Panteobligation

20 Januar 1880

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


9.

Udsl. 15/3 81 No 23

Stempel 3 Kr 65 Ø.

Panteobligation.

Underskrevne Gaardejer Søren Simonsen i Maglebrænde erkjendet herved at have modtaget til Laans af Spare og Laanekassen for Falsters Landbostand den Summa 2200 Kr. skriver To Tusinde To Hundrede Kroner.
Denne Kapital forpligter jeg mig til skadesløst at tilbagebetale efter 3 Maaneders Varsel fra Sparekassens Side, men efter et halvt Aars Varsel fra min Side i en 11 Juni eller 11 Decbr Termin og saalænge den hos mig indestaar at forrente samme med 5, fem p. C. pro Anno, der erlægges med Halvdelen i hver af ovennævnte Terminer og skulle alle Betalinger præsteres skadesløst paa Sparekassens Kontor.
Skulde jeg nogensinde udeblive med Renter over Forfaldstid, eller jeg paadrager Pantet Restancer af Renter af bedre Prioriteter eller af Skatter, Afgifter eller Tiender, eller jeg maatte afhænde Pantet eller Dele deraf ved Skjøde Kjøbekontrakt eller andet Dokument eller jeg ikke holder Bygningerne, Besætning eller Inventariet vel vedlige og forsikrede mod Brandskade til fuld Værdi, da er i ethvert enkelt af disse Tilfælde Kapitalen med alt deraf Dependerende strax uden videre Opsigelse eller Henstand forfalden til skadesløs Udbetaling.
Ligesom jeg vedtager, at Konditor for alt hvad han har at fordre efter nærværende Forskrivning, naar Forfaldstiden er kommen, under Iagttagelse af Reglerne i Lov af 29 Marts 1873 §15 skal uden foregaaende Lovmaal (Forlig eller Dom) kunne gjøre Udlæg i Pantet, saaledes underkaster jeg mig i Søgsmaals Tilfælde den ved Fr. af 25 Januar 1828 hjemlede hurtige Retsforfølgning. I øvrigt er jeg uden Hensyn til mit personlige Værneting pligtig at møde og svare for den Forligskommission og Ret hvorunder Pantet hører, og skulle alle Indkaldelser, Stævninger og Afkrævninger ved Fogden samt Forkyndelser sigtende til Inddrivelse af Gjælden af denne Obligation kunne ske paa den pantsatte Ejendom med for mig bindende Retskraft med Varsel som til indenherreds Mand uden Hensyn til hvor jeg maatte opholde mig eller bo.
Mine Arvinger, der én for alle og alle for én skulle opfylde nærværende Forskrivning ere underkastede samme Forpligtelser som jeg.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Kapital, Renter og alle mulige Omkostninger ved Fordringens Sikrelse

Læst 20 Januar 1880.

Inddrivelse, Opsigelse efter Regning giver jeg herved Prioritet og Panteret i følge mig tilhørende Ejendomme i Maglebrænde By og Sogn
Matr Nr. 12a af Hartkorn 2 Td. 7 Skp. ¨ Fdk. ¾ Alb. Glskat ] 33 Kr 55 Ø.
- ¨ - 37k ¨ - - ¨ - ¨ - ¨ - 3 - ¾ - ]
med Andel i Sognets Konge og Kirketiende, Bygninger, disses mur og nagelfaste Tilbehør, Besætning, Inventarium og Avlsredskaber den til enhver Tid i Behold værende Gjødning og Afgrøde i Straa, Hø og utærsket Sæd samt paagjældende Assurancesummer næstefter Pantegjæld 2000 Kr., der forrentes med Oprykningsret saafremt nogen af disse forud prioriterede Hæftelser indfries eller paa anden Maade bortfalder.
det bemærkes, at der paa hele Sognets Kongetiende hæfter kgl Kapital 1300 Kr. og Refusion til Nykjøbing Latinskole aarlig 10 Td. Rug, 11 Td Byg, 3 Td. Havre og at der paa hele Sognets Kirketiende hæfter kgl. Kapital 1100 Kr, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken. I Anledning af at Ejendommen henhører under Stangerup Gods bemærkes, at paa hele Stangerup Gods hviler aarlige Refusioner til Beløb 193 Kr 88 Ø foruden en Del Naturalpræstationer, der ikke ere anslaaede til Penge. Endvidere fremhæves, at Ejendommens Ejer er forpligtet til eventuelt at aflægge en Vej over Matr. Nr. 12a af 4 Als. Brede for Ejeren af den fra Gaarden udstykkede Parcel Matr. Nr 12f alt i Følge Servitut tinglæst 16 Juli 1878.

Maglebrænde p t. Nykjøbinig F. den 17 Januar 1880
S. Simonsen.

Til Vitterlighed ogsaa om rigtig Datering.
Rasmussen C. Gustavsen.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 26 Januar 1880.

Madsen kst.