Skifteretsattest

29 August 1890

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.

1890 den 29de August Formd Kl 10 blev Stubbekjøbing Herreds Skifteret sat paa Raadhuset i Stubbekjøbing og administreret af den ordinære Skifteforvalter, By- og Herredsfoged Anker, i Overværelse af Vidnerne Huus og Korsholm, hvor da blev foretaget

Boet efter Aftægtsmand Peder Hansen Lejre af Stangerup, afgaaet ved Døden den 20de Dennes og Hustru Karen Simonsdatter, død 2 Januar 1889. Det bemærkes, at den Længstlevende har hensiddet i uskiftet Bo.
Arvingerne ere opgivne at være de Afdødes Fællesbørn

1. Gaardejer Lars Pedersen Lejre af Stangerup
2. Gaardbestyrer Hans Albert Pedersen af Virket
3. Ane Pedersen gift med Parcellist Hans Jacobsen af Særslev
4. Maren Pedersen gift med Murer Ole Sørensen af Særslev
5. Bodil Kirstine Pedersen er død den 7 Marts 1880 men har i Ægteskab med fornævnte Ole Sørensen efterladt sig Børnene
a. Hans Peter Georg Sørensen, født 5/6 1875.
b. Niels Jørgen Sørensen, født 20/12 1877
6. Elisabeth Pedersen er død 2 Juli 1887, men har i Ægteskab med Parcellist Hans Jensen Gunsemagle efterladt sig Børnene
a. Maren Kirstine Jensen, født 31/8 1876
b. Gerda Caroline Jensen, '' 27/2 1879
c. Jens Peter Jensen, '' 27/1 1882
d. Anna Cathrine Jensen, '' 13/5 1885.

Arvingerne under No 1-4 vare mødte. Som Værge for de umyndige Arvinger under No 5 og 6 beskikkede Parcellst Hans Jensen af Gunsemagle, der ligeledes var mødt.
Gaardejer L. P. Lejre erklærede paa Tro og Love, at Alt hvad Afdøde har efterladt sig, er en Panteobligation stor 800 Kroner, udstedt af Comp den 17 Novbr 1877, thinglæst 20 s. M. prioriteret i M. No 6 ac og 6 bf i Stangerup, hvoraf dog et Beløb stor 300 Kr betingelsesvis er borttransporteret ved Paategning af 12 Decbr 1884 til Barnet Hanne Sine Petra Rasmussen, født 17 Juni 1884.
Bemeldte Panteobligation var alt indleveret til Skifteforvalteren og var til Stede i Retten, det fremgaaer af samme, at den er uopsigelig indtil Juni Termin 1902, at den borttransporterede Andel kun bliver at betale Barnet, forsaavidt det lever til det fyldte 18de Aar, samt at Barnet ikke tilkommer Renter indtil denne Dag.
De øvrige tilstedeværende Arvinger erkjendte Lars Pedersen Lejres Opgivende om Boets Formuemasse for rigtig, og samtlige Arvinger erklærede, at de vedgik Arv og Gjæld i Boet, hvorimod Skifteforvalteren paa de Umyndiges Vegne Intet fandt at erindre.
Der fandtes ingen Anledning til at udstede Indkaldelse til Creditorerne.
Samtlige Arvinger samt de Umyndiges Værge erklærede, at det var deres Ønske, at Renten af det til Hanne Sine Petra Rasmussen borttransporterede Beløb 300 Kr, tillægges Capitalen og tilfalder Barnet, saafremt det lever til den fastsatte Frist for Capitalens Udbetaling, hvorimod de i andet Fald bliver at dele mellem Arvingerne efter P. H. Lejre og Hustru ligesom Capitalen.
L. P. Lejre bemærkede, at han ønskede at indfri Obligationen i førstkommende December Termin eller i hvert Fald i Juni Termin 1891, hvilket Tilbud de øvrige Arvinger modtog. Han erkjendte derhos at skylde Renter fra 11 Juni d. A. at regne.
Som Følge heraf vil Boet være at udsætte indtil videre.

L. Petersen Lejre
H A Petersen
Hans Jakobsen
O Sørensen
H Jensen

Boet udsat
Retten hævet
P.M. Anker

Vidner
J Korsholm
Magnus Huus