Panteobligation

17 Juli 1888

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


10.

Stempel 6 Kr. 65 Øre.

Udsl. 23/6 91 Nr 30

Panteobligation.

Undertegnede Gaardejer Ole Hansen i Maglebrænde erkjender herved, at jeg ved at have modtaget et kontant Laan er bleven skyldig til Gaardejer Rasmus Pedersen i Marrebæk den Sum 4000 Kr, skriver Fire Tusinde. - Denne Gjæld forpligter jeg mig til at forrente med 4½% skriver halvfemti p. C. p. A. fra Dato, hvilken Rente erlægges hver 11te Juni og 11te December, første Gang førstkommende 11te December for det da forløbne Tidsrum.
Kapitalen forbliver indestaaende i nedennævnte Ejendom saaldes, at den med ½ Aars Varsel fra en af Siderne kan op opsiges til Udbetaling i en 11te Juni eller 11te December Termin, Kapital, Renter og eventuelle Afdrag blive strax at erlægge portofrit paa Kreditors Bopæl, eller hvilket andet Sted her i Riget han maatte forlange.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Kapital, Renter og alle i Tilfælde af Opsigelse og sammes Forkyndelse eller Retsforfølgninger flydende Omkostninger giver jeg herved Kreditor oprykkende Prioritet og Panteret eventuelt Selvskyldnerkautionisten i den mig ifølge tinglæst Adkomst tilhørende Ejendom i Maglebrænde By og Sogn bestaaende af :
Matr. Nr. 12a af Hartkorn 2 Td: 7 Skp 0 Fdkr 0¾ Alb: { Gammelskat.
- ¨ ¨ - 37h ¨ Do 0 - 0 - 3 - 0¾ - { 33 Kr 53 Øre.
med Konge- og Kirketiende næstefter 9000 Kr Kreditkassenmidler med solidariske og andre statutmæssige Forpligtelser deriblandt højere Rente end 4% p. A. og reserveres, at paa Sognets Kongetiende hæfter 1300 Kr. og aarlig Refusion 10 Tdr Rug 11 Tdr Byg og 3 Tdr Havre, at paa Sognets Kirketiende hæfter 1100 Kr, at Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader, at paa Stangerup Fods, hvorunder Ejendommen hører, hviler aarlige Refusion Kr 193,88 foruden de Naturalpræstationer, at paa hver hel Gaard under Godset hæfter Kapital Kr 83,62 med solidarisk

Tingdagen d. 24de Juli 1888.

Forpligtelser for udstykkede Parceller, og at paa Matr. Nr 12a hviler Vejservitut. Iøvrigt pantsætter Ejendommen tillige med alle dertil hørende Bygninger med deres mur og nagelfaste Appertinentier (derunder Kakkelovne) Bygningernes Assurancesum, Besætningen og Inventariet, den til enhver Tid paa Ejendommen værende Gjødning og Afgrøde i Straa Hø og utærsket Sæd, og Assurancen paa alt dette med al af Ejendommen faldende Leje og Interesse, samt i enhver Forøgelse og Forbedring som Ejendommen eller de øvrige ovennævnte pantsatte Gjenstande senere maatte undergaa.
Udebliver jeg med Betalingen af forfaldne Renter over 8 Dage fra Forfaldsdagen, hvis jeg lader Pantet forringe eller paadrager det Restancer af Skatter og Afgifter eller af andre Præstationer eller og Behæftelser, som ere prioriterede forud for nærværende Fordring, eller ikke paa Anfordring Dokumenteres, at ingen saadanne Restancer findes, eller hvis jeg undlader at holde Bygningerne, Besætningen, Inventariet og Produktbeholdningerne etc. assurerede mog Ildsvaade til deres Værdi, hvis ens Bo kommer under Skiftebehandling, eller hvis jeg iøvrigt undlader nøjagtigt at opfylde mine Forpligtelser efter nærværende Obligation, da er min hele Gjæld efter samme strax og uden Opsigelse forfalden til skadesløs Betaling, hvis Kreditor fordrer det. - Ligesaa forfalder Kapitalen strax og uden Opsigelse til Betaling, saafremt jeg ved Kjøbekontrakt, Skjøde eller andet Dokument afhænder den pantsatte Ejendom. - Naar Kredito maatte forlange saadant, er jeg pligtig at godtgjøre, at det Pantsatte er behørig assureret.
I Søgsmaalstilfælde i Anledning af nærværende Gjældsforhold er jeg og mine Arvinger - der hæfte en for alle og alle for en for mine Forpligtelser efter denne Obligation - underkasteds den ved Frd. 25de Januar 1828 hjemlede hurtige Retsforfølgning og pligtige at give Møde for Stubbekjøbing Forligskreds, Forligskommission og Stubbekjøbing Herreds Jurisdiktion som første Instants. Forligsindkaldelse, Stævning og Dom med Varsel som til indenherredsboende Mand kan forkyndes paa den pantsatte Ejendom med samme Retsvirkning som paa min Bopæl. Kreditor har Ret til i de i

Tingdagen d. 24de Juli 1888.

Lov af 29de Marts 1873 § 15 nævnte Tilfælde at gjøre Exekution i Pantet uden Lovmaal og Dom, hvilken Ret ogsaa skal kunne gjøres gjældende i Tilfælde af Udeblivalse med Renter.
Derhos paatager jeg underskrevne Gaardejer Niels Arendt i Vejringe mig som Selvskyldnerkautionist at indestaa for skadesløs Opfyldelse af denne Obligation og underkaster jeg mig i Søgsmaalstilfælde foranstaaende for Debitor givne Bestemmelser.

Udstedt i Nykjøbing p. F. d. 14de Juli 1888.
Ole Hansen.

Som Selvskyldnerkautionist.
N. P. Arendt.

Til Vitterlighed ogsaa om rigtig Datering.
C. Gustavsen E. Damgaard.
Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret d. 24de Juli 1888

Efter Skjøde- og Pantebøgerne ejes den pantsatte Ejendom af Ole Hansen Svendsen.

Wineken
(L. S.)