Panteobligation

9 Marts 1886

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


1.

Udslettet 22/3 1923

Retsanmk annulleret 30/3 1886.

Læst Paategn. ang. Afgang i Pantet 18/3 90 Nr 6
¨ Do ang Do ¨ 19/1 92 No 2.

Obligation.

udstedt til Indfrielse af ældre Gjæld. Udstedt paa

Tingdagen den 9de Marts 1886.

ustemplet Papir i Henhold til Stempellovens § 28 in fine.
Undertegnede Julius Nicolai Nyholm erkjender herved, at jeg ved at overtage en ældre i nedennævnte Ejendom prioriteret Gjeæld er bleven skyldig til Overformynderiets Indenbyes Afdelings almindelige Masse den Summa 100000 Kroner.
Disse Eet Tusinde Hundrede Tusinde Kroner forpligter jeg mig og Arvinger, Een for Alle eller Nogle for Eenm til, efter ¼ Aars Opsigelse fra ovennævnte Overformynderies Side, men efter eet Aars Opsigelse fra min eller mine Arvingers Side, rigtig og skadesløst at tilbagebetale i en af de nedennævnte Terminer og, indtil skadesløs Betaling og Berigtigelse har fundet Sted, deraf fra 11 December 1885 at svare 4 p. Ct., er fire Procent Renter aarlig, som erlægges med Halvdelen hvert Halvaar og indbetales portofrit hver 11te Juni og 11te December Termin i Overformynderiets Kontor i Kjøbenhavn eller hvilket andet Sted inden Riget, som maatte blive opgivet, og som første Gang betales i 11te Juni Termin 1886, og bliver Kapitalen paa samme Maade at erlægge, naar den til Betaling er forfalden.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Kapital, Renter, Rentes Renter, Opsigelses- og Søgsmaals Omkostninger pantsætter jeg herved med første Prioritet den mig i Følge Skjøde af 14 December 1885 tinglæst 15 December 1885 tilhørende Ejendom ¨Liselund¨ med Tilliggende Matr. No 18 og 36 i Maglebrænde Sogn og Matr. No 1 til 14 i Fjendstrup i Stubbekjøbing Herred.
af Hartkorn 36 Td. 1 Skp. 2 Fdk. 2 Alb. Ager og Eng
og - - ¨ - - 5 - 1 - 1 - Skovskyld.
Gammelskat 204 Rdl. 28 sk med et Areal af ca. 395 Tdr. Land samt i den til Ejendommen hørende Konge- og Kirketiende, udi hvilken samlede Ejendom (som i Aaret 1875 er vurderet til 360000 Kr.), saaledes som den mig ved fornævnte Skjøde hjemles samt er og forefindes eller herefter bliver bebygget og forbedret i saavelsom i samtlige i Bygningerne værende Kakkelovne og alle andre mur- og nagelfaste Appertinentier med iøvrigt Tilhørende, Intet undtaget; i den af Ejendommen gaaende Leje- eller Forpagtningsafgift; i Jordernes Afgrøde, hvad enten den staar paa Marken eller er bragt i Hus; i Gaardens Besætning, bestaaende af 17 Heste, 70 Køer og Tyre, 0 Ungkvæg 300 Faar, 25 Svin,

Tingdagen den 9de Marts 1886.

til en samlet Værdi af 23000 Kr, de til Gaarden hørende Avls- og Mejeriredskaber og andet Inventarium, tilsammen af Værdi 7000 Kr.; den til enhver Tid ved Gaarden værende Gjødning; i den Sum (for Tiden 106,620 Kr.); hvortil Bygningerne nu ere eller herefter blive assurerede i Brandkassen, og i enhver anden til den pantsatte Ejendom, hørende Gjenstand eller Indtægt, - Overformynderiet uhindret af Leje- eller Forpagtningskontrakter eller andet deslige, skal have og beholde fornævnte 1ste Prioritet, indtil Kapital, Renter og Omkostninger som meldt skadesløst ere betalte.
De til den pantsatte Ejendom hørende Bygninger, Besætning, Inventarium og øvrige Tilbehør forpligter jeg mig til bestandig at holde brandforsikrede til dere fulde nuværende Værdi.
Holdes Pantet ikke i forsvarlig Stand, eller Renter eller betingede Kapitalafdrag udeblive udover den 18de i Terminsmaaneden de af Ejendommen gaaende Skatter og Afgifter ikke til Forfaldstiderne prompte erlægges, eller den ovennævnte Forpligtelse med Hensyn til Brandforsikring forsømmes - da er Kapitalen strax og uden nogen Opsigelse forfalden til skadesløs Betaling; og med Hensyn hertil er jeg pligtig hver Termin, om paafordres, med Vedkommendes Kvitteringer eller Attester at godtgjøre, at ingen saadan Restance paahviler Ejendommen.
Ligeledes er Kapitalen strax forfalden til Udbetaling naar jeg ved Skjøde eller andet lignende Adkomstdokument afhænder den pantsatte Ejendom eller Dele af samme, uden at Overformynderiets Samtykke er indhentet til, at Kapitalen hel eller delvis maa forblive indestaaende mod ny Obligation.
Skulde der af Pantet ikke kunne udbringes skadesløs Betaling for Kapital, Renter, Rentes Renter og Omkostninger, er jeg eller Arvinge pligtig at tilsvare det Manglende.
Saa forpligter jeg mig ogsaa til at erlægge de Omkostninger, der blive at betale, naar den herved pantsatte Ejendom efter Overformynderiets Forlangende bliver efterset eller omvurderet.
I Søgsmaalstilfælde, denne Gjæld eller Pantsætning vedkommende, underkaster jeg mig og Arvinger den hurtige Retsforfølgning, som Forordningen af 25de Januar 1828 hjemler, og er jeg eller de pligtig at modtage Opsigelse, Indkaldelse og Varsel paa

Tingdagen den 9de Marts 1886.

det pantsatte Sted uden Hensyn til Bopæl eller Opholdssted skal det ogsaa staa min Kreditor frit for uden Lovmaal og Dom strax at lade foretage Execution i det Pantsatte i de i Lov af 29de Marts 1873 § 15 nævnte Tilfælde.

Til Bekræftelse har jeg i Overværelse af Notarius publicus underskrevet denne Obligation.

Skrevet i Stubbekjøbing den 8de Marts 1886.
Jul. N. Nyholm.

1886 den 8de Marts mødt oaa Stubbekjøbing Herreds Notarialkontor Proprietær Julius Nicolai Nyholm til Liselund der er Notarius og Vidner personlig bekjendt, og underskrev egenhændig foranstaaende Obligation, med hvis Indhold han erklærede sig bekjendt. Dette bliver herved notarialiter attesteret under Haand og Embeds Segl.

Som Vidner fungerede Fuldmægtig Munk og Kontorist Haurum.

Stubbekjøbing Herreds Notarialkontor d. u. s.
Oxenbøll.
(L. S.)

Vidner.
Vald. Haurum. H. Munk.
Gb. Kr. 4,55.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 9 Marts 1886.

2 ældre Obligationer til Overformynderiet paa tilsammen 100000 Kr. ere ikke udslettede.

Oxenbøll.
(L. S.)