Panteobligation

12 Juni 1888

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


14,

Stempelfri.

Udslettet 12/1 1909 No 64

Panteobligation.

Undertegnede Væver Lars Olsen erkjender herved, at jeg ved at indtræde som Medlem i "Kreditforeningen af Ejere af mindre Ejendomme paa Landet i Østifterne" har modtaget tillaans af bemeldte Forening 700 Kr, hvilker Syv Hundrede Kroner ere mig udbetalte paa statutmæssig Maade. I Forhold til denne Gjæld bliver jeg saaledes i Følge Foreningens Statuter solidarisk ansvarlig med dens øvrige nuværende og tilkommende Debitorer for alle af Foreningen indgaaede Forpligtelser, indtil jeg statutmæssig er udtraadt af den. Af den nævnte Gjæld erlægger jeg aarlig 5⅕%, er fem en Femtedel, pCt eller Kr 36,40 hvoraf Halvdelen eller Kr 18,20 erlægges hver 11´ Juni og 11´ December. Det første halvaarlige Bidrag erlægges den 11 11¨ December 1888 med Kr 18,20 for Tidsrummet fra 11¨ Juni 1888 til 11¨ December 1888. Af de nævnte halvaarlige Indbetalinger tilfalder i hver Termin 1/13 eller 20 Øre pr 100 Kr af Gjældens oprindelige Beløb Seriens Foreningens Reserve= og Administrationsfond derefter beregnes Rente af den til enhver Tid skyldige Sum med 4 pCt aarlig, og Resten afskrives som afdrag paa Gjælden. Kapitalen er fra Foreningens Side uopsigelig, saalænge nærværende Obligations Bestemmelser nøjagtigt opfyldes. Derimod staar det mig frit for med 6 Maaneders Varsel, eller forsaavidt jeg betaler med de af Foreningen udstedte Obligationer, hvilke Foreningen er pligtig at modtage til deres paalydende Beløb, da udeb foregaaende Varsel i enhver af de fornævnte Terminer at afbetale Gjælden uden i det Hele eller afdragsvis, og intet Afdrag maa være under 50 Kr., Alt i Overensstemmelse med Foreningens Statuter § 21. Afdrag paa Gjælden fritager mig imidlertid ikke for at svare de halvaarlige Renter og Bidrag af den hele nuværende Hovedstol eller for at lære det fulde solidariske Ansvar for Foreningens Forpligtelser i Forhold til den nuværende Hovedstol.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Alt hvad jeg efter nærværende Obligation til nogen Tid maatte være Foreningen skyldig, være sig Kapital, Renter, ordentlige eller overordentlige Bidrag eller Omkostninger i Anledning af Fordringens Sikring og Inddrivelse saavel som overhoved for Opfyldelsen af mine Forpligtelser som Medlem af Foreningen ] pantsætter jeg herved med 1ste Prioritet den mig ifølge Adkomst, læst 13¨ Januar 1880 tilhørende Ejendom Matr. No 16d og 8b af Maglebrænde By og Sogn, Stubbekjøbing Herred, Maribo Amt af Hartkorn 2¾ Alb og 1¾ Alb med Gammelskat tilsammen 72 Øre, der har et Areal af 4410 Alen (hvorom Retsanmærkning frafaldes) med de paa Ejendommen til enhver Tid værende Bygnin-

