Panteobligation

6 Maj 1890

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


2.

Stempel Kr 48,35.

21/1 1908 Nr. 11 læst Paategning.

Aflyst 26/8-35

Fornyelses - Panteobligation fra Gaardejer Jens Peder Jensen til Creditkassen for Landejendomme i Østifterne med Pant i Ejendommene Matr. Nr. 8a, 37b og 12f i Maglebrænde By og Sogn, Stubbekjøbing Herred, Maribo Amt, med Andel i Maglebrænde Sogns Konge og Kirketiende,

________________

Fornyelses - Panteobligation

Undertegnede Gaardejer Jens Peder Jensen i Maglebrænde, som er bleven Ejer af de ifølge Panteobligation, thinglæst 14de December 1880 af Gaardejer Rasmus Peter Henriksen Stæhr til den 1ste Serie af Creditkassen for Landejendomme i Østifterne pantsatte Ejendomme Matr. Nr. 8a, 37b og 12f i Maglebrænde By og Sogn, Stubbekjøbing Herred, Maribo Amt med Andel i Maglebrænde Sogns Konge- og Kirketiende, overtager herved den ifølge foranstaaende Obligation tilbagestaaende Restgjæld 29014 Kr 82 Øre og erkjender saaledes, at jeg ved at indtræde i forrige Debitors Sted som Medlem af bemeldte Serie er bleven skyldig til samme Ni og Tyve Tusinde og Fjorten Kroner 82 Øre.
II Forhold til den oprindelige stiftede Gjæld 30000 Kr, skriver Tredive Tusinde Kroner, bliver jeg saaledes, overensstemmende med Creditkassens Statuter solidarisk ansvarlig med Kassens øvrige nuværende Debitorer af dens 1ste Serie for alle af denne Serie indgaaede Forpligtelser, indtil jeg paa statutmæssig Maade er udtraadt af Serien og mit Mellemværende med Foreningen er blevet fuldkommen berigtiget.
Af Gjældens ovennævnte oprindelige Beløb erlægger jeg aarlig 4½ pCt., heraf tilfalder ⅕ pCt. Seriens Reserve- og Administrationsfond; af de tilbageblivende 4 3/10 pCt. ere 3½ pCt. af den til enhver Tid skyldige Capital Rente, ½ pCt. af den til enhver Tid skyldige Capital henlægges til Setiens særlige Fond og det øvrige afskrives som Afdrag paa Gjælden. Saafremt Laanet ikke maatte være indfriet inden den 124de Termin efter dets Stiftelse, indbetales Resten af det i nævnte

Thingdagen den 6te Maj 1890.

