Panteobligation

9 December 1890

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


10.

Stempel 10 Kroner.

Udslettet 28 Marts 1905 nr. 5.

Panteobligation.

Jeg underskrevne Gaardejer Hans Peter Petersen Johnsen i Fjendstrup erkjender herved at være "Det i Stedet for det af Kammerraad Chr. Kehlets Enke Marie Margareta født Egh oprettede Hospital i Stangerup substituerede Legat for Trængende i Gunslev og Maglebrænde Sogne og i Gunsemagle By" den Sum 6000 Kr skyldig. Thi for-

Tingdagen d. 9de December 1890.

pligter jeg mig og mine Arvinger, disse En for Alle og Alle for Eb, til skadesløst at tilbagebetale fornævnte Sex Tusinde Kroner efter ½ Aars Opsigelse i en 11te Juni eller 11te December Termin og til fra 11te October d. A. til Betaling sker at forrente samme med 4 p. Ct. p. A., der erlægges med Halvdelen i hver 11te Juni og hver 11te December Termin. Kapital og Renter erlægges til Legatets Regnskabsfører eller den, hvelmLegatbestyrelsen ellers maatte bemyndige. Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Kapital, Renter, Renter Renter og alle i Anledning af Fordringens Sikrelse, Opsigelse og Inddrivelse paaløbende Omkostninger, pantsætter jeg herved med 1ste Prioritet de mig ifølge Skjøde, der samtidigt hermed hermed, tilhørende Ejendomme i Fjendstrup By, Maglebrænde Sogn.
Matr. Nr. - 1 af forhen privilig. Hartk. 0 Td 4 Skp 2 Fdk. 2 Alb. Glskat - 5 Kr. 12 Øre.
- - 6 af Hartkorn - ¨ - 0 - 7 - 1 - 1 - Do - 6 - 40 -
- - 15 ¨ - Do - ¨ - 0 - 0 - 1 - 1¼ - ¨ - 0 - 42
- __________________________________________
- - tilsammen af Hartk - 1 Td 4 Skp 1 Fdk 1¼ Alb. Glskat - 11 Kr 92 Øre
med Bygninger samt Ejendommens Andel i Sognets Konge- og Kirketiende, Bygningernes mur- og nagelfaste Tilbehør, hvor under Kakkelovne og Komfurindretninger skulle henregnes, Ejendommens Besætning, Inventarium, Avl og Afgrøde - paa Mark og i Hus, tærsket og utærsket, Bygningernes og øvrige pantsatte Ejendeles Assurancesum, saa vel som al af Ejendommen gaaende Leje og anden Interesse. Saafremt jeg ikke erlægger Renten fuldt ud til Forfaldstid, eller jeg afhænder Pantet eller nogen Del der af, være sig ved Skjøde, Kjøbekontrakt eller andet Dokument, eller jeg undlader at holde Bygninger, Besætning og Inventarium vel vedlige og brandforsikrede til fuld Værdi, eller jeg paadrager Pantet nogen Restance af Skatter, Afgifter eller andre Byrder, da er i ethvert af disse Tilfælde Kapital og Renter strax forfalden til Betaling.
I Søgsmaalstilfælde er jeg og Arvinger underkastede den hurtige Retsforfølgning efter Frd. 25 Januar 1828 og pligtige yil, hvor vi end bo eller opholde os, at møde for den Forligskommission og Ret, hvorunder Pantet hører, efter Varsel som til indenherreds Mand, forkyndt paa den Pantsatte Ejendom, hvor hos jeg vedtager, at der uden foregaaende Lovmaal (Forlig eller Dom) skal kunne gjøres Udlæg i Pantet.

Tingdagen d. 9de December 1890.

i de i Lov 29de Marts 1873 § 13 ommeldte Tilfælde.
Det bemærkes, at der paa Matr. Nr. 1 i Fjendstrup hviler aarlig Afgift 2 Td. 4 Skp Byg efter Kapitalstaxt til Horbelev-Falkerslev Sognekald, at der paa jele Sognets Kongetiende hviler Kgl. Kapital 1300 Kr og aarlig Refusion til Nykjøbing Latinskole 10 Td. Rug, 11 Td. Byg og 3 Td. Havre, at der paa hele Sognets Kirketiende hviler Kapital 1100 Kr der dog skal være betalt, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken, at der klæber Mangel ved en tidligere Ejers Adkomst til Kirketienden, at der paahviler Ejendommens Præstetiende=Vederlag nemlig : Matr Nr. 1 og 6 : 5 Skp 1¼ Fdk. Byg og Rug af hver Sort og paa Matr Nr. 15 : ¾ Fdk Byg og Rug af hver Sort, samt, at der paahviler Ejendommene aarlig Bygafgift til Stubbekjøbing = Maglebrænde Præstekald nemlig : Matr Nr. 1 : 1 Skp 3 Fdk. Matr Nr. 6 : 2 Skp 3 Fdk og Matr Nr. 15 : ½ Fdkr.

Til Bekræftelse under min Haand i 2 Vidners Overværelse.

Fjendstrup d. 17de October 1890.
Peter Johnsen

Til Vitterlighed ogsaa om rigtig Datering.
Jul N. Nyholm. Husejer Tønnes Peter Andersen.
Ejer af Liselund. Fjendstrup.

Af Hensyn til Frd. 28de Juli 1841 fornyes og gjentages Pantsætningen i foranstaaende Obligation herved.
p. t. Liselund d. 7de December 1890.
Peter Johnsen.

Til Vitterlighed ogsaa om rigtig Datering.
Tønnes Peter Andersen. Jul N. Nyholm
Fjendstrup. Ejer af Liselund.

Læst inden Stb. Herreds Ret den 9de December 1890.

P. M. Anker. (L. S.)