Panteobligation

18 December 1894

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


12.

Stempel 70 Øre

Udsletter 22 Januar 1907 nr. 11.
Panteobligation Nr 5725

Undertegnede Slagter Ole Peder Olsen i Maglebrænde

Tingdagen den 18 december 1894

erkender herved, at jeg ved at have modtaget et kontant Laan er bleven skyldig til Spare- og Laanekassen for Falsters Landbostand den Sum 400 Kr, skriver Fire Hundrede Kroner.
Denne Gæld forpligter jeg mig til at forrente med 4½ p Ct, skriver halvfemti pro cent pro anno fra 11. d. M., hvilken Rente erlægges hver 11 Juni og 11 Decbr, første Gang førstkommende 11 Juni for det da forløbne Tidsrum.
Kapitalen forbliver indestaaende i nedennævnte Ejendom saaledes, at den med ½ Aars Varsel fra en af Siderne kan opsiges til Udbetaling i en 11 Juni eller 11 Decbr Termin.
Kapital, Renter og eventuelle Kapital-Afdrag, blive stedse at erlægge portofrit paa Kreditors Bopæl, eller hvilket andet Sted her i Riget, han maatte forlange.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Kapital, Renter og alle i Tilfælde af Opsigelse og sammes Forkyndelse eller Retsforfølgninger flydende Omkostninger samt Omkostninger ved Møder i Anledning af andre Panthaveres Forfølgning giver jeg hered Kreditor Prioritet og Panteret næst 600 Kr endog til højere Rente end 4% p. a. - samt nedennævnte Behæftelser i den mig ifølge tinglæst Adkomst tilhørende Ejendom Matr. Nr 10c i Maglebrænde By og Sogn af Hartk 1¾ Alb, Glskat 22 Øre, med Ejendommens Konge- og Kirketiende, hvorhos bemærkes, at der paa Sognets Kongetiende hviler kgl Kapital 1300 Kr og aarlig Refusion til Nykjøbing Latinskole 10 Td. Rug, 11 Td Byg og 3 Td Havre, at der paa Sognets Kirketiende hviler Kapital 1100 Kr, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken, og at der er forbeholdt Ejeren af Matr. Nr. 10b fri Adgang over den Sluse, der er lagt fra Landevejen til Ejendommen.
Iøvrigt pantsættes Ejendommen tilligemed alle dertil hørende Bygninger med deres mur- og nagelfaste Appertinentier (derunder Kakkelovne, Komfurer og indmurede Kedler), Bygningernes Assurancesum med al af Ejendommen faldende Leje og Interesse, samt i enhver Forøgelse og Forbedring, som Ejendommen eller de øvrige pantsatte Gejstande senere maatte undergaa.
Udebliver jeg med Betalingen af forfaldne Renter over 8 Dage fra Forfaldsdagen, hvis jeg lader Pantet forringe eller paadrager det Restancer af Skatter og Afgifter eller af andre Præstationer og Behæftelser, som ere Prioriterede forud for nærværende Fordring, eller ikke paa Anfordring dokumenterer, at ingen saadanne Restancer findes, eller hvis jeg undlader at holde Bygningerne etc. assurerede mod Ildsvaade til deres Værdi, hvis mit Bo kommer under Skiftebehandling, hvis jeg ved Købekontrakt, Skøde eller andet Dokument afhænder den pantsatte Ejendom eller en Del deraf, eller hvis jeg iøvrigt undlader nøjagtigt at opfylde mine Forpligtelser efter nærværende Obligation, da er i hvert enkelt af disse Tilfælde min hele Gæld efter samme straks og uden Opsigelse forfalden til skadesløs Betaling, hvis Kreditor fordrer det.
Naar Kreditor maatte forlange saadant, er jeg pligtig at godtgøre, at det Pantsatte er behørig assureret.
I Søgsmaalstilfælde i Anledning af nærværende Gældsforhold er jeg og mine Arvinger - der hæfte en for alle og alle for en for mine

Tingdagen den 18 december 1894

Forpligtelser efter denne Obligation - underkastede den ved Forordningen af 25 Janr 1828 hjemlede hurtige Retsforfølgning og pligtige at give Møde for Stubbekjøbing Forligskreds's Forligskommission og Stubbekjøbing Herreds Jurisdiktion som første Instans. Forligsindkaldelse, Stævning og Dom med Varsel som til Indenherredsboende kan forkyndes paa den pantsatte Ejendom med samme Retsvirkning som paa min Bopæl. Udmeldelse af Mænd til Taksation til Auktionsforretning samt Forretningens Afhjemling kan finde Sted uden Varsel til Mig.
Kreditor har Ret til i de i Lov af 29 Marts 1873 § 15 nævnte Tilfælde at gøre Eksekution i Pantet uden Lovmaal og Dom, hvilken Ret ogsaa skal kunne gøres gældende i Tilfælde af Udeblivelse med Renter.
Det bemærkes endvidere, at Ejendommen henhører under Stangerup Gods i hvilken Henseende bemærkes, at paa hver hel Gaard under Godset hæfter Kr 83,62 med solidarisk Forpligtelse for udstykkede Parceller og paa hele Stangerup Gods hvile aarlige Refusioner til Beløb Kr 193,88 foruden en Del Naturalpræstationer, der ikke ere anslaaede til Penge.

Udstedt i Nykjøbing F den 17 December 1894
Ole Peter Olsen

Til Vitterlighed
C. Gustavsen J- C. Schwensen

Skrevet i Stubbekjøbing den 18de December 1894
Som Kurator
H. J. Olsen.

Til Vitterlighed om Kurators Underskrift
V. Christensen H. Munk.

Læst inden Stb Herreds Ret den 18 Decbr 1894. Kuratorbeskikkelse forevist.

P M. Anker (L S).