Panteobligation

29 Juli 1884

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


3.

Stempel 8 Kr. 30 Øre

Udslettet d 26 Aug 1884 No 4.

Panteobligation.

Underskrevne Ole Larsen, Parcellist i Maglebrænde erkjender herved at være skyldig til Sparekassen i Nykjøbing paa Falster 5000 Kr., hvilke Fem Tusinde Kroner jeg forpligter mig til fra den 24de dennes at regne i Medfør af forventet Bevilling at forrente med 4½ - fire og en halv - Procent pro anno, Halvdelen hver 11te Juni og Halvdelen hver 11 December og til skadesløst at betale den 11 Juni eller 11 December, til hvilken Kapitalen med Fjerdingaars Varsel fra Kreditors eller et halvt Aars Varsel fra Debitors Side opsiges til Udbetaling.
Saafremt Renten ikke betales i rette Tid, nedennævnte Pant ikke forsvarlig vedligeholdes, eller jeg ikke holder den pantsatte Ejendoms Bygninger, Besætning, Inventarium og Produktbeholdning brandforsikrede til fuld Værdi, eller jeg ved Kjøbekontrakt, Skjøde eller andet Dokument afhænder eller nogen Del af samme, eller mit Bo maatte komme under Konkurs eller Skiftebehandling, er Kapitalen, om Kreditor fordrer det, strax uden Opsigelse forfalden til skadesløs Betaling. I Søgsmaalstilfælde underkaster jeg mig og Arvinger, der skulle hæfte solidarisk efter denne Obligation, den hurtige Retsforfølgning efter Frd. af 25 Januar 1828 og forpligter mig til at møde og svare for Forligskommissionen for Stubbekjøbin Forligskreds og Stubbekjøbing Herredsting efter Varsel som til indenherreds Mand, forkyndt paa den pantsatte Ejendom, paa hvilken Kreditor overhovedet skal være berettiget til at anse mig for boende i ethvert Anliggende, som vedrører min Forpligtelser efter denne Obligation. Jeg vedtager nedelig, at der uden foregaaende Lovmaal og Dom skal kunne gjøres Exekution i Pantet i alle de Tilfælde, i hvilke saadant i Medfør af Lov af 29 Marts 1873 § 15 kan ved-

Tingdagen den 29de Juli 1884.

tages.
Til Sikkerhed fr skadesløs Betaling af den skyldige Kapital med Renter og alle ved Fordringens Sikrelse, opsigelse, Inddrivelse eller paa anden Maade foranledigede Omkostninger giver jeg herved Kreditor 1ste Prioritets Panteret i min Ejendom Matr. No 15c i Maglebrænde By og Sogn med Bygninger og Jorder af Hartkorn 1 Td. 2 Skp. 3 Fdk. ¾ Alb. Gammelskat Kr. 21,72 med Konge- og Kirketiende, Bygningernes mur- og sømfaste Ting og øvrige Tilbehør samt Assurance, Jordenes Avl og Afgrøde, Besætning og Inventarium, den til enhver Tid paa Ejendommen værende Gjødning og Afgrøde i Straa, Hø og utærsket Sæd, de pantsatte løse Gjenstandes Brandforsikringssummer og al af Ejendommen gaaende Leje eller anden Interesse, alt dog med Reservation af, at der til Stangerup Gods, hvorunder Ejendommen hører, paa hver hel Gaard hviler Kr. 83,62 Øre, hvorfor Parcellerne ere solidarsik ansvarlige, at der til Stangerup Hospital og forskjellige svares aarlige Refusioner til Beløb 96 Kr Rdl. 90½ s gl. Mønt foruden Naturalier der ikke ere anslaaede i Penge, og at der paa Sognets Kongetiende hæfter kgl. Kapital 1300 Kroner samt aarlig Refusion til Nykjøbing Latinskole 10 Tdr. Rug, 11 Tdr. Byg og 3 Tdr. Havre, og paa Sognets Kirketiende 1100 Kr, som dog formenes at være betalt, og at der er forbeholdt Husfolkene i Fjendstrup fri Stolestade i Kirken. ~ Den paa Ejendommen hvilende Aftægt til Bodil Rasmusdatter er bortfalden, uden at dette ses af Pantebogen.

Skrevet i Nykjøbing paa Falster den 16de Juli 1884.
Ole Larsen.

Til Vitterlighed ogsaa om rigtig Datering.
Vald. Benzon. Valdemar Worm.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 29de Juli 1884.

Oxenbøll.
(L. S.)