Panteobligation

14 September 1897

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


18.

Stempel Kr 21,65

14/6 1904 nr. 4 læst Paategn.

Udslettet 14/1 1919 N. 18.

Panteobligation.

stor 13012 Kroner 56 Øre udstedt af Landmand Peter Sørensen til Kreditforeningen af Grundejere i de danske Østifter.
Undertegnede Landmand Peter Sørensen, som er bleven Ejer af den ifølge Obligation, tinglæst den 21 Juli 1891, af Gaardejer Jens P. Jensen til "Kreditforeningen af Grundejere i de danske Østifter". dens 4de Serie pantsatte Ejendom i Gaarden Matr Nr 15a og 37g i Maglebrænde By og Sogn, under Stubbekjøbing Herreds Jurisdiktion, i Maribo Amt, med tilhørende Konge- og Kirketiende overtage herved den ifølge nysnævnte Obligaion tilbagestaaende Restgæld til et Beløb af 13012 Kroner 56 Øre og erkender saaledes. at jeg, ved i forrige Debitors Sted at indtræde som Medlem i bemeldte Forening, er bleven skyldig til dennes 4de Serie : Tretten Tusinde og Tolv Kroner 56 Øre. I Forhold til den oprindelige af en tidligere Ejer stiftede Gæld til Beløb 17000 Kroner er Sytten Tusinde Kroner bliver jeg altsaa ifølge Foreningens Statuter solidearisk ansvarlig med de øvrige nuværende eller tilkommende Medlemmer af 4de Serie for alle af denne Serie indgaaede Forpligtelser, indtil jeg statutmæssig har afgjort mit Mellemværende med Foreningen efter denne Obligation. Af bemeldte oprindelige Gælds Beløb erlægger jeg aarlig fra 11 Juni 1897 at regne, og indtil Gælden er betalt, 4⅖ er fire og to Femtedel Procent eller 748 Kroner, hvoraf Halvdelen eller 2⅕ Procent i hver 11 December Termin. Af disse halvaarlige Indbetalinger tilfalder i hver Termin 5 Øre pr 100 Kroner af Gældens oprindelige Beløb Seriens Reserve- og Administrationsfond, derefter beregnes Rente af den til enhver Tid skyldige Sum med 3½ Procent pro anno, og Resten afskrives som Afdrag paa Gælden. Saafremt Laanet ikke maatte være helt afviklet i den 90de Termin efter dets Stiftelse, skal Restbeløbet i den nævnte 90de Termin indbetales tilligemed den sidste halvaarlig Ydelse. Kapitalen er fra Foreningens Side uopsigelig. Derimod staar det mig frit for med sels Maaneders Varsel eller, forsaavidt jeg betaler med Seriens rentebærende Kasseobligationer, hvilke Foreningen er pligtig at modtage efter deres fulde Paalydende, da uden foregaaende Varsel i enhver af de nævnte Terminer at afbetale gælden enten i det Hele eller afdragsvis, hvilke Afdrag dog ikke tør være under 100 Kroner. Hvis Seriens Reserve- og Administrationsfond i den Tid, hvori jeg er Medlem af Foreningen, skulde blive mindre end en Procent af Seriens Gæld, er jeg pligtig til med 3 Maaneders Varsel i en af de anførte Betalingsterminer at erlægge saadanne overordentlige Bidrag, som efter Paaligning maatte falde paa mig i Forhold til den anførte Størrelse. Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Alt hvad jeg, som indtrædende i den oprindelige Debitors Forhold til Foreningen og iøvrigt efter denne Obligation til enhver Tid maatte være Foreningen skyldig, det være sig Kapital, Renter, Rentes Renter, ordentlige eller overordentlige Bidrag til Reserve- og Administrationsfond, Omkostninger i Anledning af Fordringens Sikrelse og Inddrivelse eller enhver anden ved Foreningens

Tingdagen den 14 September 1897.

