Skifteretsattest

10 Februar 1873

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.

1873 den 10 Februar blev paa Skifteforvalterens Kontor af den consti Skifteforvalter cand juris Hastrup i Overværelse af Vidnerne Munk og Østergaard foretaget Skiftet efter Niels Peter Olsen af Maglebrænde, sidst foretaget den 6 Decbr f. A.
Skiftet reassumeredes i Anl. af at Skifteforvalteren var blevet opmærksom paa, at der ved Arvedelingen er begaaet den Fejltagelse idet der nemlig er tillagt Enken en Trediedel istedetfor en Fjerdedel, som der efter Arveloven tilkommer hende i Konkurrence med 1 Barn.
Efter Tilsigelse mødte Enken, Karen Kirstine Mortensen, samt Værge for den Umyndige Hans Jørgen Olsen.
Tillige var mødt Gaardejer Morten Olsen Skrikke af Alkestrup, hvem Enken paa forr. Skiftesamling havde medbragt som Raadgiver; hun erklærer imidlertid nu, at hun ikke ønsker hans Raad og selv er myndig.
De Tilstedeværende bleve gjorde bekjendte med den begaaede Fejltagelse, og opfordrede til at ytre sig derover i hvilken Retning Enken erklærede, at hun ikke var villig til at gaa ind paa nogen Forandring og hun mener at da Skiftet engang er sluttet, kan hun ikke faa mindre end der er tillagt hende selvom hun har faaet mere og Barnet mindre end der efter Loven tilkommer dem.
Hun erklærer derimod, at hun nok kunde ønske at raadføre sig med Sognefoged Rasmus Løjmand i Maglebrænde samt at denne Mand er tilstede naar nogen Beslutning tages i Boet.
Da Skifteforvalteren Intet havde her imod at erindre, blev Skiftet udsat til idag 14 Dage Kl 11, til hvilken Tid de Tilstedeværende, dog ikke Morten Olsen Skrikke tilsagdes til at møde.
Opl. og underskrevet dog ikke af Enken, som erklærede ikke at være villig hertil.

HJOlsen
Morten Olsen
Hastrup fm.

Vidner
Østergaard
HMunk