Skifteretsattest

22 September 1864

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.

Aar 1864 den 22 September blev paa Skifteforvalterens Contoir i Overværelse af Vidnerne Gjern og Christensen foretaget
Boet efter den Sindssyge Gaardeier Jens Peder Larsen Simonsen af Stangerup.
Gaardeier Ole Olsen Hamps af Gunsløv møcte og bemærkede, at han er beskikket som Værge for fornævnte Sindssyge der har Ophold paa Anstalten ved Vordingborg. Anledningen til hans Hensættelse der var at han d 31 fM har sat Ild paa sin Gaard, hvorved denne tilligemed 2 andre Eiendomme afbrændte. Da der i Anledning af denne Begivenhed er reist forskjellige betydelige Erstatningskrav paa Jens Peder Larsen Simonsen, hvilke, saafremt de skulle udredes, hans Bo ikke vil være istand til at dække, da det i Forveien er behæftet med betydelige Gjæld, og da alle hans Eiendele med Undtagelse af Kreaturerne ere brændte, uden at derfor kan ventes Assurancegodtgjørelse, finder Compt sig foranlediget til at bede Jens Peder Larsens Bo taget under Skiftebehandling til hans Crediteres Fyldestgjørelse.
Efter det Oplyste fandt Skifteforvalteren Intet med Begjæringen at erindre, hvorfor Boet blev taget under Behandling.
Ole Olsen Hansen oplyste at Boets Eiendele bestaar af Gaarden Matr. No 3a i Stangerup, hvorimod alt Løsøret er brændt med Undtagelse af 8 8 Køer og 3 Heste, hvilke Eiendele altsaa blive at registrere.
Kreaturerne blive snarest muligt at følge saavelsom den faste Eiendom. Indtil denne kan blive solgt overtager Værgen Bestyrelsen af samme idet han navnlig bemyndiges til at indkjøbe det fornødne Sædekorn, samt udrede Løn og Kost til Høstfolkene og Tjenestefolkene.
Det Korn, der staaer i Stokke paa Marken, bliver at følge tilligemed Kreaturerne i Registreringen bestemtes til Onsdagen d 28 Dennes Form. Kl. 11.

Boet udsat. Dat.
Passerede oplæst og underskrevet.
VOxenbøll
Ole Olsen Hansen

Vidner.
??
Christensen