Panteobligation

8 Juni 1880

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


18.

Stempel 1 Kr.

Udslettet 12/8 1902 Nr. 1.

Panteobligation

Underskrevne Niels Jensen Husmand i Alkestrup tilstaar herved at være skyldig til det Classenske Fideikommis 600 Kr. som bemeldte Stiftelses Direktion har laant mig.
Disse Sex Hundrede Kroner forpligter jeg mig og Arvinger til efter ½ Aars Opsigelse fra Fideikommissets Side rigtig og skadesløs at betale paa Corselitze Godskontor i en af de sædvanlige

Læst 8 Juni 1880

Terminer, saa og medens Kapitalen hos mig forbliver indestaaende deraf overensstemmende med vedhæftede Bevilling at svare i Rente 5% aarlig, der blive at erlægge i 11 Juni eller 11 Decbr. Termin hver Gang med det halve, ligeledes paa Corselitze Godskontor.
Til Sikkerhed for den ovennævnte mig laante Kapital med Renter og mulige Omkostninger skadesløs, giver jeg herved det Classenske Fideikommis 1 Prioritets Panteret i det mig efter Skjøde af 2 Januar 1880 tilhørende Hus 8 i Alkestrup By, Maglebrænde Sogn, Stubbekjøbing Herred med Bygninger og tilliggende Jord ansat til Hartkorn 3 Skp ¾ Alb og Glskat 5 Kr. 62 Ø næstefter aarlig Bygafgift 3 Td. 2 Fdk. ligesom Fideikommisset ogsaa gives samme Sikkerhed i den Sum hvorfor Bygningerne ere eller blive forsikrede i Brandkassen, hvorhos bemærkes, at Aktieretten for den indfriede Del af Brankhæftelsen er Ejeren uvedkommende og at Adkomstdokumenterne forevises paa Corselitze Godskontor forinden Tinglæsningen.
Dersom Pantet ikke holdes Pantet i forsvarlig Stand, men i nogen Maade forringes, eller dersom Renterne af den laante Kapital, eller de af Ejendommen gaaende Skatter og Afgifter, ikke til Forfaldstiderne prompte erlægges, da er Kapitalen strax og uden nogen Opsigelse forfalden til Betaling og Panthaveren berettiget til at tiltræde Ejendommen og deri at søge Betaling paa lovlig Maade, hvilket ogsaa skal gjælde, hvis jeg maatte undlade at holde Bygningerne forsikrede i Brandkassen. Skulde der af Pantet ikke kunne udbringes skadesløs Betaling for Kapital, Renter og Omkostninger skal saadant ikke i nogen Maade komme Panthaveren til mindste Tab; men jeg eller Arvinger ere forbundne til af andre mine Ejendele at udrede det Manglende, saa at det Classenske Fideikommis, eller hvo som vmed lovlig Adkomst maatte have denne min Obligation i Hænde, skal være og forblive skadesløs i alle Maader. I Tilfælde af Søgsmaal angaaende dette Laan denne Pantsætning eller noget deraf Dependerende underkaster jeg mig den hurtige Retsforfølgning som Fr. af 25 Januar 1828 hjemler ligesom jeg for Kapital Renter og hvad jeg ellers til rette Forfaldstid bliver skyldig efter denne min Panteobligation underkaster mig det ved Lov af 29 Marts 1873 hjemlede Udlæg i Pantet uden Grundlag af Dom

Læst 8 Juni 1880

eller Forlig.

Til Bekræftelse haver jeg denne min Panteobligation egenhændigen underskrevet i 2de Vitterlighedsvidners Overværelse.

Alkestrup den 21 Maj 1880
Niels Jensen.

Til Vitterlighed
A. Olsen. Morten Olsen.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 8 Juni 1880.

Madsen
kst.