Panteobligation

9 December 1879

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


8.

Udslettet 14/2 1882 No 2.

Stempel 36 Kr 65 Ø.

Panteobligation fra Gaardejer Lars Johnsen Lejre til Kreditkassen for Landejendomme i Østifterne med Pant i Ejendomme Matr. Nr. 10a, 37e og 9b i Maglebrænde By og Sogn, Stubbekjøbing Herred, Maribo Amt med tilhørende Konge og Kirketiende.

#

Panteobligation

Undertegnede Gaardejer Lars Johnsen Lejre i Maglebrænde erkjender herved, at jeg ved at, indtræde som Medlem i den 1' Serie af "Kreditkassen for Landejendomme i Østifterne" har modtaget til Laans af bemeldte Kreditkasse den Sum 22000 Kr., hvilke To og Tyve Tusinde Kroner ere mig udbetalte paa statutmæssig Maade i Obligationer, udstedte af Kreditkassen til det nævnte Beløb.
I Forhold til denne Gjæld bliver jeg saaledes, overensstemmende med Kreditkassens Statuter, solidarisk ansvarlig med Kassens øvrige nuværende eller tilkommende Debitorer af dens 1' Serie for alle af denne Serie indgaaede Forpligtelser og eventuelt, efter den Series Afslutning, tilligemed Debitorerne af den anden Serie for de af denne Forpligtelser indtil den ved Udløbet af et Regnskabsaar har opnaaet en samlet Hovedstol af mindst 3 Millioner Kroner - Alt indtil jeg paa statutmæssig Maade er udtraadt af Serien og mit Mellemværende med Foreningen er blevet fuldkommen berigtiget.
Af det nævnte Beløb erlægger jeg aarlig 5%, heraf tilfalder ⅕% Seriens Reserve og Administrationsfond; af de tilbageblivende 4⅘% ere 4½% af den til enhver Tid skyldige Kapital Rente og det, øvrige afskrives som Afdrag paa Gjælden.
Disse Ydelser erlægges halvaarlig i hver 11 Juni og 11 December

Læst 9 Decbr. 1879.

Terminmed Halvdelen hver Gang. Første Gang beregnes Ydelsen fra den 11 i indeværende Maaned og betales i næstkommende 11 Juni Termin med 1/12 maanedlig af den aarlige Ydelses Beløb.
Saalænge denne Betaling prompte præsteres og de øvrige i denne Obligation stipulerede Forpligtelser nøjagtigen efterkommes, er Gjælden uopsigelig fra Kreditkassens Side, saalænge den nedenfor pantsatte Ejendom vedbliver at tilhøre mig, hvorimod det, naar Ejendommen gaar over til en ny Ejer, beror paa Kreditkassens Bestyrelse, om den, eventuelt efter at Ejendommen er bleven underkastet en ny Taxation, vil lade den nye Ejer indtræde i mine Forhold til Kassen mod at udstede en ny Forskrivning. I Tilfælde af Udparcellering forholdes der efter Statuternes §16, 1" og 2" Passus. Derimod staar det mig eller mine Arvinger frit for med 6 Maaneders Varsel til en af de ovennævnte Terminer at opsige enten hele Restgjælden eller hvilketsomhelst større eller mindre Beløb af samme, der er et Multiplum af 100 Kr.
Ogsaa uden Varsel kan jeg til ethvert øjeblik afbetale hele min Restgjæld eller et overordentligt Afdrag paa samme, naar Betalingen finder Sted ed de af Kreditkassen udstedte 4½% rentebærende Obligationer, der naar de høre til 1 Serie, medtages til deres paalydende Beløb. Høre Obligationerne derimod til en anden Serie end min Gjæld til Kassen, likvideres den mulige Coursdifference, ligesom jeg i saa Fald er pligtig at erlægge ½% i Omsætningsomkostninger. Alle Indbetalinger skulle erlægges portofrit paa Kassens Hovedkontor i Kjøbenhavn eller paa det mig nærmere Kontor, hvortil jeg maatte være henvist.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Alt, hvad jeg efter denne Obligation til enhver Tid maatte være Foreningen skyldig, være sog Kapital, Renter, Bidrag til Reserve og Administrationsfonden eller mulige Omkostninger i Anledning af Fordringens Sikrelse og Inddrivelse, saavelsom overhovedet for Opfyldelsen af mine Forpligtelser som Medlem af Foreningen pantsætter jeg herved med 1 Prioritets Panteret efter Bankhæftelsen de mig i Følge Skjøde, tinglæst 5 Juli 1855, tilhørende Ejendomme, Matr. Nr. 10a, 37e og 9b i Maglebrænde By og Sogn, Stubbekjøbing Herred, Maribo Amt med

Læst 9 Decbr. 1879.

