Panteobligation

12 Juli 1881

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


19.

Udsl 8/1 78 Nr 47

Stempel 6 Kr. 65 Ø.

Panteobligation

Underskrevne Parcellist Lars Jørgen Andersen i Alkestrup erkjender herved med Samtykke af min Fader og Kurator Gaardejer Mads Andersen af Vallerup Kolbel paa Møen, at være skyldig til Aftægtsmand Rasmus Jensen i Store Musse, 4000 Kr, hvilke Fire Tusinde Kroner jeg for-

Læst 12 Juli 1881.

pligter mig til, fra 11 Juni dette Aar at regne at forrente med fire Procent aarlig, Halvdelen hver 11 Juni og Halvdelen hver 11 December og til skadesløst at betale med Fem Hundrede Kroner den 11 December 1882 og Tre Tusinde og Fem Hundrede Kroner den 11 December 1888.
Saafremt Renten ikke betales i rette Tid, nedennævnte Pant ikke forsvarlig vedligeholdes, eller jeg ikke holder den pantsatte Ejendoms Bygninger, Besætning, Inventarium og Produktbeholdning brandforsikret til fuld Værdi, eller jeg ved Kjøbekontrakt, Skjøde eller andet Dokukment afhænder eller overdrager til en Anden den pantsatte Ejendom eller nogen Del af samme, er Kaåitalen strax, uden Opsigelse forfalden til skadesløs Betaling, om Kreditor fordrer det.
I Søgsmaalstilfælde underkaster jeg mig og Arvinger der skulle hæfte efter denne Obligation En for Alle og Alle for En den hurtige Retsforfølgning efter fr 25 Januar 1828 og forpligter mig til at møde og svare i Forligskommissionen for Stubbekjøbing Forligskreds og Stubbekjøbing Herredsting efter Varsel som til indenherreds Mand, forkyndt paa den pantsatte Ejendom, paa hvilken Kreditor overhovedet skal være berettiget til at anse mig boende i ethvert Anliggende, som vedkommer mine Forpligtelser efter denne Obligation. Jeg vedtager endelig, at der uden foregaaende Lovmaal og Dom skal kunne gjøres Exekution i Pantet i alle de Tilfælde, i hvilke Saadant i Medfør af Lov af 29 Marts 1873 §15 kan vedtages.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af den skyldige Kapital med Renter og alle ved Fordringens Sikrelse, Inddrivelse eller paa anden Maade foranledigede Omkostninger indestaar underskrevne Gaardejer Mads Andersen af Vollerup Kobbel som Kautionist og Selvskyldner, ligesom jeg Debitor herved giver

Læst 12 Juli 1881.

Kreditor dels første Prioritets Panteret, i den mig i Følge Skjøde af D. D., som tinglæses samtidig hermed tilhørende Ejendom Matr. Nr. 4c i Alkestrup By, Maglebrænde Sogn af Hartkorn 4 Skp. 3 Fdk 1 Alb, Glskat 8 Kr. 25 Øre, dels Panteret næstefter 2445 Kr. 16 Øre til Østifternes Kreditforening med solidariske og andre statutmæssige Forpligtelser, deriblandt 5% aarlig Ydelse i Forhold til den oprindelige Hovedstol 2800 Kr., i den min Hustru Bodil Kirstine Christine Larsen tilhørende Ejendom Matr. Nr. 4B i Alkestrup, af Hartkorn 1 Td. 1 Skp. ¨ Fdk ¾ Alb., Glskat 15 Kr. 45 Ø., med de paa disse Ejendomme værende Bygninger, disses mur og sømfaste Ting og sømfaste øvrige Tilbehør samt Assurance, Jordernes Avl og Afgrøde, Besætning og Inventarium, den til enhver Tid paa Ejendommen værende Gjødning og Afgrøde i Straa Hø og utærsket Sæd, de pantsatte løse Gjenstandes Brandforsikringssummer og al af Ejendommen gaaende Leje eller anden Interesse, saa og i den til Ejendommene hørende Konge og Kirketiende. Det reserveres at der paa Matr. Nr. 4c hviler en til 1140 Kr. kapitaliseret Aftægt til Lars Peter Madsen Hare og paa Matr. Nr. 4B Aftægt til Sidsel Rasmusdatter, kapitaliseret til 1600 Kr., at der paa Ejendommene hviler aarlig Bygadgift til det Classenske Fideikommis henholdsvis 1 Td. 5 Skp. ¾ Fdk og 3 Td. 4 Skp. 2 Fdk Byg, der betales efter Kapitalstaxt, at der paa Maglebrænde Sogns Kongetiende hæfter kgl. Kapital 1300 Kr. og Refusion til Nykjøbing Latinskole aarlig 10 Td. Rug, 11 Td. Byg og 3 Td. Havre, at der paa Magebrænde Sogns Kirketiende hæfter kgl Kapital 1100 Kr., hvorhos Husfolkene i Fjendstrup

Læst 12 Juli 1881.

have fri Stolestader i Kirken, og at Adkomstdokumenterne paa Ejendommen forinden Tinglæsningen skulle forevises paa Corselitze Godskontor. Min Vielsesattest med Bodil Christine Larsen er ikke tinglæst.

Alkestrup, skrevet i Nykjøbing paa Falster den 4 Juli 1881.
Lars Jørgen Andersen

Som Debitors Fader og Kurator som Selvskyldnerkautionist.
Mads Andersen.

Til Vitterlighed ogsaa om rigtig Datering.
Th. Andresen. P. Gram.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 12 Juli 1881.

Debitors Skjøde er ikke fremkommen til Tinglæsningen samtidig hermed og Ejendommen Matr. Nr. 4c er behæftet med Pantegjæld Kr. 4800, hvorfor haves 1 Prioritet.

Oxenbøll.
(L. S.)

Foranstaaende Retsanmærkning annulleres herved, efter at det i samme ommeldte Skjøde i Dag er bleven tinglæs og Pantegjælden samtidig aflæst og udslettet.

Stubbekjøbing Herredsskriverkontor den 19 Juni 1881.

Oxenbøll.
(L. S.)