Termin tilligemed den sidste halvaarlige Ydelse.
Disse Ydelser erlægges halvaarlig i hver 11te Juni og 11te December Termin med Halvdelen hver Gang, og første Gang i 11te Julini Termin 1890 for det da forløbne Halvaar.
Naar denne Betaling prompte præsenteres og de øvrige i denne Obligation stipulerede Fordringer Forpligtelser nøjagtigen efterkommes, er Gjælden uopsigelig fra Creditkassens Side, saalænge den nedenfor pantsatte Ejendom vedbliver at tilhøre mig, hvorimod det, naar Ejendommen gaar over til en ny Ejer, bliver paa Creditkassens Bestyrelse, om den, eventuelt efterat Ejendommen er bleven underkastet en ny Taxation, vil lade den nye Ejer indtræde i mine Forhold til Kassen mod at udstede en ny Forskrivning. I Tilfælde af Udparcellering forholdes der efter Statuternes § 16, 1ste og 2den Passus. Derimod staar det mig eller mine Arvinger frit for, med 6 Maaneders Varsel, til en af de ovennævnte Terminer at opsige enten hele Restgjælden eller hvilketsomhelst større eller mindre Beløb af samme, der er et Multiplum af 100 Kroner.
Ogsaa uden Varsel kan jeg til enhver Tid afbetale hele min Restgjæld eller et overordentligt Afdrag paa samme, naar samme Betalingen finder Sted med de af Creditkassen udstedte 3½ pCt R rentebærende Obligationer, der, naar de høre til 1ste Series 2den Afdeling, modtages til deres paalydende Beløb. Alle Indbetalinger skulle skee paa erlægges portofrit paa Kassens Hovedcontoir, hvortil jeg maatte være henvist.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Alt, hvad jeg efter denne Obligation til enhver Tid maatte være Foreningen skyldig, være sig Capital, Renter, Bidrag til Reserve- og Administrationsfonden eller mulige Omkostninger i Anledning af Fordringens Sikrelse og Inddrivelse, saavelsom overhovedet for Opfyldelsen af mine Forpligtelser som Medlem af Foreningen, pantsætter jeg herved med 1ste Prioritet efter Bankhæftelsen de ig ifølge Skjøde, thinglæst 7de Januar 1890, tilhørende Ejendomme Matr Nr 8a, 37b og 12f i Maglebrænde By og Sogn, Stubbekjøbing Herred, Maribo Amt, tilsammen skyldsatte for Hartkorn 7 Tdr 5 Skp 3 Fdk 2½ Alb, Gammelskat 121 Kr 44 Øre, bestaaende af

Thingdagen den 6¨ Maj 1890.

73 6500/14000 Tdr Land, med tilhørende Andel i Sognets Konge- og Kirketiende, tilligemed alle dertil hørende Bygninger, med deri værende mur- og nagelfaste Appertinentier, Kakkelovne derunde indbefattede, Bygningernes Assurancesum, Besætning og Inventarium, saaledes som samme i Taxationsforretningen findes beskreven, Sæd og Afgrøde paa Marken eller i Husene, samt Gjødningen, og Assurancen paa alt Dette, med videre af Ejendommen faldende Indtægt og Interesse - hvilken Ejendom ved en i Henhold til Lov af 19de Marts 1869 - den 12te October 1880 afholdt, og herhos beskrevet vedhæftet Taxationsforretning er ansat til en Værdi i Handel og Vandel af 60000 Kr, og hvis Bygninger for Tiden ere forsikrede i Brandkassen for 15620 Kr.
Forsaavidt nogen af de Pantet tilhørende Indtægter, Natural- eller Arbejdspræstationer, som ere medregnede ved Ejendommens Taxations, maatte blive afløst i den Tid, hvori Gjældsforholdet vedvarer, da skal den Afløsningssum, der maatte blive erlagt for en slig Revenne, umiddelbart indbetales i Foreningens Kassen som extraordinairt Afdrag paa Gjæølden. Dersom jeg udebliver længere end til Udgangen af vedkommende respective Juni eller December Maaned med nogen Del af, hvad jeg efter denne Obligation har at indbetale til Foreningen i nogen af de anførte Terminer, eller det ved Omtaxation af Pantet viser sig, at dette paa Grund af Forringelse ikke længere yder statutmæssig Sikkerhed, eller jeg tilegner mig Afløsningssummen for nogen af de Ejendommen tilhørende Indtægter eller Natural- eller Arbejdspræstationer, eller jeg undlader at holde Bygningerne, med Besætningen, Inventariet og Productbeholdningen assurerede mod Ildsvaade til deres Værdi eller jeg paadrager Pantet Restancer af Skatter, offentlige Afgifter eller Tiender, eller Restance med Hensyn til de Præstationer eller Behæftelser, som maatte være prioriterede i Ejendommen forud for Foreningens Fordring, da er Capitalen eller hvad deraf til enhver Tid maatte staa til Rest, tilligemed Alt, hvad videre jeg skylder efter denne Obligation, i hvert enkelt af de anførte Tilfælde strax forfalden til Betaling og Foreningens Besty-

Thingdagen den 6te Maj 1890.

