

Madsen cst.