Skifteretsattest

21 December 1915

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.

1915 den 21de December Eftmd Kl 2 blev Stubbekjøbing Herreds Skifteret sat paa Raadhuset i Stubbekjøbing og administreret af den ordinære Skifteforvalter, Borgmester, By og Herredsfoged Schultz i Overværelse af Vidnerne Fuldm Dan Lund og Kontorist Fru A. Krag begge af Stubbekjøbing, hvor da blev foretaget
   Boet efter Husejer Tønnes Peter Andersens Enke Karen Marie Andersen, født Jensen af Fjendstrup, død den 19de October 1915.
Registrering af Boet er foretaget ved Sognefogden den 1ste November d. A., Prot C, fol 120. den registrerede Contrabog No 8504 med Sparekassen for Stubbekjøbing og Omegn stor Kr 326,06 med vedhængende Renter fra 1 April 1915 er afleveret til og taget i Forvaring af Skifteretten.
Skifteforvalteren fremlagde et af Arveladerinden og hendes ovennævnte Mand under 14de Juni 1893 oprettet, notarialier attesteret Testament, hvori er bestemt, at den længstlevende af Ægtefællerne skal være den førsteafdødes eneste Arving og naar begge ere døde, skal, hvis den Længstlevende ikke paa anden Maade disponerer over sine Efterladenskaber, alt hvad hun efterlader sig, deles i 2 lige store Dele, hvoraf den ene tilfalder Mandens og den anden del Hustruens Arvinger efter Loven efter de Arveforhold, der finde Sted ved den Længslevendes Død. Det er ikke oplyst, at den Længstlevende har truffet ande Disposition over sine Efterladenskaber. Ingen af Ægtefællerne har efterladt sig Livsarvinger.
Ifølge de, bl. A. ved Registreringen, fremkomne Oplysninger ere Arvingerne i Boet.
A Tønnes Peter Andersens Arvinger efter Loven
1 Broderen afdøde Husmand i Lillebrænde Hans Jørgen Andersens Børn i Ægteskab med Karen født Olsen
a Datteren Maren Kirstine f. Andersen, gift med Arbejdsmand Ole Christian Johansen af Stubbekjøbing
b Datteren Magdalene Cathrine født Andersen, gift med Tømrer Holger Thorvald Petersen af Stubbekjøb.
c Datteren Karen Marie, født Andersen, gift med Arbejdsmand Rasmus Larsen før af Lillebrænde; opholdssted f. T. ubekjendt.
d Sønnen Arbejdsmand Christian Frederik Andersen af Lidstrup.
2 Søsteren Maren Kirstine f. Andersens Børn i Ægteskab med ligeledes afdøde Arbmd Rasmus Nielsen Sønnen Værkfører Hans Nielsen Kjøbenhavn (eneste Barn)
3 Broderen afdøde Arbejdsmand af Vennerslund Jens Andersens Børn i Ægteskab med Maren, Døbenavn ubekjendt. (Der formodes at være 3 Sønner i dette Ægteskab men deres Navne, Stilling og Opholdssted er ubekjendt)
B Karen Marie Andersen, født Jensens Arvinger efter Loven
1 Broderen afdøde Husmand i Nørre Taastrup Hans Peter Jensen kaldet Clausens Børn i Ægteskab med endnu levende Sidsel Margrethe f. Rasmussen
a Datteren Ane Marie Kirstine Dermith født Jensen, gift med Jacob Dermith i Iowa, blomfield
b Sønnen Arbmd Rasmus Peter Jensen af Særslev
c Datteren Jensine Sofie Larsen f. Jensen, gift med Smed Chr Larsen af Nakskov og
d Datteren Hanne Margrethe Hansen Thrane f. Jensen, gift med Høker Christen Michael Hansen Thrane af Horbelev

Samtlige bekjendte Arvinger ere fuldmyndige.
Øjemedet med nærværende Skiftesamling er at tage Bestemmelse om vedgaaelse af Arv og Gjæld i Boet eventuelt tillige om Ratitaion af Boets Løsøre.
Skiftesamlingen er indvarslet ved _____ Bekjendtgjørelse af 9de Ds.
Denne har været indrykket i Statstidende Nr 212 og 213 for 11te og 13de Ds., hvoraf Exemplarer fremlagdes.
Til Skiftesamlingen havde givet Møde
Arvingen Maren Kirstine Johansen, født Andersen
Arvingen Magdalene Cathrine Petersen, født Andersen
Arvingen Arbmd Rasmus Peter Jensen af Særslev og
Arvingen Hanne Margrethe Hansen Thrane født Jensen med Mand Høker C. M. H. Thrane af Horbelev.
De øvrige Arvinger, hvis Adresse har været Skifteretten bekjendt, har tillige faaet Underretning fra Skifteretten om Samlingens Afholdelse.
Med Hensyn til Jens Andersens Børn Anmærkede Skifteforvalteren, at da det var bleven ham meddelt, at Enken formentlig f. boede i Kraghave, havde han søgt Oplysninger om hende og hendes Børn gjennem Falsters vestre Herreds Skifteret, men det var ikke lykkedes at finde hverken hende eller hendes Børn. En Rapport fra Politibetjent Henriksen desangaaende af 7de Ds. fremlagdes.
Tilstedeværende Magdalene Cathrine Petersen oplyste, at det er hende bekjendt, at Jens Andersen havde 3 Sønner ved Navn Lauritz, Peter og Julius, men ____ kam ikke oplyse, hvor de opholder sig, eller om de ere i Live. - Hun oplyste endvidere at hendes Fætter Værkfører Hans Nielsens Adresse er Reghavevej 72 Valby og at hendes Søster Karen Maries Mand Rasmus Larsen er forsvundet, og at der ikke haves nogen Efterretning om ham siden Udgangen af April Maaned d. A.
Det indtages ikke at vedgaa Arv og Gjæld i Boet. Dette vil derfor være at behandle efter Reglerne i Skiftelovens Kapitel 3. Der vil være at udstede Indkaldelse til Arvinger og Creditorer med 6 Maaneders Varsel.
Til Skiftesamlingen havde endvidere givet Møde Arbmd Hans Christian Jensen af Fjendstrup, der bemærkede, at han har hævet i Begravelseshjælp 50 Kr og ligeledes har modtaget den i Boet forefundne kontante Beholdning stor 40 Kr tilsammen 90 Kr. Han har heraf afholdt Begravelsesudgifter til et større Beløb og har endvidere udlagt forskjellige Udgifter ved Arveladerindens Sygdom. Han anslaaer de samlede Udgifter til Sygdom og Begravelse til ca 164 Kr, hvoraf allede er dækket 90 Kr. Han vil senere fremlægge specificeret Regning.
De tilstedeværende Arvinger erklærede, at de ikke havde Noget imod, at det til 125 Kr vurderede Løsøre overlades Hans Chr Jensen, mod at han frafalder yderligere Krav paa Boet for sine Udlæg og derfor paatager sig uden Vederlag et vedligeholde de Afdødes Begravelsespalds.
Hans Chr. Jensen kunde ikke f. T. gaa ind paa dette Forslag.
Det Passerede oplæst og underskrevet.
Boet udsat
Retten Hævet
Schultz

Chr. Thrane
Hanne Thrane
C Pedersen
Maren Kirstine Johansen
H C Jensen
R Jensen

Vidner : A. Krag, Dan Lund