Panteobligation

16 December 1879

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


41.

Udslettet 19/12 1882 No 8

Stempel 1 Kr 65 Ø.

Panteobligation.

Jeg underskrevne Gaardejer Hans Jørgen Larsen i Maglebrænde erkjender herved at være Gaardjer Hans Jørgen Olsen i Taarup den Sum 1000 Kr skyldig. Thi forpligter jeg herved mig og mine Arvinger, disse En for Alle og Alle for En til skadesløst at tilbagebetale fornævnte Et Tusinde Kroner efter ½ Aars Opsigelse i en 11 Juni eller 11 Decbr Termin og til, saalænge Kapitalen hos mig indestaar at forrente sammen med 5 p. C p A., der erlægges med Halvdelen i hver 11 Juni og 11 December Termin, 1 Gang i 11 Juni Termin 1880 for det indtil da forløbne Halvaar.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling paa Kreditors Bopæl heri Riget af Kapital, Renter og alle i Anledning af Fordringens Sikrelse, Opsigelse og Inddrivelse paaløbende

Læst 16 Decbr 1879.

Omkostningerpantsætter jeg herved med Prioritet næstefter 17000 Kr til Østifternes Kreditforening med statutmæssige Forpligtelser hvorunder 5% i aarlig Rente - den mig i Følge Mageskifteskjøde tinglæst 18 Decbr. 1877 tilhørende Ejendom Gaarden Matr Nr: 15a i Maglebrænde By og Sogn og Matr Nr: 37g sammesteds, henholdsvis af Hartkorn 4 Td. ¨ Skp. ¨ Fdk. 2¼ Alb. og 3 Fdk. ¾ Alb. samlet Glskat 65 Kr 54 Ø., med Konge og Kirketiende. Ejendommens Bygninger og disses mur og nagelfaste Appertinentier, Besætning og Inventarium, Avl og Afgrøde, al af Ejendommen gaaende Leje og anden Interesse saa vel som Bygningernes og øvrige pantsatte Ejendeles Assurancesum.
Saafremt jeg udebliver med Renten over Forfaldstid eller jeg afhænder Pantet eller nogen Del deraf være sig Skjøde, Kjøbekontrakt eller andet Adkomstdokument, eller jeg undlader at holde Bygninger, Besætning og Inventarium vel vedlige og brandforsikrede til fuld Værdi, eller jeg paadrager Pantet Restancer af Skatter, Afgifter eller Tiende, da er i ethvert af disse Tilfælde, Kapital og Renter strax forfalden til Betaling.
I Søgsmaalstilfælde ere jeg og Arvinger underkastede den hurtige Retsforfølgning efter Fr. 25 Jnauar 1828 og pligtig til, hvor vi end bo eller opholde os og møde for den Forligskommission og Ret, hvorunder Pantet hører efter Varsel som for indenherreds Mand forkyndt paa den pantsatte Ejendom, hvorhos jeg vedtager, at der uden Lovmaal og Dom skal kunne gjøres Exekution i Pantet i de i Lov af 29 Marts 1873 §15 ommeldte Tilfælde.
Det bemærkes, at Ejendommen hører under Stangerup Gods, og at der paa hver under samme hørende hel Gaard hæfter en Kapital af Kr 83 Kr. 62 Ø., for hvilken de enkelte Parceller ere solidarisk ansvarlige, samt til Stangerup Hospital svares Refusioner 193 Kr 88 Ø aarlig foruden Naturalier, der ikke ere anslaaede til Penge. Paa Maglebrænde Sogns Kongetiende hviler kgl. Kapital 1100 Kr og aarlig Refusion til Nykjøbing Latinskole 10 Td. Rug, 11 Td. Byg og 3 Td Havre; paa samme Sogns Kirketiende hæfter kgl. Kapital 1100 Kr., der dog skal være betalt. Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken. Der paahviler den pantsatte Ejendom i aarligt Vederlag for Præstetiende 5 Td. 3¾ Fdk. Hvede, Rug, Havre og Ærter af hver Sort, 1 Td. 3 Skp. 3¾ Fdk. Byg og i Forening med Matr Nr 9c i Maglebrænde for Smaaredsel 3 Skp. 1 Fdk Byg og Kvægtiende 1 Fdk Byg til Præsten.
Til Sikkerhed for skadesløs Opfyldelse af enhver mig efter nærværende Panteobligation paahvilende Forpligtelse har jeg formaaet Gaardejer Jens Pedersen i Maglebrænde til at underskrive samme som Selvskyldnerkautionist.

pt.

Læst 16 Decbr 1879.

Stubbekjøbing den 15 Decbr. 1879.
H. J. Larsen.

Som Selvskyldnerkautionist.
Jens Pedersen.

Til Vitterlighed om Underskrifternes Ægthed og Dateringens Rigtighed
L. Ravnsgaards Hans Larsen.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 16 Decbr. 1879.

Oxenbøll.