Panteobligation

6 Juni 1899

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


12.

Stempel 1 Kr.

Udslettet 22/6 1909 N. 42.

Panteobligation.

Jeg underskrevne Parcelist Rasmus Jørgensen af Alkestrup erkender herved, at jeg ved Købet af den nedenfor pantsatte Ejendom er bleven skyldig til mine Søskende :
Husejer Peder Jørgensen af Maglebrænde,
Bodil Marie Jørgensen gift med Arbejdsmand Peder Jensen af Stubbekjøbing og
Anna Agnes Jørgensen af Moseby.
den Sum 200 Kr. til hver, tilsammen 600 Kr., skriver Seks Hundrede Kroner. - Denne Kapital forpligter jeg mig til skadesløst at betale i Juni Termin 1909 til Kreditorerne paa deres respektive Bopæle. Af Gælden svares ingen Renter til forfaldstid, dersom jeg nogensinde paadrager Pantet Restancer af Renter af bedre Prioriteter eller af Skatter, Afgifter eller Tiender eller jeg maatte afhænde enten hele Pantet eller Dele deraf ved Skøde, Købekontrakt eller andet Dokument eller Ejendommen paa anden maade skifter Ejer, eller jeg ikke holder Bygningernem Besætningen eller Inventaret vel vedlige og forsikrede mod Brandskade til fuld Værdi, da er i ethvert enkelt af disse Tilfælde Kapitalen ved det deraf dependerende straks uden videre Opsigelse eller Henstand forfalden til Udbetaling, fornævnte uopsigelighed upaaagtet. Om mig indrømmede uopsigelighed skal ogsaa komme min eventuelle Enke tilgode saa længe hun forblive hensiddende i uskiftet Bo. Endelig bemærkes, at Kapitalen, er forfalden til Betaling, dersom jeg paadrager mig Restance med Hensyn til den mig paahvilende Aftægt til min Stedmoder.
I Søgsmaalstilfælde Tilfælde er jeg underkastet den hurtige Retsforfølgning efter Frd. 25 Januar 1828, hvorhos jeg vedtager, at der uden foregaaende Lovmaal og Dom skal kunne gøres Udlæg i Pantet i Henhold til Lov af 29 Marts 1873 § 15, naar Kapitalen er forfalden til Betaling, det gentages, at forfaldstiden er Juni Termin Nitten Hundrede og Ni.

Tingdagen den 6 Juni 1899.

Iøvrigt er jeg uden Hensyn til mit personlige Værneting pligtig til at møde og svare for Stubbekjøbing Forligskommission og Stubbekjøbing Herreds Ret, og skulle alle Indkaldelser, Stævninger og Afkrævninger ved Fogden samt Forkyndelsen, sigtende til Inddrivelse af Gælden efter denne Obligation kunne ske paa den pantsatte Ejendom mod for mig hindrende Retskraft og med Varsel som til indenherreds Mand, uden Hensyn til hvor jeg maatte have Bopæl eller Opholdssted.
Mine Arvinger, der en for alle og alle for en skulle opfylde nærværende Forskrivning, ere underkastede samme Forpligtelser som jeg.
Til Sikkehed for skadesløs Betaling af Kapital med mulige Renter og Omkostninger giver jeg herved Prioritet og Panteret næstefter aarlig Bygafgift 5 Td. 7 Sk. 1¼ Fk. og Kapital 4.000 Kr. eventuelt Krditforeningsmidler med solidariske og andre statutmæssige forpligtelser, samt højere aarlig Ydelse end 4% og endelig næstefter Aftægt til min Stedmoder Maren Hansen af Værdi 2.220 Kr. i den mig ifølge Skøde, af Dags Dato, der tinglæses samtidig hermed, tilhørende Ejendom Matr. NNo 3b af Alkestrup By, Maglebrænde Sogn med Bygninger og Tilliggende af Hartk. 1 Td. 7 Sk. 3 Fdk. 0¼ Alb., Glskat Kr. 26,25, Ejendommens Konge- og Kirketiende, Bygningernes mur- og nagelfaste Appertinentier derunder Kakkelovne, Komfurer og indmurede Kedler, Besætning, Inventarium, Avl og Afgrøde samt Gødning, Bygningernes mur- og nagelfaste Appertinentier, saa og det øvrige Pantsattes Assurancesummer, derunder Assurancen af Bygninger, Besætning, Inventarium, Avl og Afgrøde. Endelig pantsætter jeg al af Ejendommen gaaende Leje og anden Interesse, der bemærkes, at Adkomstdokumenter forinden Tinglæsningen skulle forevises paa Corselitze Godskontor, at der paa Sognets Kongetiende hviler Kapital 1.300 Kr. og aarlig Refusion af 10 Td. Rug, 11 Td. Byg og 3 Td Havre, at der paa Sognets Kirketiende hviler 1.100 Kr., der dog skal være betalte, hvorhos Husfolkene i Fjendstrup have fri Stolestader i Kirken, at der er forbeholdt Vejret over den pantsatte Ejendom og at Retsanmærkning om, at der til de for Tiden forud prioriterede Kreditforeningslaan er knyttet solidariske forpligtelser i forhold til 5.000 Kr., frafaldes.
Til Bekræftelse med min Underskrift i Vidners Overværelse.

Skrevet i Stubbekjøbing den 30 Maj 1899.
Rasmus Jørgensen.

Til Vitterlighed ogsaa om rigtig Datering.
E. Munk. H. Munk.

Læst inden Stb. Herreds Ret den 6 Juni 1899.

E. Oldenburg, kst.
(L. S.)