Panteobligation

23 December 1884

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


23.

Stempel 6 Kr. 65 Øre.

Udsl 16/6 91 Nr 6

Panteobligation.

Jeg underskrevne Gaardejer Rasmus Peter Henriksen Stæhr i Maglebrænde erkjender herved at være Frøken Vita Meding i Stubbekjøbing den Sum 4000 Kr: skyldig. Thi forpligter jeg herved mig og mine Arvinger, disse En for Alle og Alle for En til skadesløst at tilbagebetale fornævnte Fire Tusinde Kroner efter ½ Aars Opsigelse i en 11te Juni eller 11te Decbr. Termin, og til saalænge Kapitalen hos mig indestaar fra 11te December d. A. at regne at forrente samme med 5 p. Ct.

Tingdagen d: 23 December 1884.

pr. A. der erlægges med Halvdelen i hver 11 Juni og 11te December Termin. - Til Sikkerhed for skadesløs Betaling paa Kreditors Bopæl her i Riget af Kapital, Renter og alle i Anledning af Fordringens Sikrelse, Opsigelse og Inddrivelse paaløbende Omkostninger pantsætter jeg herved med oprykkende Prioritet næst efter Gjæld til Kreditkassen for Landejendomme i Østigterne oprindelig stor 30,000 Kr. med statutmæssige Forpligtelser, hvorunder 5 p. Ct i aarlig Rente: 4000 Kr. - Rente 4½ % p. A. - skyldige til H. Vesten og H. Stæhr og Aftægt, kapitaliseret til 2000 Kr., de mig ifølge tinglæste Skjøder tilhørende Ejendomme Matr. 8a og 37b samt 12f i Maglebrænde By og Sogn tilsammen af Hartkorn 7 Tdr. 5 Skpr. 3 Fdkr. 2½ Alb.. Gammelskat 121 Kr 44 Øre med Med Bygninger samt Konge- og Kirketiende, Bygningernes mur- og nagelfaste Tilbehør hvorunder Kakkelovne og Komfurindretninger skulle henregnes, Ejendommens Besætning, Inventarium, Avl og Afgrøde, Bygningernes og de øvrige pantsatte Ejendeles Assurancesum saavelsom al af de pantsatte Ejendomme gaaende Leje og anden Interesse. - Saafremt jeg udebliver med Pantet Renten over Forfaldstid - hvorhos jeg til ydermere Sikkerhed for skadesløs Opfyldelse af enhver mig efter nærværende Obligation paahvilende Forpligtelse har formaaet Gaardejeren Peter Hansen, Søren Simonsen og Johan Petersen, alle af Maglebrænde, til at underskrive herpaa som Selvskyldnerkautionister En for Alle og Alle for En.
Saafremt jeg udebliver med Renten over Forfaldstid eller jeg eller nogen af Kautionisterne dø eller komme ud af Raadighed over vore Boer, eller jeg afhænder Pantet

Tingdagen d: 23 December 1884.

eller nogen Del deraf, være jeg ved Skjøde, Kjøbekontrakt eller andet Dokument eller jeg undlader at holde Bygningerne, Besætning og Inventarium vel vedlige og brnadforsikrede til fuld Værdi, eller jeg paadrager Pantet Restancer af Skatter, Afgifter eller andre Byrder, der er i ethvert af disse Tilfælde Kapital og Renter strax forfalden til Betaling.
I Søgsmaalstilfælde ere jeg og Arvinger samt Kautionisterne underkastede den hurtige Retsforfølgning efter Frd. 25 Januar 1828, og pligtige til, hvor vi end bo eller opholde os at møde for den Forligskommission og Ret, hvorunder Pantet hører efter Varsel som for indenherreds Mand forkyndt for mit og Arvingers Vedkommende paa den pantsatte Ejendom Matr. No 8a i Maglebrænde og for Kautionisterne paa deres respektive Bopæle, hvorhos jeg vedtagerm at der uden foregaaende Lovmaal (Forlig eller Dom) skal kunne gjøres Udlæg i Pantet i de i Lov 29 Marts 1873 § 15 anmeldte Tilfælde.
Det bemærkes, at de pantsatte Ejendomme henhøre under Stangerup Gods, i hvilken Henseende anføres, at der paa hver hel Gaard under Godset hæfter 83 Kr. 62 Øre med solidarisk Ansvar for udstykkede Parceller, og at der paa heel Stangerup Gods hviler aarlige Refusioner til Beløb 193 Kr 88 Øre foruden en Del Naturalpræstationer, der ikke ere anslaaede i Penge, at der paa Sognets Kirketiende hæfter kgl. Kapital 1300 Kr. og aarlig Refusion til Nykjøbing Latinskole 10 Tdr. Rug, 11 Tdr. Byg og 3 Tdr. Havre, at der paa Sognets Kirketiende hæfter Kapital 1100 Kr, der dog skal være betalt, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken, at der paahviler Pantet Præstetiende.
Ved Nærværelse i

Tingdagen d: 23 December 1884.

Stubbekjøbing d 15 December 1884.
R. P. H. Stæhr.

Som Selvskyldnerkautionister
En for Alle og Alle for En.
S Simonsen. P. Hansen. Johan Pedersen.

Til Vitterlighed om Kautionisternes Underskrift
N. P. Strange. L. Ravnsgaard

Til Vitterlighed om R. P. H. Stæhrs Underskrift, ogsaa om rigtig Datering.
N. P. Strange. L. Ravnsgaard

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret d. 23 Decbr. 1884.

Madsen
kst.