Panteobligation

18 December 1883

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


27.

Stempel 3 Kr. 30 Øre.

Udsl. 31/7 88 No 3.

Panteobligation.

Underskrevne Gaardejer Søren Rasmussen Simonsen i Maglebrænde erkjender herved at være skyldig til Jomfru Ane Johanne Nicoline Christensen i Kraghave 2000 Kr., hvilke To Tusinde Kroner jeg forpligter mig til fra 11te December 1883 at regne i Medfør af forventet Bevilling at forrente med 4½ Procent aarlig, Halvdelen hver 11te

Tingdagen den 18de December 1883.

Decbr. og Halvdelen hver 11te Juni, og til skadesløst at betale den 11te December eller 11te Juni, til hvilken Kapitalen med et halvt Aars Varsel fra Kreditors eller min Side opsiges til Udbetaling.
Saafremt Renten ikke betales i rette Tid, nedennævnte Pant ikke forsvarlig vedligeholdes, eller jeg ikke holder den pantsatte Ejendoms Bygninger, Besætning, Inventarium og Produktbehoidning brandforsikrede til fuld Værdi, eller jeg ved Kjøbekontrakt, Skjøde eller andet Dokument afhænder eller overdrager til en anden den pantsatte Ejendom eller nogen Del af samme, er Kapitalen, om Kreditor fordrer det, strax, uden Opsigelse, forfalden til skadesløs Betaling. I Søgsmaalstilfælde underkaster jeg mig den og Arvinger, der skulle hæfte efter denne Obligation En for alle og alle for en, den hurtige Retsforfølgning efter Frd. af 25 Januar 1828 og forpligter mig til at møde og svare i Forligskommissionen for Stubbekjøbing Forligskreds og Stubbekjøbing Herreds Ting efter Varsel som til indenherreds Mand, forkyndt paa den pantsatte Ejendom, paa hvilken Kreditor overhovedet skal være berettiget til at anse mig boende i ethvert Anliggende, som vedkommer mine Forpligtelser efter denne Obligation. Jeg vedtage endelig, at der uden foregaaende Lovmaal og Dom skal kunne gjøres Exekution i Pantet i alle de Tilfælde, i hvilke saadant i Medfør af Lov af 29 Marts 1873 § 15 kan vedtages.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af den til enhver Tid skyldige Kapital med Renter og alle ved Fordringens Sikrelse, Opsigelse eller Inddrivelse eller paa anden Maade foranledige Omkostninger giver jeg herved Kreditor Panteret i min Ejendom (-i Følge Skjøde, tinglæst 10 Januar 1874) Matr. No 12a og 37h i Maglebrænde med Bygninger og Jorder af Hartkorn henholdsvis 2 Td. 7 Skpr. ¨ Fdkr. ¾ Alb. og 3 Fdk. ¾ Alb. samlet Gammelskat 33 Kr. 55 Øre, Bygningernes mur- og sømfaste Ting og øvride Tilbehør samt Assurance, Jordernes Avl og

Tingdagen den 18de December 1883.

Afgrøde, Besætning og Inventarium, den til enhver Tid paa Ejendommen værende Gjødning og Afgrøde i Straa, Hø og utærsket Sæd, de pantsatte løse Gjenstandes Brandforsikringssum og al af Ejendommens gaaende Leje eller anden Interesse, saa og i den til Ejendommen hørende Konge- og Kirketiende, alt med Prioritet næstefter 7000 Kroner til 4½ pro Cent aarlig Rente og med Reservation af, at der paa hele Sognets Kongetiende hviler kongelig Kapital 1300 Kr. og Refusion til Nykjøbing Latinskole aarlig 10 Td. Rug, 11 Td. Byg og 3 Td. Havre, at der paa Sognets Kirketiende hviler kgl. Kapital 1100 Kr., hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken, at Ejendommen henhører under Stangerup Gods, i hvilken Henseende bemærkes, at der paa hver hel Gaard under Godset hæfter 83 Kr. 62 Øre med solidarisk Forpligtelse for de udstykkede Parceller og paa hele Stangerup Gods aarlige Refusioner til Beløb 193 Kr. 88 Øre, foruden en Del Naturalpræstationer, der ikke ere anslaaede til Penge, samt endelig at Ejeren pligtig eventuelt at aflægge en Vej over Matr. No 12a af 4 Alens Bredde for Ejeren af den fra Gaarden udstykkede Parcel Matr. No 12f i Følge Servitut, læst 16 Juli 1878.

Maglebrænde, skrevet i Nykjøbing paa Falster d. 17 December 1883.
Søren R. Simonsen.

Til Vitterlighed, ogsaa om rigtig Datering.
Th. Andresen. J. Worm.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 18de December 1883.

I Ejendommen er endvidere forudprioriteret Aftægt kapitaliseret til 4600 Kr.

Oxenbøll.
(L.S.)