Thingdagen den 12¨ Juni 1888

ger, disses grund=, mur= og nagelfaste Tilbehør, derunder Kakkelovne og Komfurindretninger, Avl og Afgrøde - tærsket og utærsket -, Gjødning, Besætning, Inventarium og Redskaber, al af Ejendommen gaaende Besætning Leje og anden Interesse saavelsom samtlige pantsatte Gjenstandes Assurancesummer, der for Bygningerne for Tiden andrage 1240 Kr, Alt saaledes som Pantet, der ved Taxationsforretning af 16¨ Maj 1888 er vurderet til 1600 Kr, nu er og forefindes eller herefter maatte blive forøget og forbedret.
[Dersom jeg udebliver med noget halvaarligt Bidrag ud over Udgangen det ved en paa min Bekostning foretagen Omtaxation befindes ikke længer at yde statutmæssig Sikkerhed, eller jeg undlader at holde de pantsatte Gjenstande assurerede imod Ildsvaade til deres Værdi, eller jeg paadrager Pantet nogen Restance af Skatter, offentlige Afgifter eller Tiender, eller af andre Ejendommen paahvilende Præstationer eller Behæftelser, da er Kapitalen eller dens Rest til saadan Tid tilligemed Altm hvad videre jeg skylder efter denne Obligation, i ethvert enkelt af de nævnte Tilfælde strax forfalden til skadesløs Betaling, og Foreningens Bestyrelse i Henhold til Lov af 29de Marts 1873 § 15 berettiget til uden foregaaende Lovmaal og Dom strax at gjøre Udlæg i Pantet og lade samme bortsælge ved offentlig Auktion eller i fornødent Fald udlægges Foreningen til Ejendom. Det samme gjælder ogsaa saafremt jeg skulde undlade inden Udgangen af hvert Aars Marts Maaned at tilstille Foreningens Repræsentant for Maribo Amt tilstrækkeligt Bevis for, at der ikke paahviler Pantet nogen Restance, og at de pantsatte Gjenstande ere behørig assurerede imod Ildsvaade. I Henhold til § 17 i Foreningens Statuter er jeg derhos pligtig til, naar jeg udebliver med noget halvaarlig Bidrag udover Udgangen af Juni eller December Maaned, at svar ½ pCt af Restancen som Strafrente for den løbende Maaned og fremdeles ½% for hver begyndende Maaned, indtil Betaling sker.
Foreningens Repræsentant og Bestyrelse, eller hvem disse dertil bemyndige, ere berettigede tiltilenhver Tid at undersøge Pantets Tilstand, hvorhos jeg er pligtig til angaaende samme at meddele alle Oplysninger, som maatte blive forlangte af mig.
Alle Indbetalinger, hvortil jeg efter nærværende Obligation, blive portofrit at erlægge paa Foreningens Kontor i Kjøbenhavn eller paa hvilket andet Sted, Foreningens Bestyrelse maatte anvise mig.
Iøvrigt underkaster jeg mig de Bestemmelser, som indeholdes i Foreningens af Indenrigsministeriet unde 30te September 1880 stadfæstede Statuter med de Forandringer, som disse paa statutmæssig Maade maatte undergaa i den Tid hvori jeg er Debitor efter denne Obligation, ligesom jeg, hvis der i nogetsomhelst Tilfælde maatte opstaa Søgsmaal i Anledning af nærværende Fjældsforhold, er underkastet den hurtige Retsforfølgning som Frd. 25 Januar 1828 hjemler.
Det bemærkes, at der er Mangel i Henseende til en tidligere Ejers Adkomst paa den med Matr No 16d følgende Kirketiende og den Matr. No 8b følgende Konge- og Kirketiende, at Ejendommen er tiendepligtig og at der paa samme er læst følgende Hæftelser :
1. Paa hele Sognets Kongetiende Kgl Kapital 1300 Kr og Refusion til Nykjøbing Latin-

Thingdagen den 12te Juni 1888

skole aarlig 10 Tdr Rug, 11 Tdr Byg og 3 Tdr Havre.
2. Paa hele Sognets Kirketiende Kgl Kapital 1100 Kr, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken.
3. Ejendommen henhører under Stangerup Gods, i hvilken Henseende bemærkes :
a. Paa hver hel Gaard under Godset hæfter Kr 83,62 foruden med solidarisk Forpligtelse for udstykkede Parceller.
b. paa hele Stangerup Gods hviler aarlige Refusioner til Beløb Kr 193,88 foruden en Del Naturalpræstationer, der ikke ere anslaaede i Penge.

Skrevet i Stubbekjøbing d: 4¨ Juni 1888.
Lars Olsen

Til Vitterlighed om Underskriftens Ægthed, Dateringens Rigtighed, Debitors Fuldmyndighed samt om at Obligationen forinden Underskriften er ratihaberet af Debitor.
W. Lauritzen. H. Munk
Kontorist. By- og Herredsfuldmægtig.
- - Stubbekjøbing

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret den 12te Juni 1888
Det attesteres, at der under 1¨ Maj d. A. er aflæst og udslettet en af samme Debitor udstedt Panteobligation stor 500 Kr, og da begge disse Obligationer vare prioriterede i samme Ejendomme som ommeldt i nærværende Dokument, er dette ikke stempelpligtigt i Medfør af Konverteringsloven af 1¨ April 1887.

Wineken
L. S.