Panteobligation

26 Juni 1877

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


5.

Udsl. 24/12 78 Nr. 2

Stempel 3 Kr. 65 Ø.

Panteobligation.

undertegnede Gaardejer Hans Olsen erkjender herved ved Kjøb af Obligationer at være bleven skyldig til Hr Partikulier J Lublin i Kjøbenhavn den Sum 2200 Kr., hvilke To og Tyve Hundrede Kroner jeg herved forpligter mig til uden foregaaende Opsigelse at tilbagebetale bemeldte min Kreditor i 11 Marts Temrin 1878 (otte og halvfjerds), dog at der tilkommer mig en Maaneds Løbedage, saa at 11 April 1878 er god Betalingsdag samt midlertid fra 11 ds. at forrente i Henhold til en paa min Bekostning erhvervet Kgl. Bevg med 5 proCent pro Anno, hvilken Rente erlægges i 11 December Termin d. A. for det da forløbne Halvaar samt Renten til 11 Marts Termin 1878 samtidig med Kapitalens udbetaling.
Saavel Kapital som Rente erlægges portofrit og skadesløst fra Kreditors eller Befuldmægtigedes til enhver Tid forhaandenværende Bopæl indenfor Landets grænser.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Kapital Rente samt alle i Tilfælde af Inkassation eller Søgsmaal paaløbende Omkostninger derunder og for Møde med en af en Kreditor eller Skifteret over Pantet foranstaltet Tvangsauktion, giver jeg herved min Kreditor Prioritet og Panteret næstefter Pantegjæld 5200 Kr., der kunne være til 5% p A., samt aftægt 70 Kr. i de mig ifølge Adkomster tinglæste henholdsvis 12 Januar 1875 og 18 Marts 1873 tilhørende i Maglebrænde By og Sogn, Stubbekjøbing Herred paa Falster, tiliggende Ejendommen nemlig :

Læst 26 Juni 1877

Matr. Nr 9c for Hartkorn ¨ Td. 7 Skp. 3 Fdk. ¨ Alb. Glskat 15 Kr. 03 Ø.
¨ 9d - - ¨ - 3 - ¨ - ¨ - - 6 - 38 -
- -----------------------------------------------------------------
- - Hartkorn 1 Td. 2 Skp. 3 Fdk. ¨ Alb. Glskat 21 Kr. 41 Ø.
tilligemed førstnævnte Parcels Konge og Kirketiende i de paa Ejendommen værende Bygninger med mur og nagelfaste Appertinentier, Kakkelovne og Komfurer derunder indbefattede i al af Ejendommen gaaende Leje og anden Interesse, i den til enhver Tid paa Ejendommen værende Besætning og Inventarium Gjødning, Sæd og Afgrøde tærsket og utærsket i Hus og paa Jorden, saavelsom i de pantsatte Gjenstandes Assurancesummer, Intet i nogen Maade undtaget.
Skulde jeg udebliver længere med de pr. 11 Decbr. d. A. betingede Renter længere end 14 Dage efter Terminens begyndelse, skulde jeg paadrage Pantet Restancer af Skatter og Afgifter for længere Tid end et halvt Aar eller og af Renter eller andre Ydelser af de foranstaaende Prioriteter, skulde jeg undlade at holde det Pantsatte forsikret til fuld Værdi, skulde jeg i væsentlig Grad lade Pantet forfalde eller forringe, eller skulde jeg om end blot ved Kjøbekontrakt eller lignende Overdragelsesdokument sælge den pantsatte Ejendom, da er i hvert andet af disse Tilfælde den skyldige Kapital strax og uden Opsigelse forfalden til skadesløs Udbetaling uden Hensyn til den foran Pantsatte Betalingstermin.
I Tilfælde af Søgsmaal i anledning af denne Lovskrivning, som mine Arvinger En for Alle og Alle for en skulle efterkomme erede og jeg underkaster den ved fr. 25 Januar 1828 hjemlede hurtige Retsforfølgning og Gjæsteretsbehandling. Som Værneting vedtager Stubbekjøbing Forligskommission samt Stubbekjøbing Herreds Ret, hvor vi ere pligtige at møde efter Varsel som til Indenbysmand forkjyndt paa den pantsatte Ejendom for hvem der antræffes uden Hensyn til Bopæl eller Opholdssted. Derhos vedtages, at hvad der uden Lovmaal og Dom skal kunne gjøre Exekution i den pantsatte Ejendom i e i Lov 29 Marts 1873 §15 om meldte Tilfælde.
Det bemærkes at Ejendommene henhøre under Stangerup Gods i hvilken Henseende bemærkes at paa hver hel Gaard hviler 41 Rdl 78 s., hvorfor Parceller ere solidarisk ansvarlige og af hele Godset svares Refusion til Beløb aarlig 96 Rdl. 90½ s. foruden Naturalier der ikke ere anslaaede i Penge, paa Maglebrænde Sogns Kongetiende hæfter Kapital 650 Rdl. og aarlige Refusioner til Nykjøbing Latinskole 10 Td Rug, 11 Td Byg og 3 Td Havre paa Maglebrænde Sogns Kirketiende hviler Kapital

Læst 26 Juni 1877

550 Rdl. der dog skal være betalt, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken, samt at der ifølge et tidligere Skjøde paahviler Matr. Nr. 9c Undertægt til Rasmus Jensen og Datter Bodil Rasmusdatter, hvorom Retsanmækrning henholdes, at der af Matr. Nr. 9c svares Præstetiende 1 Td. 1 Skp. Byg, Smaaredsel og Kvægtiende betingelse med Matr. Nr. 15a henholdsvis 3 Skp. 1 Fdk. Byg, alt efter Kapitalstaxt, samt af Matr. Nr. 9d i Præstetiende 6 Skp Byg i Kvægtiende 1/16 Fdk. Byg, ligeledes er Kapitalstaxt.
Det bemærkes, at af den foranstaaende Gjæld indestaar 4000 Kr. til den danske Landmandsbank naar statutmæsseige Forpligtelser.

Til Bekræftelse med min Haand vidnefast pt Kjøbenhavn den 20 Juni 1877.
Hans Olsen.

Til Vitterlighed.
J. H. Kalke. E Hansen.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 26 Juni 1877

Oxenbøll.