Panteobligation

9 Juni 1891

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


7.

Stempel 5 Kroner.

Læst Transport 6/11 1894 Nr 2.

Udslettet 29/6 1909 N 35.

Panteobligation.

Jeg underskrevne Gaardejer Hans Jørgensen af Stangerup erkjender herved, at jeg ved Kjøbet af den nedenfor pantsatte Ejendom er bleven skyldig til den tidligere Ejer Lars Pedersen Lejre sammesteds den Sum 3000 Kr. hvilker Tre Tusinde Kroner jeg forpligter mig til fra 11te dennes at regne at forrente med 4 - Fire - procent pro anno hvilken Rente erlægges med Halvdelen i hver Juni og December

Thingdagen den 9de Juni 1891.

Termin for det forløbne Halvaar paa Kreditors Bopæl. Kapitalen kan af Krdior ej opsiges til Udbetaling, saalænge det i den pantsatte Ejendom inderstaaende Laan til Østifternes Kreditforenings 2den Series (P. D. 24 Fol 96 med Hovedstol 4000 Kr.) ej er eller ifølge de nugjældende Statuter skulde være fuldt udbetalt. Efter Udløbet af denne Tidsfrist kan Kapitalen af Kreditor opsiges med et halvt Aars Varsel til Udbetaling i en af de nævnte Terminer, fra min Side kan Kapitalen til enhver Tid opsiges med et halvt Aars Varsel til Betaling i en Juni eller December Termin.
Kapitalen erlægges paa Kreditors Bopæl.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Kapital med Renter og Omkostninger giver jeg herved Prioritet og Panteret med Oprykningsret næstefter den ovennævnte Kreditforeningsgjæld, der er nedbragt, uden at dette dog kan ses af Pantebøgerne, til Kr. 2123,74 med solidariske og andre statutmæssige Forpligtelser deriblandt 5% aarlig Ydelse i Forhold til højere aarlig Rente end 4% i den mig ifølge Skjøde af Dags Dat, der thinglæses samtidig hermed, tilhørende Ejendom af Stangerup By, Maglebrænde Sogn med Bygninger og Tilliggende, Konge- og Kirketiende, skyldsat under
Matr. Nr 6Ac for Hartkorn 0 Tdr. 3 Skp. 2 Fdk. 2¼ Alb., Gl. Skat Kr. 6,77
- ¨ ¨ 6Bf for - ¨ 1 - 1 - 0 - 1½ -, Do - ¨ 14,58
Bygningernes mur= og nagelfaste Appertinentier derunder Kakkelovne, Komfur og indmuret Kjedel, Besætning, Inventarium, Avl og Afgrøde i Hus og paa Mark samt Gjødning, Bygningernes og Løsørets Assurancesum, Leje og al anden Interesse. Det bemærkes, at Ejendommen henhører under Stangerup Gods, i hvilken Henseende bemærkes, at paa hver hel Gaard under Godset hviler Kapital Kr. 83,62 for hvilket Beløb udstykkede Parceller ere solidarisk ansvarlige, ligesom der paa hele Godset hviler aarlige Refusioner til Beløb Kr. 193,88 foruden en Del Naturalier, der ikke ere anslaaede til Penge, at Ejendommen bestandig skal vedligeholdes med Bygning og Beboere, at der paa Maglebrænde Sogns

Thingdagen den 9de Juni 1891.

Kirketiende hviler Kapital 1300 Kr og aarlig Refusion stor 10 Tdr. Rug, 11 Tdr. Byg og 3 Tdr Havre, samt at der paa Maglebrænde Sogns Kirketiende hviler Kapital 1100 Kr, der dog skal være betalt, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken.
Til yderligere Sikkerhed for skadesløs Betaling af Kapital med Renter og Omkostninger indestaa underskrevne Gaardejere Hans Peter Larsen Skytte, Hans Pedersen Hare og Jørgen Jørgensen Mikkelsen, alle af Bregninge, Gaardejer Jørgen Rasmussen Thomsen af Stangerup og Tømrer Ole Jørgense af Bregning som Kautionister og Selvskyldnere en for alle og alle for en.
Saafremt jeg nogensensinde udebliver med Renten over Forfaldstid eller jeg paadrager Pantet Restancer af Renter af bedre Prioriteter eller af Skatter, Afgifter eller Tiender, eller jeg maatte afhænde enten hele Pantet eller Dele deraf ved Skjøde, Kjøbekontrakt eller andet Dokument, eller jeg ikke holder Bygningerne, Besætningen eller Inventariet vel vedlige og forsikrede mod Brandskade til fuld Værdi, da er i ethvert enkelt af disse Tilfælde Kapitalen med alt deraf Dependerende strax, fornævnte Uopsigeligehd upaaagtet, forfalden til Udbetaling.
Ligesom jeg vedtager, at Kreditor for Alt hvad han har at fordre efter nærværende Forskrivning, naar Forfaldstiden er kommet, under Iagttagelsen af Reglerne i Lov af 29 Marts 1873 § 15 skal uden foregaaende Lovmaal (Forlig eller Dom) kunne gjøre Udlæg i Pantet, saaledes underkaster jeg og Kautionister os i Søgsmaals Tilfælde den hurtige Retsforfølgning efter Frd. af 25 Januar 1828.
Iøvrigt ere jeg og Kautionister pligtige til at møde for Stubbekjøbing Forligskommission og Bythings=Ret, og skulle alle Indkaldelser, Stævninger og Afkrævninger ved Fogden samt Forkyndelser sigtende til Inddrivelse af Gjælden efter denne Obligation som til indenherreds Mand uden Hensyn til hvor vi have Bopæl eller Opholdssted.
Vore Arvinger der skulle hæfte en for alle og alle og alle for en ere underkastede samme Bestemmelser

Thingdagen den 9de Juni 1891.

som vi.

Til Bekræftelse med vore Underskrifter i Vidners Overværelse.

Skrevet i Stubbekjøbing den 2den Juni 1891.
Hans Jørgensen.

Som Kautionister og Selvskyldnere.
Hans Pedersen Hare. J. J. Mikkelsen. Jørgen. R. Thomsen.
Ole Jørgensen.

Til Vitterlighed om Underskriftens Ægthed og Dateringens Rigtighed.
R. P. H. Stæhr. H. Munk.

Læst inden Stkb. Herreds Ret den 9 Juni 1891.

P. M. Anker. (L. S.).