Skøde

12 Februar 1857

Hvis du trykker på musen over billedet, kan du se dette i stort.


Første Klasse
No 20 FrIV 1857 14 r

Skjøde

Jeg underskrevne Parcellist Peder Rasmussen Smed i Maglebrænde erkjender herved fra mig og Arvinger at have solgt og overdraget til min Søn Rasmus Pedersen den mig i bemeldte Bye tilhørende Eiendo, der er Huset No 6 med Jordlod og Halvdelen af Parcellen No 7. af den forrige Mensalgaard er sat til 4 Skpr ¾ Alb. med Kirketiende hvilken Eiendomme nu uden ny Matr. er betegnet nyt No 28 med Hartkorn 1 Skpr 1 Fkr og nyt No 4B, med Hartkorn 2 Skpr 3 Fkr ¾ Alb. med alle dertil hørende Bygninger Jorder og Tiender og endvidere Kirketienden af 8 Huusmænd med alle de Rettigheder og Forpligtelser hvorved jeg har tilkjøbt den samlede Eiendom ved offentlig Auction den 20 Septbr 1855 i Seperat togt efter Peder Olsen og Hustrue Maren Pedersdatter alt for den imellem os af fordrede Kjøbesummen
1500 rdl
er Femten Hundrede Rigsdaler og endvidere at bemeldte min Søn svarer mig og min Hustrue Karen Pedersdatter i deres Levetid følgende Undertægt aarlig i 3 Tdr Rug, 2 Tdr Byg, 1 fedt Sviin

den 12 Februar 1857

paa 5 Lispund med Fidtet og foruden Hoved og Been, 1 Favn godt tørt Bøgefavnbrænde, og 3 gode Læs Tørv paa lang Vogn, 2 pund Smør ugentlig og 1 Kande Sød Mælk og 1 Kande Sur Mælk ugentlig. Den aarlige Undertægt leveres hvert Aars Mortensdag og stedse Juni og alt leveres med gode og sunde Vare. Smøret og Mælken hver Søndag Morgen.
Saa indrømmer han ogsaa os, i vores Levetid fri og uhindret Beboeelse af Huset og uhindret Adgang have og om vi ikke finde os tilfreds denne da forpligter han til naar vi forlange det i eller ved Huset at indrette for os et forsvarligt Værelse til Beboelse med et Kjøkken og en Skorsteen og fornøden Plads til vores Ildsbrændsel. Han besørger mere Korn til og fra Møllen vores Brød bagt lige med hans eget, ligesom han ogsaa besørger vores anstændige Begravelse som Skik og Brug var i Egnen. Naar en af os ved Døden afgaar bortfalder Halvdelen af den anførte Undertægt Da nu fornævnte min Søn har berigtiget Kjøbesummen min og forpligtet sig til at præstere Undertægten i alle dens Dele, der hæfter paa hele Eiendommen næstefter Prioritetsgjælden 800 rd og Afgivten til Maglebrænde Gaardmænd og til Præsten i Stubbekjøbing Skjøder og overdrager jeg ham herved til nævnte Eiendomme til fri Raadighed.
Til Efterretning for det thinglæste Papiir er Kjøbesummen 1500 rd
Undertægten m v beregnet til 100 rd er 500
eller 2000 rd
Til Bekræftelse under min Haand i Vidners Overværelse.

Til Vitterlighed

J F M Frey J Willken

Peder R Smed

Det bemærkes a at paa Huset No 28 hæfter Andeel i den Stangerup Gods hvor inden den hører paahvilende Refusioner og Capitalen 20.130 rd 40½ s og b for de anførte Kirketiender er Sælgerens herved Peder Olsens Skjøde givet Bemærkning ved, at foregaaende Eiere mangler tinglæst Adkomst paa disse, hvilken Mangel endnu ei er hævet.