Panteobligation

21 Juni 1898

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


34.

Stempel 30 Kr.

Udslettet 25/2 1919 N. 26

Panteobligation.

Undertegnede Gaardejer Hans Jørgen Madsen af Maglebrænde By og Sogn erkender herved som nuværende Ejer af nedennævnte Ejendom at være skyldig til offentlige Midler under Stiftsøvrighedens umiddelbare Bestyrelse den Sum 18000 Kr skrever Atten Tusinde Kroner, hvoraf de 8704 Kr 92 Ør. alt indestod i det forhen samlede Matr. Nr. 3 i Maglebrænde, hvoraf min Ejendom Matr. Nr. 3a ibd er Hovedparcellen og i hvilken sidstnævnte Ejendom de fremdeles maa forblive indestaaende, medens Resten er et mig tilstaaet og modtaget kontant Laan af ovennævnte Midler. Bemeldte

Tingdagen den 21 Juni 1898.

Atten Tusinde Kroner forpligter jeg mig til efter et halvt Aars Opsigelse fra Kreditors, men efter et halvt Aars Opsigelse fra min Side, at udbetale i hvilken 11 Juni eller 11 December Termin, hvorpaa Opsigelsen maatte lyde, og saalænge Kapitalen hos mig er indestaaende, svarer jeg deraf i Rente 4 p. Ct. p. a., regnet fra 11 Juni d. A., at erlægge i forbemeldte Terminer, hvergang med Halvdelen; dog underkaster jeg mig om saadant forlanges at udbetale Kapitalen saavelsom at erlægge Renterne til andre Terminer efter Lov af 28 Februar 1874 om Forandring i de gældende Regler om de lovbestemte Betalingsterminer.
Til Sikkerhed for skadesløs Betaling af Kapital, Renter og Omkostninger pantsætter jeg herved ovennævnte mig ifølge tinglæst Adkomst tilhørende Ejendom Matr. Nr. 3a i Maglebrænde By og Sogn, af Hartkorn 5 Td 5 Skp 1 Fdk 2½ Alb, Gammelskat Kr 90,54 med Andel i Sognets Konge og Kirketiende, Ejendommens Bygninger med disses mur- og nagelfaste Tilbehør, Kakkelovne og Komfur derunder indbefattede, Besætning og Inventarium, den til enhver Tid paa Ejendommen værende Gødning og Afgrøde i Straa, Hø og utærsket Sæd, de nævnte løse Genstandes Brandassurancesum og endvidere den Sum, hvorfor Bygningerne ere eller blive forsikrede mod Brandskade for nærværende Tid 10760 Kr og forøvrigt saaledes som Ejendommen i en den 25 Januar d. A. foretagen Vurderingsforretning nærmere findes beskreven og takseret til 37000 Kr og saaledes som den herefter bebygget og forbedret vorder, alt med Prioritet næstefter den paa Ejendommen hvilende aarlige Arvefæsteafgift af 22 Td 5 Skp 3½ Fdk, Byg, som betales med Penge efter Kapitalstakst til Stubbekjøbing-Maglebrænde Sognekald.
Skulde Renten ikke til rette Forfaldstid blive betalt, eller Pantet paadrages Restance af Skatter og Afgifter, eller ikke blive forsvarligen vedligeholdt, skal Kapitalen strax og uden Opsigelse være forfalden til Udbetaling og Inddrivelse paa lovlig Maade, og skal det i saa Tilfælde, som og naar Kapitalen efter Opsigelse maatte være forfalden, være Kreditor overladt at iværksætte Inddrivelsen enten efter Fr 25 Januar 1828 eller Lov af 29 Marts 1873 § 15, om Udlæg uden Grundlag af Dom eller Forlig, uden at der, ligesaalidt under det første som under det andet Alternativ af mig eller andre, som træde i Stedet for mig med Hensyn til mine heraf flydende Forpligtelser, derom kan fordres andet Varsel - til Opsigelse derunder indbefattet - end det der som for hjemmehørende i Jurisdiktionen maatte være sket paa den til Pantet hørende Bopæl, hvad enten denne er Ophldssted for mig eller dem eller ikke ligesom ogsaa jeg saavelsom de skulle være underkastede at lide Tiltale og Dom ved den faste Ejendoms Værneting.
Kreditorer bekendt med, at der paa hele Sognets Kongetiende hviler Kgl Kapital 1300 Kr og Refusion til Nykjøbing Latinskole aarlig 10 Td Rug, 11 Td Byg og 3 Td Havre, at der paa hele Sognets Kirketiende hviler Kgl Kapital 1100 Kr, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestade i Kirken, og at der paa det samlede Matr Nr 3 hviler en Servitut om at modtage alt Spildevand fra Maglebrænde Andelsmejeri.
Til Bekræftelse har jeg denne Obligation i tvende Vitter-

Tingdagen den 21 Juni 1898.

lighedsvidners Overværelse underskrevet.

Maglebrænde, men skrevet i Stubbekjøbing 11 Juni 1898.
H. J. Madsen

Til Vitterlighed om rigtig Datering
R. Davidsen H. Munk

Læst inden Stb Herreds Ret den 21 Juni 1898.

En tidligere Ejer (Præstembedet) har manglet tinglæst Adkomst paa den pantsatte Ejendom, og Debitor har ikke Adkomst paa Konge- og Kirketienden.

P. M. Anker (LS)