Foranstaltning til Varetagelse af dens Tarv i hvilkensomhelst Retning, foranlediget Udgift eller Bekostning, derunder ogsaa i alle Tilfælde Sagførersalær, saavelsom overhovedet for Opfyldelsen af mine Forpligtelser som Medlem af Foreningen, pantsætter jeg herved med Prioritet efter 83 Kr 62 Øre er Firsindstyve og Tre Kroner 62 Øre til Stangerup Hospital og efter nedennævnte forskellige Naturalpræstationer og Refusioner den i Taksationsforretning af 27 Oktober 1877 og dennes Paategning af 8 December s. A. af Foreningens Taksationsmænd beskrevne og mig ifølge Adkomst, som er tinglæst den 22 Juni 1897, tilhørende Ejendom : Gaarden Matr Nr 15a og 37g i Maglebrænde By og Sogn, under Stubbekjøbing Herreds Jurisdiktion i Maribo Amt, med tilliggende Jorder, som ere skyldsatte under :
Matr. Nr 15a for Hartkorn 4 Td 0 Skp 0 Fdk 2¼ Alb | Gammelskat 65 Kr 49 Ø
- ¨ ¨ 37g for - Do - 0 - 0 - 3 - 0¾ - |
- ____________________________________________
- ialt Hartkorn 4 Td 1 Skp 0 Fdk 0 - Alb, Gammelskat 65 Kr 49 Ø
samt med tilhørende Konge- og Kirketiende, med de paa Ejendommen til enhver Tid værende Bygninger, disses mur-, nagel- eller jordfaste Tilbehør, derunder Kakkelovne og Komfurindretninger indbefattede, samt Brandredskaber, Jordernes Avl og Afgrøde i Hus og paa Mark, utærsket Sæd, Hø, Halm og Gødning, den til enhver Tid paa Ejendommen værende Besætning og Inventarium, Avls- og Mejeriredskaber samt Tolkesenge med Tilbehør, alle de Pantsatte Genstandes Assurancesummer og al af Ejendommen gaaende Leje og anden Interesse, Alt saaledes som det er og forefindes og med de Rettigheder og Forøgelser og Forbedringer, som senere maatte tilkomme. Forsaavidt nogen af de til Pantet hørende Indtægter, Natural- eller Arbejdspræstationer maatte blive afløst i den Tid, hvori Gældsforholdet varer, da skal den Afløsningssum, der maatte blive erlagt herfor, umiddelbart indbetales i Foreningens Kasse som ekstraordinært Afdrag paa Gælden. Dersom jeg udebliver længere end til Udgangen af vedkommende Terminsmaaned med nogen Del af, hvad jeg efter denne Obligation har at indbetale til Foreningen i nogen af de ovenanførte Terminer, eller det ved Omtaksation af Pantet viser sig, at dette paa Grund af Forringelse ikke længere yder statutmæssig Sikkerhed, eller jeg tilegner mig Aflæsningssummen for nogen af de Ejendommen tilhørende Indtægter eller Natural- eller Arbejdspræstationer, eller jeg undlader at holde Bygningerne med forannævnte Tilbehør, Besætninger, Inventariet og Produktbeholdningen assurerede mod Ildsvaade til deres Værdi, eller jeg paadrager Pantet Restance med Hensyn til de Præstationer eller Behæftelser, som ere prioriterede i Ejendommen forud for Foreningens Fordring, eller hvis saadanne Restancer maatte vise sig at være paadragne Pantet af de tidligere Debitorer, eller Gødning bortføres fra Ejendommen, eller den pantsatte Besætning og Inventarium formindskes eller forringes med Halvdelen, eller mit Bo tages under Konkursbehandling ..... v Fol 9 ..... som Forordningen af 25 Januar 1828 foreskriver.
Det bemærkes, at de foranprioriterede til Stangerup Hospital skyldige 83 Kr 62 Øre i tilfælde af den pantsatte Ejendoms Udstykning hæfte solidarisk paa de enkelte Parceller, at der til Stangerup Hospital hæfter solidarisk med alt øvrige Stangerup Gods, ifølge Deklaration af 30 November 1858

Tingdagen den 14 September 1897.

forskellige Naturalpræstationer, hvis Værdi ikke er opgivet, og at der hæfter Refusioner til Forskellige aarligt 193 Kr 88 Øre samt 1 Td Havre ligeledes solidarisk med det øvrige Stangerup Gods.
Paa Sognets Kongetiende hæfter kongelig Kapital 1300 Kr samt Refusioner til Nykjøbing Latinskole 10 Td Rug, 11 Td Byg og 3 Td Havre; paa Sognets Kirketiende 1100 Kr, som dog formenes at være betalte, hvorhos Husmændene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken.
Der paahviler Pantet Vederlag for Præstetiende og i Forening med Matr Nr 9c sammesteds Smaaredsel og Kvægtiende til Præsten.

Skrevet i Stubbekjøbing den 1 September 1897
Peter Sørensen

Til Vitterlighed om Underskriftens Ægthed og Dateringens Rigtighed
H. P. Boesen, Parcellist i Alkestrup H Munk, Herredsfuldm. Stubbekjøbing

Datum ut supra
Som Kurator for Debitor
L. P. Larsen

Til Vitterlighed om Kuators Underskrift og Dateringens Rigtighed
V. Christensen, Kontorist H Munk Herredsfuldmægtig
Stubbekjøbing.

Læst inden Stb Herreds Ret den 14 September 1897. Kuratorbeskikkelse forevist.

P. M. Anker (LS)