Panteobligation

30 November 1897

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


8.

Stempel Kr 12,60

Udsl 13/12 1898 Nr 14

Panteobligation.

stor 7586 Kr 29 Øre, udstedt af Gaardejer Lars Larsen Allerup til Kreditforeningen af Grundejere i de danske Østifter.
Undertegnede Gaardejer Lars Larsen Allerup som er bleven Ejer af den ifølge Obligation, tinglæst den 9 Juni 1885 af Gaardejer Hans J. Madsen til "Kreditforeningen af Grundejere i de danske Østifter" dens 5te Series 1ste Afdeling pantsatte Ejendom : Gaarden Matr. Nr. 9a, 9f og 37i i Maglebrænde By og Sogn, under Stubbekjøbing Herreds Jurisdiktion, i Maribo Amt med tilhørende Andel i Sognets Kirketiende, overtager herved den ifølge nysnævnte Obligation tilbagestaaende Restgæld til et Beløb af 7586 Kroner 29 Øre og erkender saaledes, at jeg, ved i forrige Debitors Sted at indtræde som Medlem i bemeldte Forening, er bleven skyldig til dennes 5te Series 1ste Afdeling Syv Tusinde, Fem Hundrede Firsidnstyve og Sex Kroner 29 Øre. I Forhold til den oprindelige med den forannævnte Obligation stiftede Gæld til Beløb 8000 Kroner er Otte Tusinde Kroner bliver jeg ifølge Foreningens Statutter solidarisk ansvarlig med de øvrige nuværende eller tilkommende Medlemmer af Seriens Afdelinger for alle af denne Serie indgaaede Forpligtelser, indtil jeg statutmæssig har afgjort mit Mellemværende med Foreningen efter denne Obligation. Af bemeldte oprindelige Gælds Beløb erlægger jeg aarlig fra 11 Juni 1897 at regne, og indtil Gælden er betalt 4½ er fire og en halv Procent eller 360 Kroner hvoraf Halvdelen eller 2¼ Procent erlægges i hver 11 Juni og ligeledes Halvdelen eller 2¼ Procent i hver 11 December Termin. Af disse halvaarlige Indbetalinger tilfalder i hver Termin 8 Øre pr 100 Kroner af Gældens oprindelige Beløb Seriens Reserve- og Administrationsfond, derefter beregnes Rente af den til enhver Tid skyldige Sum med 4 Procent pro anno, og Resten afskrives som Afdrag paa Gælden. Saafremt Laanet ikke maatte være helt afviklet i den 128de Termin efter dets Stiftelse, skal Restbeløbet i den 128de Termin indbetales tilligemed den sidste halvaarlige Ydelse. Kapitalen er fra Foreningens Side uopsigelig. Derimod staar det mig frit for med seks Maaneders Varsel eller forsaavidt jeg betaler med Setiens rentebærende Kasseobligationer af samme Afdeling hvilke Foreningen er pligtig at modtage efter deres fulde Paalydende, da uden foregaaende Varsel ienhver af de nævnte Terminer at afbetale Gælden enten i det Hele eller afdragsvis, hvilke Afdrag dog ikke tør være under 100 Kroner, dog at nærværende Renteobligation ikke kan kvitteres til Udslettelse, forinden den til Laanet svarende Andel af Seriens Konverteringsomkostninger er betalt. Hvis Seriens Reserve- og Administrationsfond i den Tid, hvori jeg er Medlem af Foreningen, skulde blive mindre end en Procent af Seriens Gæld, er jeg pligtig til med

Tingdagen den 30 November 1897.

