Panteobligation

29 Juni 1897

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


21.

Stempel 30 Øre

Udslettet 1/7 1902 nr. 56.

Jeg underskrevne Gaardejer Lars Jørgen Andersen af Alkestrup forpligter mig herved, til, saalænge Væver Hans Jørgen Hansens Enke Maren Jensen af Alkestrup lever, at yde hende vederlagsfri Bolig og Brug af en Have stor 600 Alen paa den mig tilhørende Ejendom Matr. Nr. 1a i Alkestrup. Lejligheden bestaar af 2 Stuer, i den nordre Ende af Gaardens Stuehus med et tilhørende lille Kammer, hvis ene Væg flyttes, saaledes at der kan opstilles et Komfur og en Kedel med Træk til Skorstenen. Der indrettes Indgangsdør og Forstue i den nordre Gavl. Endvidere indrettes et Brænde-

Tingdagen den 29 Juni 1897.

hus i den mindre Del af den vestre Længe med Adgang fra den vestlige Side. Der indrømmes hende Adgang til Brønden Nord for Gaarden. Haven afsættes i Gaardens søndre Have udfor hendes Brændehus. Lejligheden forpligter jeg mig til bestandig forsvarligt at vedligeholde saavel udvendig som indvendig, og skulde den forgaa ved ulykkelig Hændelse, skal jeg genopføre den og imidlertid huse hende anstændigt. Bolig og Have antættes for det stemplede Papirs Skyld til en aarlig Værdi af 40 Kr, 5 Gange taget 200 Kr. Jeg forpligter mig endelig til at holde Hegn om hendes Have, hvilken Forpligtelse er indbefattet i den ovenfor ansatte Værdi af 40 Kr.
Til Sikkerhed for skadesløs Opfyldelse af mine Forpligtelser ifølge foranstaaende Dokument giver jeg herved Prioritet og Panteret fra Ejer til Ejer med Oprykningsret næstefter aarlig Bygafgift 17 Td 7 Skp 2¼ Fdk, Aftægt til Morten Olsen Skrikke og Hustru Maren Nielsdatter af Værdi Kr 3009,89, 3400 Kr til det Classenske Fideikommis, 6200 Kr til Hans Jensen eller nu Rasmus Mikkelsen, 8697 Kr 14 Øre til Østifternes Kreditkasses 1ste Serie 2den Afdeling med solidariske og statutmæssige Forpligtelser i Forhold til 9500 Kr, 9000 Kr til 4½% Rente p. A. til Falsters Landbostands Sparekasse og 5000 Kr til min Moder Ane Cathrine Ramsussen i den mig ifølge Skøde, tinglæst den 2 Marts 1897, tilhørende Ejendom Matr Nr 1a af Alkestrup By, Maglebrænde Sogn med Bygninger og Tilliggende af Hartkorn 5 Td 7 Skp 3 Fdk 1¼ Alb, Glskat Kr 90,72 Bygningernes mur- og nagelfaste Appertinentier, deriblandt Kakkelovne, Komfurer og indmurede Kedler, Besætning, Inventarium, Avl og Afgrøde, Leje og al anden Interesse, Konge- og Kirketiende, Assurance af Byrninger og Løsøre. Det bemærkes, at Gælden til Falsters Landbostands Sparekasse og til min Moder tillige har Prioritet i M Nr 2a, 4c og 9a i Alkestrup, at Adkomstdokumenter paa M Nr 1a forinden Tinglæsningen skulle forevises paa Corselitze Godskontor, og at Sognets Konge- og Kirketiende ere behæftede, hvorom Retsanmærkning frafaldes. ~ Det tilføjes, at der indrammes Karen Jensen Gang langs Stuehusets vestre Side fra Beboelseslejligheden til Brændehuset. Kakkelovne, Komfur og indmuret Kedel anskaffes af og tilhøre Karen Jensen.
Til Bekræftelse med min Underskrift i Vidners Overværelse med Bemærkning, at de i foranstaaende Dokument ommeldte Forandringer ved Lejlighed og Brændehus skulle være færdige 1 Maaned efter at jeg derom er varslet.

Skrevet i Stubbekjøbing den 26 Juni 1897
L. J. Andersen.

Til Vitterlighed ogsaa om rigtig Datering
E Munk. H Munk

Læst inden Stb Herreds Ret den 29 Juni 1897.

P. M. Anker (LS)