relse berettiget til uden foregaaende Forligsmægling, Rettergang eller Dom ved Fogden at gjøre Udlæg i Pantet eller en saadan Del deraf, som Bestyrelsen maatte finde fornøden, og lade samme bortsælge ved offentlig Auction eller i fornødent Fald udlægge Foreningen med Rente og Rentes Rente, beregnet fra forfaldsdagen, og uden at det gjorte Udlæg eller den derefter berammede Auction skal kunne stanses eller underkjendes ved nogen Paaankning til højere Ret, naar Auctionen er afholdt i Overensstemmelse med Pl. af 22¨ April 1817 og Frd. af 11te September 1833, hvorimod det dog skal staa mig frit for, hvis jeg anseer mig forurettet, at anlægge Regressøgsmaal til at erholde Erstaning af Foreningen. Creditkassens Bestyrelse, eller hvem denne dertil bemyndiger, skal til enhver Tid være berettiget til at undersøge Pantets Tilstand, og jeg derhos pligtig til at meddele de Oplysninger, som i saa Henseende maatte forlanges, ligesom jeg og, naar forlanges, inden hvert Aars Maj Maaneds Udgang er pligtig til at tilstille Bestyterelsen tilstrækkeligt Bevis for, at ingen Restance i nogen Henseende paahviler Pantet, og at Bygninger, Productbeholdning, Besætning og Inventarium ere forsikrede mod Ildsvaade.
Iøvrigt underkaster jeg mig de Bestemmelser, som indeholdes i Creditkassens af Regjeringen approberede Statuter, tilligemed de Forandringer, som disse paa statutmæssig Maade maatte undergaa, ligesom jeg, hvis der i noget somhelst Tilfælde maatte opstaa Søgsmaal i Anledning af nærværende Gjældsforhold, er underkastet den hurtige Retsforfølgning, som Frdn. af 25de Januar 1828 forseskriver.
Det bemærkes : 1=) at de herved pantsatte Ejendomme henhøre under Stangerup Gods, i hvilken Henseende bemærkes : a) paa hver hel Gaard under Godset hæfter Kr 83,62 med solidarisk Forpligtelse Ansvar for udstykkede Parceller; b) paa hele Stangerup Gods hviler aarlige Refusioner til Beløb Kr 193,88 foruden en Del Naturalpræstationer, der ikke ere anslaaede t i Penge. 2) at paa Sognets Kongetiende hæfter kgl. Capital 1300 Kr og aarlig Refusion til Nykjøbing Latinskole af 10 Tdr Rug, 11 Tdr Byg

Thingdagen den 6¨ Maj 1890.

og 3 Tdr Havre; 3) at paa Sognets Kirketiende hæfter kgl. Capital 1100 Kr, der dog skal være betalt, hvorhos alle Husfolkene i Fjendstrup skulle have fri Stolestader i Kirken. 4) at der i aarlige Vederlag for Præstetiende svares af Matr Nr 8a og 37b 5 Tdr 5 Skp 1 Fdk Byg og af Matr Nr 12f 3 Skp 0½ Fdk Hvede, Rug, Havre og Ærter og 6 Skp 0¾ Fdk Byg, i do do for Smaaredsel til Præsten af Matr Nr 8a og 37b 3 Skp 1 Fdk Byg og af Matr Nr 12f 1 Skp 2 Fdk Byg samt i do do for Kvægtiende til Samme af Matr Nr 8a og 37b 1 14/16 Fdk Byg og af Matr Nr 12f 0 9/16 Fdk Byg.

p. t. Stubbekjøbing den 30te April 1890.
J. P. Jensen

Til Vitterlighed om Underskriftens Ægthed og Dateringens Rigtighed
L. Ravnsgaard, Overretssagfører. Th. Schade, Melhandler
- Stubbekjøbing

Læst inden Stb. Herreds Ret den 6te Maj 1890.

P. Th. Madsen
cst (L. S.)