tilhørende Konge og Kirketiende, staaende for Gammelskat 102 Kr. 3 Ø og Hartkorn 6 Td 1 Skp. 2 Fdk 1¼ Alb. bestaaende af 50 880/14000 Td. Land, tilligemed alle dertil hørende Bygninger, med deri værende mur- og nagelfaste Appertinentier, Kakkelovne derunder indbefattede, Bygningernes Assurancesum, Besætning og Inventarium saaledes som samme i Taxationsforetningen findes beskreven, Sæd og Afgrøde paa Marken eller i Husene, samt Gjødningen, og Assurancen paaf alt Dette, med videre af Ejendommen faldende Indtægt og Interesse,- hvilken Ejendom ved en under 1 August 1879 afholdt, edelig afhjemlet og herhos beskrevet vedhæftet Taxationsforretning, er ansat til en Værdi i Handel og Vandel af 44000 Kr, og hvis Bygninger for Tiden ere forsikrede i Brandkassen for 9950 Kr.
Forsaavidt nogen af de Pantet tilhørende Indtægter, Natural- eller Arbejdspræstationer, som ere medregnede ved Ejendommens Taxation, maatte blive afløst i den Tid hvori Gjældsforholdet varer, da skal den Afløsningssum, der maatte blive erlagt for mulig Revenue, umiddelbart indbetales i Kassen som ekstraordinært Afdrag paa Gjælden. Dersom jeg udebliver længere end til Udgangen af respektive Juni eller Decbr. Maaned med nogen Del af hvad jeg efter denne Obligation har at indbetale til Foreningen i nogen af de anførte Terminer, eller det ved Omtaxation af Pantet viser sig, at dette paa Grund af Forringelse ikke længere yder statutmæssig Sikkerhed, eller jeg tilegner mig Afløsningssummen for nogen af de Ejendommen tilhørende Indtægter eller Natural- eller Arbejdspræstationer, eller jeg undlader at holde Bygningerne, Besætningen Inventariet og Produktbeholdningen assurerede mod Ildsvaade til deres Værdi eller jeg paadrager Pantet Restance af Skatter, offentlige Afgifter eller Tiender, eller Restancer med Hensyn til de Præstationer eller Behæftelser, som ere prioriterede i Ejendommen forud for Foreningens Fordring, da er Kapitalen, eller hvad deraf til enhver Tid maatte staa til Rest, tilligemed Alt, hvad videre jeg skylder efter denne Obligation, i hvert enkelt af de anførte

Læst 9 Decbr. 1879.

Tilfælde, strax forfalden til Betaling, og Foreningens Bestyrelse berettiget til, uden foregaaende Forligsmægling, Rettergang eller Dom ved Fogden at gjøre Udlæg i Pantet eller en saadan Del deraf, som Bestyrelsen maatte finde fornøden, og lade samme bortsælge ved offentlig Auktion eller i fornødent Fald erlægge Foreningen til Ejendom, Alt til skadesløs Dækning af Foreningens Fordring med Rente og Rentes Rente, beregnet fra Forfaldsdagen, og uden at det gjorte Udlæg eller den derefter berammede Auktion skal kunne standses eller underkjendes ved nogen Paaankning til højere Ret, naar Auktionen er afholdt i Overensstemmelse med Pl. af 22 April 1817 og Fr. 11 Septbr. 1833, hvorimod det dog skal staa mig frit for, hvis jeg anser mig forurettet, at anlægge Regressøgsmaal til at erholde Erstatning af Foreningen. Kreditkassens Bestyrelse, eller hvem denne dertil bemyndiger, skal til enhver Tid være berettiget til at meddele de Oplysninger som i saa Henseende maatte forlanges, ligesom jeg og, naar forlanges, inden hvert Aars Maj Maaneds Udgang er pligtig til at tilstille Bestyrelsen tilstrækkeligt Bevis for, at ingen Restance i nogen Henseende paahviler Pantet, og at Bygninger, Produktbeholdning, Besætning og Inventarium ere forsikrede mod Ildsvaade.
Iøvrigt underkaster jeg mig de Bestemmelser, som indeholdes i Kreditkassens af Regeringen approberede Statuter, tillige med de Forandringer, som disse paa statutmæssig Maade maatte undergaa, ligesom jeg, hvis der i nogetsomhelst Tilfælde maatte opstaa Søgsmaal i Anledning af nærværende Gjældsforhold, er underkastet den hurtige Retsforfølgning, som fr 25 Januar 1828 foreskriver.
Det bemærkes; 1) at paa hele Maglebrænde Sogns Kongetiende hviler kgl. Kapital 1300 Kr og Refusion til Nykjøbing Latinskole aarlig 10 Td. Rug, 11 Td Byg og 3 Td Havre, 2) at paa hele samme Sogns Kirketiende hviler kgl. Kapital 1100 Kr, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestade i Kirken; 3) at den herved pantsatte Ejendom henhører under Stangerup Gods i hvilken Henseende bemærkes: a) paa hver hel Gaard un-

Læst 9 Decbr. 1879.

der Godset hæfter Kr 83,62 med solidarisk Forpligtelse for udstykkede Parceller; b.) paa hele Stangerup Gods hviler aarlige Refusioner til Beløb 193 Kr 88 Ø. foruden en Del Naturalpræstationer, der ikke ere anslaaede i Penge, 4) at der i Vederlag for Præstetiende svares af Matr. Nr. 10a og 37e 6 Td. 3 Skp. 1¼ Fdk. Byg og af Matr Nr. og 9b 1 Td. Byg og i Vederlag for Smaaredsel til Præsten af Matr. Nr. 10a, 10b og 9b i Forening 3 Skp. 1 Fdk. Byg samt i Vederlag for Kvægtiende til Samme af Matr. nr. 10a og 10b 2 1/16 Fdk Byg og af Matr. Nr. 9b, 3/16 Fdk. Byg.

p t Stubbekjøbing den 8 Decbr. 1879.
Lars Johnsen Lejre
m f P.

Til Vitterlighed om Underskriftens Ægthed og Dateringens Rigtighed i Overenstemmelse med D. L. 5-1-7.
H. J. Olsen. L Ravnsgaard.
Gaardejer i Taarup. Overretssagfører i Stubbekjøbing.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 9 Decbr. 1879 dels som Pantebrev for Kr 22000 dels med Hensyn til det Debitor paahvilende solidariske Ansvar for Foreningens Gjæld.

Oxenbøll.