Panteobligation

23 December 1890

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


20.

Stempel 75 Øre.

Udslettet 6/7 1909 N 11

Panteobligation.

Jeg underskrevne Husmand Rasmus Hansen, Ejer af Matr. Nr. 10 i Alkestrup, tilstaar herved at være skyldig til det Classenske Fideicommis den Sum 450 Kr, hvilke Fire Hundrede og Femti Kroner jeg herved forpligter mig til at forrente med 4 - er fide - Procent aarlig der erlægges i hver 11te Juni eller 11te December Termin, hver Gang med Halvdelen og første Gang i Juni Termin 1891 for Tiden fra 11te Decbr 1890, samt til at tilbagebetale i en af disse Terminer, naar Kapitalen med et halvt Aars Varsel fra Kreditors eller et Aars Varsel fra min Side bliver opsagt til Udbetaling.
Renterne og i sin Tid Kapitalen betales skadesløst og portofrit til denne Obligations lovlige Ejer paa dennes Bopæl, indtil videre paa Corselitze Godskontor.
Til Sikkerhed for Kapital, Renter og skadesløse Omkostninger, derunder indbefattet Sagføresalær, giver jeg herved min Kreditor Prioritet og Panteret i den mig ifølge Skjøde af 31te October 1890 tilhørende Matr. Nr. 10 i Alkestrup By, Maglebrænde Sogn, Stubbekjøbing Herred, Maribo Amt, der er skyldsat for Hartkorn 2 Skp 1 Fdk 0¼ Alb med de paa denne til enhver Tid værende Bygninger, i den Besætning, Inventarium, Afgrøde i Straa, Hø, utærsket Sæd samt Gjødning og i Ildebrandstilfælde i disse Gjenstandes Assurancesum, saa og i Ejendommens Leje og Interesse, alene næst efter den Panteret, der ifølge den oprindelige Adkomst paa Ejendommen tilkommer Fideicommisset for aarlig Afgift 2 Td 2 Skp 0⅔ Fdk. Byg. Det bemærkes, at der ved det oprindelige Skjøde er taget Reservation om, at Adkomstdokumenter forinden Tinglæsningen skulle forevises paa Corselitze Godskontor samt, at Ejendommen paahviler Præstetiende.
Skulde

Tingdagen d. 23de December 1890.

jeg i nogen kjendelig Grad forrinde Pantet, paadrage det Skatte- eller Afgiftestancer, undlade at holde Bygningerne vel vedlige og assurerede til fuld Værdi i Landbygningernes almindelige Brandforsikring eller udeblive med Renterne længere end 14 Dage efter Forfaldstiden, da er i ethvert af de anførte Tilfælde, hele Kapitalen uden foregaaende Opsigelse strax forfalden til skadesløs Udbetaling. Dette skal ogsaa være Tilfældet, hvis Pantet eller nogen Del deraf af samme ved Skjøde, Kjøbekontrakt eller paa anden Maade udgaar af min Ejendomsbesiddelse, eller jeg skulde blive uraadig over mit Bo.
I Søgsmaalstilfælde bliver Sagen, hvis Kreditor ønsker det, at behandle ved den pantsatte Ejendoms Forligsforme ig Værneting, enten ved den ordinære Ret eller ved Gjærteretten efter Kreditors Valg og efter Bestemmelserne i Forordningen af af 25de Januar 1828 samt efter saadant Kald og Varsel, forkyndt paa Ejendommen, som om jeg havde Bopæl derstans, hvad enten dette maatte være Tilfældet eller ikke -, hvilket ogsaa gjælder om Opsigelser og andre Meddelelser og Forkyndelser vedrørende dette Gjældsforhold. Iøvrigt skal det, naar Kapitalen forfalder til Betaling enten paa Grund af Opsigelse eller udeblivelse med Renter, staa min Kreditor frit for efter Lov af 29de Marts 1873 § 15 uden foregaaende Lovmaal og Dom at lade foretage Exekution i det Pantsatte, saavel for Kapital som for Renter. I ethvert Tilfælde paaligger det mig at betale alle Omkostninger, derunder indbefattet Sagførersalær, skadesløst i hver Instants.
Det er en Selvfølge, at de Forpligtelser og Indrømmelser jeg ved denne Obligation har indgaaet og vedtaget, ere i videste Omfang forbindende for mit Bo, min eventuelle Enke og mine Arvinger, disses En for Alle og Alle for En.

Til Bekræftelse underskriver jeg denne Obligation, som paa min Bekostning kan tinglæses og protokolleres.

Alkestrup p. t. Corselitze d. 17de December 1890.
Rasmus Hansen.

Til Vitterlighed.
Schrøder. Saugmann.

Læst inden Stubbekjøbing Herreds Ret d. 23de December 1890.

P. M. Anker (L. S)