3 Maaneders Varsel i en af de anførte Betalingsteminer at erlægge saadanne overordentlige Bidrag, som efter Paaligning maatte falde paa mig i Forhold til Laanets Hovedstol, for atter at bringe Fonden op til den anførte Størrelse. Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Alt, hvad jeg, som indtrædende i den oprindelige Debitors Forhold til Foreningen og iøvrigt efter denne Obligation til enhver Tid maatte være Foreningen skyldig, det være sig Kapital, Renter, Rentes Renter, ordentlige eller overordentlige Bidrag til Reserve- og Administrationsfond. Omkostninger i Anledning af Fordringens Sikrele og Inddrivelse eller enhver anden ved Foreningens Foranstaltning til Varetagelse af den Tarv i hvilkensomhelst Retning foranlediget Udgift eller Bekostning, derunder ogsaa i Tilfælde Sagførersalær, saavelsom overhovedet for Opfyldelsen af mine Forpligtelser som Medlem af Foreningen, pantsættet jeg herved med Prioritet efter nedennævnte 83 Kr 62 Øre og efter Andel i ligeledes nedennævnte Refusioner og Naturalpræstationer den i Taksationsforretning af 5 Maj 1885 af Foreningens Taksationsmænd beskrevne og mig ifølge Adkomst, som er tinglæst den 14 September 1897, tilhørende Ejendom : Gaarden Matr. Nr. 9a, 9f og 37i i Maglebrænde By og Sogn, under Stubbekjøbing Herreds Jurisdiktion, i Maribo Amt med tilliggende Jorder, skyldsatte :
Matr. No 9a for Hartkorn 1 Td 4 Skp 3 Fdk 1 Alb Glskat . 32 Kr 12 Øre
- - 9f - do - 0 - 4 - 0 - 1 - do - 9 Kr 75 -
- - 37i - do - 0 - 0 - 3 - 0 - do - 2 Kr 25 -
- _________________________________________
- ialt Hartkorn - 2 Td 1 Skp 2 Fdk 2 Alb Glskat - 44 Kr 11 Øre
med Tilhørende Andel i Sognets Kirke og Kirketiende og med de paa Ejendommen til enhver Tid værende Bygninger, disses mur-, nagel- eller jordfaste Tilbehør, derunder Kakkelovne og Komfurindretninger indbefattede samt Brandredskaber, Jordenes Avl og Afgrøde i Hus og paa Mark, utærsket Sæd, Hø, Halm og Gødning, den til enhver Tid oaa Ejendommen værende Besætning og Inventarium, Avls- og Mejeriredskaber samt Folkeunge med Tilbehør alle de pantsatte Genstandes Assurancesummer og al af Ejendommen gaaende Leje og anden Interesse, Alt saaledes som det er og forefindes og med de Rettigheder og Herlighedes, hvormed jeg ejer Ejendommen, samt med de Forøgelser og Forbedringer, som senere maatte tilkomme. Forsaavidt nogen af de til Pantet hørende Indtægter, Natural- eller Arbejdspræstationer, maatte blive anlæst i den Tid, hvori Gældsforholdet varer, da skal den Afløsningssum, der maatte blive erlagt herfor, umiddelbart indbetales i Foreningens Kasse som ekstraordinært Afdrag paa Gælden. Dersom jeg udebliver længere end til Udgangen af vedkommende Terminsmaaned med nogen Del af hvad jeg efter denne Obligation har at indbetale til Foreningen i nogen af de ovenanførte Terminer, eller det ved Omtaksation af Pantet viser sig, at dette paa Grund af Forringelse ikke længere yder statutmæssig Sikkerhed, eller jeg tilegner mig Afløsningssummen for nogen af de Ejendommen tilhørende Indtægter eller Natural- eller Arbejdspræstationer eller jeg undlader at holde Bygningerne med forannævnte Tilbehør Besætningen, Inventariet og Produktbeholdningen assurerede mod Ildsvaade til deres Værdi, eller jeg paadrager Pantet Restance af Skatter, offentlige Afgifter eller Tiender eller Restance med Hensyn til de Præstationer eller Behæftelser, som ere prioriterede i Ejendommen forud for Foreningens Fordring, eller hvis saadanne Restancer maatte vise sig at være paadragne Pantet af den oprindelige Debitor, eller Gødning bortføres fra Ejendommen, eller den pantsatte Besætning og Inventarium formindskes eller forringes med Halvdelen, eller mit Bo tages under Konkursbehandling ..... v. Fol 9 ..... som Forordningen af 25 Januar

Tingdagen den 30 November 1897.

1828 foreskrives.
Det bemærkes, at paa selve Sognets Kirketiende findes kongl Kapital 1100 Kr, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken. Den pantsatte Ejendom henhører under Stangerup Gods, i hvilken Henseende bemærkes : a, paa hver hel Gaard under Godset hæfter 83 Kr 62 Øre med solidarisk Forpligtelse for udstykkede Parceller b, paa selve Stangerup Gods hviler aarlige Refusioner til Beløb 193 Kr 88 Øre foruden en Del Naturalpræstationer, der ikke ere anslaaede i Penge.
Der paahviler den pantsatte Ejendom aarligt Vederlag for Kongetiende samt Præstetiende, Smaaredsel og Kvægtiende til Præsten.

Maglebrænde men skrevet i Stubbekjøbing, den 17 Novbr 1897
Lars Larsen Allerup

Til Vitterlighed om Underskriftens Ægthed, Dateringesn Rigtighed og Debitors Fuldsmyndighed
H Munk Herredsfuldm Stubbekjøbing Peder Olsen Sømand og Husmand Bogø

Læst inden Stb Herreds Ret den 30 November 1897

P M Anker (LS)