Panteobligation

19 December 1882

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


6.

12/12 1893 No 15 læst Moderation

Udsl. 10/7 1894 Nr. 4.

Stempel 3 Kr. 30 Ø.

Panteobligation

Underskrevne Gaardejer Ole Pedersen Lollike erkjender

Tingdagen den 19 December 1882.
herved at være skyldig til Enkefru Frederikke Bokelmann i Nykjøbing paa Falster 2000 Kr., hvilke To Tusinde Kroner jeg forpligter mig til, fra 11te dennes at regne at forrente med 5 Procent aarlig Halvdelen hver 11 Juni* og Halvdelen hver 11 December* og til skadesløst at betale den 11 December eller 11 Juni, til hvilken Kapitalen med et halvt Aars Varsel fra Kreditors eller min Side opsiges til Udbetaling.
Saafremt Renten ikke betales i rette Tid, nedennævnte Pant ikke forsvarlig vedligeholdes eller jeg ikke holder den pantsatte Ejendoms Bygninger, Besætning, Inventarium og Produktbeholdning brandforsikrede til fuld Værdi, eller jeg ved Kjøbekontrakt, Skjøde eller andet Dokument afhænder eller overdrager til en Anden den pantsatte Ejendom eller nogen Del af samme, er Kapitalen om Kreditrix fordrer det, strax uden Opsigelse forfalden til skadesløs Betaling. I Søgsmaalstilfælde underkaster jeg mig og Arvinger, der skulle hæfte efter denne Obligation En for Alle og Alle for En den hurtige Retsforfølgning efter Frd. af 25 Januar 1828 og forpligter mig til at møde og svare i Forligskommissionen for Stubbekjøbing Forligskreds og Stubbekjøbing Herreds Ting efter Varsel som til indenherreds Mand, forkyndt paa den pantsatte Ejendom, hvor Kreditor overhovedet skal være berettiget til at anse mig boende i ethvert Anliggende, vedkommende mine Forpligtelser efter denne Obligation. Jeg vedtager endelig, at der uden foregaaende Lovmaal og Dom skal kunne gjøres Exekution i Pantet i alle de Tilfælde, i hvilke Saadant i Medfør af Lov af 29 Marts 1873 § 15 kan vedtages.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af den skyldige Kapital med Renter og Omkostninger alle ved Fordringens, Sikrelse, Opsigelse, Inddrivelse eller paa anden Maade foranledigede Omkostninger giver jeg herved Kreditor Panteret i den mig tilhørende Ejendom i Maglebrænde

Tingdagen den 19 December 1882.

By og Sogn, Stubbekjøbing Herred med Bygninger og Jorder skyldsat under :
Matr Nr. 11b for Hartkorn 2 Td. 1 Skp. 3 Fdk. 1¾ Alb. ] Glskat
- ¨ ¨ -37b - - - ¨ - ¨ - 1 - ¾ - ] 33 Kr. 10 Ø.
Bygningernes mur- og sømfaste Ting og øvrige Tilbehør samt Assurance, Jordernes Avl og Afgrøde, Besætning og Inventarium, den til enhver Tid paa Ejendommen værende Gjødning og Afgrøde i Straa, Hø- og utærsket Sæd, de pantsatte løse Gjenstandes Brandforsikringssum og al af Ejendommen gaaende Leje eller anden Interess saa og i den til Ejendommen hørende Kirketiende, Alt dog med Prioritet næstefter 8000 Kr. til Østifternes Kreditforening med solidariske og andre statutmæssige Forpligtelser i Forhold til denne oprindelige Hovedstol og til 5% aarlig Ydelse, men med Oprykningsret, eftersom denne Gjæld afdrages eller indfries.
Det reserveres, at Ejendommen henhører under Stangerup Gods, i hvilken Henseende bemærkes, at der paa hver hel Gaard under Godset hæfter Kapital 83 Kr. 62 Ø, for hvilket Beløb de udstykkede Parceller ere solidarisk ansvarlige, ligesom der paa hele Godset hviler aarlig Refusioner til Beløb 183 Kr. 88 Ø, foruden en Del Natural, der ikke ere anslaaede til Penge, at der paa Maglebrænde Sogns Kirketiende hæfter Kapital 1100 Kr., der dog skulle være betalte, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken og at Præstetienden af Matr. Nr. 11b udgjør 2 Td. 4 Skp. ¼ Fdk. Byg og af 37b 1½ Fdk. Byg. Smaaredsel af Ejendommen andrager 1 Skp. 1 Fdk Byg og Kvægtiende ⅞ Fdk. Byg.

Maglebrænde skrevet i Nykjøbing paa Falster den 15 December 1882.
Ole P. Lollike

Til Vitterlighed ogsaa om rigtig Datering
P. Gram.. Jørgen Jørgensen.
- i Hjelm.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 19 Decbr. 1882.

Oxenbøll.
(L. S.)

*) Datoer skal byttes rundt efter papirer.