Panteobligation

8 Juni 1886

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


6.

Stempel 3 Kr. 30 Øre.

Udsl 25/6 1895 Nr 34

Panteobligation No 3087.

Undertegnede Parcellist Jørgen Rasmussen i Maglebrænde erkjender herved, at jeg ved et modtaget Laan er bleven skyldig til Spare= og Laanekassen for Falsters Landbostand den Sum 2000 Kr., skriver To Tusinde Kroner.
Denne Gjæld forpligter jeg mig til at forrente

Tingdagen den 8de Juni 1886.

med 5 p Ct., skriver fem pro Cent pro anno fra 11 December s. A., hvilken Rente erlægges hver 11te Juni og 11te December, første Gang førstkommende 11te Juni for det da forløbne Tidsrum.
Kapitalen forbliver indestaaende i nedennævnte Ejendom, og saalænge ingen Opsigelse har fundet Sted, afbetales den med 100 Kr., skriver Et Hundrede Kroner hver 11te Juni og 11te December Termin.
Kapital, Renter og de betingede Afdrag blive stedse at erlægge portofrit paa Kreditors Bopæl, eller hvilket andet Sted heri Riget, kan maatte forlange.
Første Afdrag erlægges i 11te December Termin d. A.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Kapital, Renter og alle i Tilfælde af Opsigelse og sammes Forkyndelse eller Retsforfølgninger flydende Omkostninger giver jeg herved Kreditor 1ste Prioritets Panteret i den mig i Følge Skjøde, tinglæst 12te Januar d. A. tilhørende Ejendom Matr. No 5b i Maglebrænde By og Sogn af Hartkorn 6 Skp. 3 Fdk. 2 Alb., Glskat. 4 Kr. 77 Øre med Konge- og Kirketiende, dog med Reservation af, at der paa Ejendommen hviler en aarlig Afgift til Sognepræsten i Stubbekjøbing af 4 Tdr. 6 Skp. 0½ Fdk. Byg at betale med Penge hvert Aars 11te Juni efter foregaaende Aars Kapitalstaxt, at der paa Maglebrænde Sogns Kongetiende hæfter kgl. Kapital 1300 Kr. og aarlig Refusion til Nykjøbing Latinskole af 10 Tdr. Rug 11 Tdr. Byg og 3 Tdr. Havre og paa Kirketienden, hvortil Adkomsten er mangelfuld, kgl. Kapital 1100 Kr., der dog skal være betalt uden Udslettelse, tilligemed alle dertil hørende Bygninger med deres mur- og nagelfaste Appertinentier (derunder Kakkelovne), Bygningernes Assurancesum, Besætning og Inventariet, den til enhver, Tid paa Ejendommen værende Gjødning og Afgrøde i Straa, Hø og utærsket Sæd, og Assurancen paa alt dette, med al af Ejendommen Gældende Leje og Interesse, samt i enhver Forøgelse og Forbedring, som Ejendommen eller de øvrige ovennævnte pantsatte Gjenstan-

Tingdagen den 8de Juni 1886.

de senere maatte undergaa.
Kapitalen eller dens Rest kan fra begge Sider med 3 Maaneders Varsel opsiges til Udbetaling i en 11te Juni eller 11te December Terming.
Udbliebliver jeg med Betalingen af forfaldne Afdrag og Renter over 8 Dage fra Forfaldsdagen, hvis jeg lader Pantet forringe eller paadrager det Restancer af Skatter og Afgifter eller af andre Præstationer og Behæftelser, som ere prioriterede forud for nærværende Fordring, eller ikke paa Anfordring dokumenterer, at ingen saadanne Restencer findes, eller hvis jeg undlader at holde Bygningerne, Besætningen, Inventariet og Produktbeholdningerne etc. assurerede mod Ildsvaade til deres Værdi, hvis mit Bo kommer under Skiftebehandling, eller hvis jeg i Øvrigt undlader nøjagtigt at opfylde mine Forpligtelser efter nærværende Obligation, da er min hele Gjæld efter samme strax og uden Opsigelse forfalden til skadesløs Betaling.
Ligesaa forfalder Kapitalen strax og uden Opsigelse til Betaling, saafremt jeg ved Kjøbekontrakt, Skjøde eller anden Dokument afhænder den pantsatte Ejendom.
Naar Kreditor maatte forlange saadant, er jeg pligtig at godtgjøre, at det Pantsatte er behøring assureret.
I Søgsmaalstilfælde i Anledning af nærværende Gjældsforhold er jeg og mine Arvinger - der hæfte en for alle og alle for en for mine Forpligtelser efter denne Obligation - underkastede den ved Forordningen af 25de Januar 1828 hjemlede hurtige Retsforfølgning og pligtige at give Møde for Stubbekjøbing Forligskredses Forligskommission og Stubbekjøbing Herreds Jurisdiktion som første Instants. Forligsindkaldelse, Stævning og Dom med Varsel som til Indenherredsboende kan forkyndes paa den pantsatte Ejendom med samme Retsvirkning som paa min Bopæl.
Kreditor har ret til i de i Lov af 29de Marts

Tingdagen den 8de Juni 1886.

1873 § 15 nævnte Tilfælde at gjøre Exekution i Pantet uden Lovmaal og Dom, hvilken Ret ogsaa skal kunne gjøres gjældende i Tilfælde af Udeblivelse med Renter.
Det bemærkes endvidere, at Ejendommen ikke maa udstykkes i Perceller af mindre Størrelse end 6 Tdr. Land, at Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken og at Præstetienden svares aarlig med 6 Skp. 1½ Fdk. Havre efter Kapitalstaxt.

Udstedt i Nykjøbing p. F. den 5te Juni 1886.
J. Rasmussen.

Til Vitterlighed ogsaa om rigtig Datering.
C. Gustavsen. J. E. Shwensen.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 8de Juni 1886.

Madsen.
kst. (L. S.)