Panteobligation

14 Juli 1891

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


7.

Stempel 65 Øre.

Udslettet 10/4 1894 No 11.

Panteobligation.

Jeg underskrevne Husmand Christian Christensen i Maglebrænde erkjender herved at være fhv. Gaardejer Søren Simonsen sammesteds den Sum 400 Kroner skyldig. Thi forpligter jeg mig og mine Arvinger, disse En for Alle og Alle for En, til skadesløst at tilbagebetale fornævnte Fire Hundrede Kroner efter ½ Aars Opsigelse i en 11te Juni eller 11te December Termin dog at Kapitalen fra Kreditors Side tidligst kan opsiges til Udbetaling i 11te Juni 1896 (atten Hundrede Niti Sex) og til fra 11te Juni d. A. til Betaling sker at forrente samme med 4 p Ct. p. A., der erlægges med Halvdelen i hver 11te Juni eller 11te December Termin.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling paa Kreditors Bopæl heri Riget af Kapital, Renter, Rentes Renter og alle i Anledning af Fordringens Sikrelse og Inddrivelse paaløbende Omkostninger pantsætter jeg herved med 1ste Prioritet den mig ifølge Skjøde, der tinglæses samtidigt hermed, tilhørende Ejendom Matr. Nr. 8e og 16g

Tingdagen den 14 Juli 1891.

i Maglebrænde By og sogn, med Bygninger og Tilliggende af Hartkorn henholdsvis ¾ Alb og ¼ Alb., Gammelskat henholdsvis 14 Øre og 15 Øre, Bygningernes mur= og nagelfaste Tilbehør, hvorunder Kakkelovne og Komfurindretninger skulle henregnes, samt al af Ejendommen gaaende Leje og anden Interesse saa og Ejendommens Konge= og Kirketiende.
Saafremt jeg ikke erlægger Renten fuldtud til Forfaldstid, eller jeg afhænder Pantet eller nogen Del deraf, være sig ved Skjøde, Kjøbekontrakt eller andet Dokument, eller jeg undelader at holde Bygningerne vel vedlige og brandforsikrede til fuld Værdi, eller jeg paadrager Pantet nogen Restance af Skatter, Afgifter eller andre Byrder, da er i ethvert af disse Tilfælde Kapital, og Renter strax fordaldne til Betaling.
I Søgsmaalstilfælde ere jeg og Arvinger underkastede den hurtige Retsforfølgning efter Frd. 25 Januar 1828 og pligtige til, hvor vi end bo eller opholde os, at møde for den Forligskommission og Ret, hvorunder Pantet hører, efter Varsel som til indenherreds Mand, forkyndt paa den pantsatte Ejendom, hvorhos jeg vedtager, at der uden foregaaende Lovmaal (Forlig eller Dom) skal kunne gjøres Udlæg i Pantet i de i Lov 29 Marts 1873 § 15 ommemldte Tilfælde.
Det bemærkes, at Ejendommen henhører under Stangerup Gods, i hvilken Henseende fremhæves, at der paa hver hel Gaard under Godset hviler Kapital 83 Kroner 62 Øre med solidarisk Ansvarlighed for uudstykkede Parceller og paa hele Godset aarlige F Refusioner til Beløb 193 Kr. 88 Øre samt Naturalier der ikke ere anslaaede til Pengeværdi, at der paa Maglebrænde Sogns Kongetiende hæfter kgl. Kapital 1300 Kroner og Refusion til Nykjøbing Latinskole 10 Td Rug, 11 Td Byg, 3 Td Havre, og paa samme Sogns Kirketiende Kapital 1100 Kr., der dog skal være betalt, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken, samt at der af Ejendommen svares Præstetiende samt Kvægtiende og Smaaredsel til Præsten.

Til Bekræftelse under min Haand i

Tingdagen 14 Juli 1891.

2 Vidners Overværelse.

p t. Stubbekjøbing den 19 juni 1891.
Christian Christensen.

Til Vitterlighed, ogsaa om rigtig Datering.
L. Ravnsgaard. A. Marckmann.

Pantsætningen i foranstaaende Obligation fornyes og gjentages herved.

p. t. Stubbekjøbing den 13 Juli 1891.
Christian Christensen.

Til Vitterlighed, ogsaa om rigtig Datering.
L. Ravnsgaard. A. Marckmann.

Læst inden Stb. Herreds Ret den 14 Juli 1891.

P. M. Anker. (L. S.)